Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kaş 

Kaş'ta Çavdırlı çiftçi biberin 20 kuruşluk fiyatına tepki gösterdi

ANTALYA (CİHAN)- Antalya’nın Kaş ilçesinde çiftçiler, 20 Kuruş olan biber fiyatına tepki göstererek eylem yaptı. Kaş Ziraat Odası Başkanı Ramazan Süer, sebze fiyatlarının çok düşük olduğunu ifade etti. Süer, üretim maliyeti her yıl artarken satış fiyatının düşmesinin haklı olarak çiftçinin tepkisine neden olduğunu söyledi.


        Antalya’nın Kaş ilçesi Kınık beldesine bağlı Çavdır köyünde düzenlenen eyleme, çok sayıda biber ve domates üreticisi destek verdi. Köy meydanında toplanan çiftçiler, yerlere biber dökerek, '10 kg biber=1 ekmek, 5 kg biber=1 bardak çay ve üreticiden alış 20 kuruş, tüketici satış 2 lira, bu fark nereye' gibi dövizler ile slogan attı.

        Çavdır köyünde aza olarak görev yapan İbrahim Bahar, köylünün isteği üzerine seslerini ve dertlerini yetkililere duyurup, bu sıkıntılı durumdan kurtulmak için bu eylemi düzenlediklerini söyledi. '5 kg biber=1 bardak çay sloganı ile yola çıktıklarını söyleyen Bahar, “Ürettiğimiz sebzelerin para etmemesinden dolayı köyümüzün yüzde 95’i bankalara, zirai ilaç bayilerine elektrik ve su faturalarını ödeyemediklerinden dolayı hacizli durumda. Eve ekmek götüremeyecek kadar zor duruma düştük. Köyümüzün yüzde 80’i biber üretiminden geçimini sağlıyor. Şu an biber 20 kuruş, domates 30 kuruş, oysa biberin bize maliyeti 70 kuruş, bu aradaki 50 kuruşluk maliyet bizim cebimizden çıkıyor. Bizim de cebimizde olmadığından çıkmıyor ve sıkıntı burada başlıyor. Yetkililere sesimizi duyurmak için eylemlerimize ileriki zamanlarda devam edeceğiz." dedi.

        Çavdır köyünde 16 yıldır seracılık yapan Mustafa Karakuş ise “Biz tarıma devlet desteği istiyoruz. Özellikle fide konusunda destek olması lazım. Biz fidenin tanesini 60 kuruş ile 1,5 lira arsında alıyoruz. Genelde vadeli aldığımız için bu fiyat 2 liraya kadar buluyor. Tarımda her şeye destek var ama seracılığa yok." diye konuştu.

        Karakuş, bu olumsuzluklara rağmen çok kaliteli üretim yaptıklarını ifade etti. Karakuş, şöyle devam etti: "Kullandığımız ilaçlar ziraat mühendisleri eşliğinde, onların reçetelere yazması sonucu kullanılıyor. Tabii ki hepsi de Tarım Bakanlığı onaylı ilaçlar. Bu ilaçların her geçen gün fiyatı artarken, ürettiğimiz sebzenin fiyatı her gün aşağı düşüyor. Bu nasıl iştir sormak istiyorum."

        Çavdır köyünde 25 yıldır biber üreticiliği yapan Süleyman Kaldırım da devletin kendilerine sahip çıkmadığını savundu. Kaldırım, "Özellikle zenginlere büyük miktarda ve düşük faizli krediler veriliyor. Bizim gibi garip guraba kısmına ise az miktarda yüksek faizli krediler veriliyor. Bir de bunlara sebzenin kilosunun 20 kuruş olması eklenince köylü olarak isyan ediyoruz. Örtü altı üretiminde biberin maliyeti kilo başına 70 kuruş iken, biz biberi 20 kuruşa satıyoruz. Bize olan girdiler, sadece 20 kuruşluk biber ama bizden çıkanlara baktığımızda, fidenin fiyatı her yıl artıyor, gübrelerin fiyatı 80-120 lira arası, 250 gramlık ilaç 40-100 lira arası, naylonun kilosu 5-8 lira arası, mazot ise almış başını gidiyor. Bizim isteğimiz, örtü altı üretim maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı örtü altı hasat mevsimlerinde devletimizin bir taban fiyat belirlemesi, bir fiyat politikasının oluşturulması, ihracatın desteklenmesi. Bu bahsettiğim uygulama İspanya'da mevcut. Şimdi sizin fiyat politikanız olmazsa, çifti bakıyor fiyat düşük, o zaman ürünü toplamıyor, fiyatın yükselmesini bekliyor. Böyle olunca ürün kalitesiz oluyor ve raf ömrü kısalıyor. Yani fiyat, ürünün kalitesini etkiliyor." diye ifade etti.

        Kaldırım, çiftçiler olarak haklarını savunacak bir sivil toplum kuruluşu olmadığını savunarak, “Atatürk, 'köylü milletin efendisidir' demiş ama şu an köylü milletin kölesi durumuna düşmüştür. Pazarda sebzenin pahalı olması, mazot ve nakliye fiyatlarından kaynaklanıyor. Seçim zamanı gelip değişik vaadlerde bulunup gidiyorlar. Seçimden sonra kimse gelip derdimizi dinleyip, çözüm bulmuyor. Böyle devam ettiği sürece biz de sandıkta gerekli cevabı vereceğiz." dedi.

        Köylülerin yaptığı konuşmalardan sonra eylem olaysız bir şekilde son buldu.


CİHAN

Ekleme Tarihi
21.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çavdırlı çiftçi,biber,kaş
Link: Kaş'ta Çavdırlı çiftçi biberin 20 kuruşluk fiyatına tepki gösterdi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız