Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
kayısı döneri 

Malatya'nın tanıtımına "döner tadı"

Armağan, Malatya'nın tanıtımına 'kayısı döneri' ile tat katacak.
 
MALATYA - Malatya'da 50 yıllık deneyim ile kuruyemiş ve şekerleme sektöründe faaliyet gösteren Armağan Kayısı, geliştirdiği alternatif tatlar ile dikkat çekiyor. Kayısılı farklı seçenekler sunma amacıyla önce 1998 yılında kayısı atomunu geliştiren firma, ardından 2000 yılında müşterilerini kayısı döneri ile tanıştırdı.


Bugün Malatya'daki hemen her kuruyemiş dükkanında görülebilen kayısı dönerinin öncülerinden olan Armağan, farklı bir görünüşe ve lezzete sahip bu tat ile kentin tanıtımına katkı sağlamayı hedefliyor. Firma bu ürününü cevizli, fındıklı, fıstıklı, kaymaklı-sütlü, kivili, narlı, incirli olmak üzere yedi farklı çeşitte sunuyor. İstanbul ve Ankara gibi büyük kentlerde düzenlenen Malatya Günleri'nde özellikle bu ürün ile yer alan firma, çeşitli gıda fuarlarında da boy gösteriyor. Kayısı ile bütünleşen Malatya'yı şimdi de kayısı döneri özdeşleştirmeye çalışan firmanın hedefinde yeni tatlar var.

Malatya'da 1992 yılında ticari faaliyete başlayan firmalarının sektörde yarım asırlık geçmişe ve deneyime sahip olduğunu ifade eden Armağan Kayısı'nın sahibi Turan Saruhan, kayısı döneri ile yeni bir atağa geçtiklerini belirterek, "Şekerleme ve yöresel kuru yemişler üzerine çalışıyoruz. Başta kuru kayısı olmak üzere üzüm, pestil kurutma, pekmez, üzüm pestilinden muska, üzüm sucuğu, tut kurusu ve dut pestili ürünlerimizi müşterilerimize sunuyoruz. Cevizden de iç cevizi ve sucuklu ceviz yapıyoruz. Bunların yanı sıra en dikkat çeken ürünümüz ise kayısı döneri" dedi. Üretim kapasitelerinin haftalık 5 ton şekerleme, 20 ton kuru kayısı, 5 ton kuruyemiş ve 1 ton kayısı döneri olduğunu ifade eden Saruhan, "Malatya'dan yola çıkarak, kayısı dönerinin ülkenin her alanına yayılmasını hedefliyoruz. Her yöre simgesi haline gelen ürünleri pazarlar. Bazı kentlerimiz bu konuda cesurdur da. Örneğin Mersin cezeryesi gerçekten kendini ispatlamıştır. Malatya da kayısı ile parlıyor; ancak kayısı dönerinin de iyi pazarlanması, kentimizi tanıtmakta bizi atağa geçirecektir. Armağan Kayısı olarak bu misyona hazırız" şeklinde konuştu.

Kayısı dönerini yapmaya başlayan ilk firmalardan biri olduklarını anlatan Turan Saruhan, "Kayısı dönerine ilk başlayan firmalardan biriyiz. Yaklaşık 13 yıldır kayısı döneri yapıyoruz. Kayısı dönerinin yaygınlığının sağlanmasında firmamızın önemli bir katkısı var. İstanbul'da, Ankara'da düzenlenen Malatya günlerine özellikle kayısı döneriyle katılıyoruz. Çeşitli gıda fuarlarına da katılarak kayısı dönerini tanıtmaya çalışıyoruz. Kayısıya değer katan bu ürünün Malatya'nın tanıtımında çok önemli bir rol oynayacağına inanıyorum. Malatya sadece yaş ve kuru kayısıyla değil, kayısı döneriyle de anılacak" açıklamasında bulundu.

İçerisine baharatlar ve yemişler katılıyor

Kayısı döneri yapılışı hakkında da bilgi veren Turan Saruhan, "Gün kurusu kayısı kıyma makinesinden geçirildikten sonra nişastayla beraber kazanlarda kaynatılır. İçerisine ceviz, fındık, badem çeşidine göre kuruyemiş katılır. Çeşitli baharatlarla birlikte iyice kıvama gelinceye kadar pişirilir. Özel kovalara dökülüp soğutmaya bırakılır. Kovalardan çıkartılıp döner bıçağıyla ince ince kesip satışa sunulur. Bu ürünümüz serin ortamda 2 ay, oda sıcaklığında 1 ayda tüketilmelidir"diye konuştu.

Armağan Kayısı'nın kalitesini kendi alanında tescillediğini vurgulayan Saruhan, "Şu an için 20 kişilik tecrübeli personelimizle kaliteli bir üretim yapıyoruz. İki bin metrekarelik alanda güçlü bir tesisimiz mevcut. Kayısı döneri için TSE ISO 9001-2000 belgemiz bulunuyor. 3 satış noktamız var. Tamamen iç piyasaya çalışıyoruz. Özellikle batı illerine satış yapıyoruz. Satışın yüzde 50'sini Malatya, yüzde 50'sini ise diğer illere gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

Üretimde yüzde 20 artış hedefliyor

Önümüzdeki yıl üretimde yüzde 20 artış gerçekleştirmeyi hedeflediklerini anlatan Saruhan, "Bir üretim fabrikası ve 3 satış noktamız var. Perekende mağazalarımızı çoğaltmayı amaçlıyoruz. Bununla birlikte istihdamı da artıracağız. Ar-Ge çalışmalarımıza bu yıl 20 bin lira bütçe ayırdık. Bugüne kadar tüm çalışmalarımızı kendi öz kaynaklarımızla gerçekleştirdik" dedi.

Kayısılı alternatifleri artırmak için çalışmalarını sürdürüyor

Yaklaşık yarım asırdı kayısı işleme ve alım-satımı ile uğraştıklarını ifade eden Turan Saruhan, "Firmamız Armağan Kuruyemiş adıyla ise ticari faaliyetine 1992 yılında Malatya Eski Şire Pazarı'nda kayısı alım satım işlemi ile başladı. Zaman içerisinde tüketicinin ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak paketlenmiş hediyelik kuru kayısı sunmak amacı ile 1996 yılında merkez şubemizi açtık" dedi. Saruhan, "Kayısının ne kadar geniş bir ürün olduğunu düşündük ve kayısından neler yapabileceğimiz konusunda yaptığımız titiz çalışmalar sonucu 1998 yılında önce kayısı atomunu ürettik. 2000 yılında ise kayısı dönerini çıkardık. Halen kayısından farklı ürünler elde emek için çalışmalarımızı sürdürüryoruz" diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
20.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Malatya, tanıtımına döner tadı
Link: Malatya'nın tanıtımına döner tadı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız