Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aydın İncirinin Kalitesi İçin Mücadele Ediyor

AYDIN (İHA) - Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, incirde aflatoksin sorununun hem içi hem de dış pazar için önemli olduğunu ve bugüne kadar yürütülen çalışmalarda belirli bir mesafe alındığını belirtti.


Aydın’ın dünya lideri olduğu incir üretiminde aflatoksin sorununu aşmak için yıllardır mücadele ettiğini belirten Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı Aydın Akyüzlü, eğitim çalışmalarının olumlu sonuç verdiği ve ürünün kalitesinin arttığı belirterek, “Kuru incir kalitesinin artırılması çalışmalarında belirli bir noktaya ulaşıldı. Natural incirin piyasada bizim istediğimiz istikamette kabul görüldüğü henüz söylenemez ama bir umut doğdu. Çiftçi eğitimlerinde özellikle kaliteli incir üretimi, incirin kurutulması, muhafazası ve aflatoksin sorunu konusunda hassasiyetimiz var. İhracatçılar Birliği, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Ticaret Borsası ve ziraat odalarının katkılarıyla gezici eğitim araçları devreye sokuldu ve belli bir noktaya geldik. Aflatoksin yönünden sevindirici bir noktaya ulaşmış durumdayız” dedi.

Alım heyetlerinin Aydın'a gelerek üretilen malı yerinde görmelerinin sağlandığını ve bunun da ihracat açısından gelecekte bir avantaj oluşturacağını dile getiren Akyüzlü, “Gerek inciri, gerek zeytin ve zeytinyağını tanıtıcı çalışmaların yapılması, ihracatçılar ile üreticilerin bir araya gelmesi, ürünlerin hangi aşamalardan geçtiğini görmesi çok önemli. İhracatçılar Birliği, Borsamız ve diğer sivil toplum örgütlerin yaptığı çalışmalar kısa sürede belki netice vermez ama ileride olumlu sonuçlar alacağız. İhraç edilen ürünler kadar iç pazara sunulan ürünlerde de analiz çalışmalarına çok dikkat edilmesi gerekiyor. Aflatoksin konusunda dış piyasa için gösterilen titizlik, iç piyasa için de geçerli olmalı. Tarım İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde bu alanda da çalışmaların sürdüğü yönünde bilgi aldık” şeklinde konuştu.

İncirin çuvallara toplanmasının ürüne zarar verdiğine işaret eden Akyüzlü, şunları söyledi: “Yeni başlatılan uygulama ile incir kasalarda toplanmaya başlandı. Bu daha sağlıklı bir yöntem. Fakat bazı tüccarlar bu konuda hassas davranmıyor. Umarım bundan sonra incirin tamamen kasalarda toplanması sağlanır”

Ekleme Tarihi
22.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aydın İncirinin Kalitesi İçin Mücadele Ediyor
Link: Aydın İncirinin Kalitesi İçin Mücadele Ediyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız