Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 10 Mayıs 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Erozyonla Mücadele Haftası

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: -''Yılda 1,4 milyar ton toprağımız su ve rüzgar etkisiyle taşınıyor. Sadece tarım arazilerimizdeki toprak kaybı yıllık 500 milyon ton'' -''Erozyonla her yıl kaybedilen toprakta 600 bin ton buğday ya da 1,4 milyon ton mısır yetiştirilebilir''


Ankara (A.A) - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, yılda 1,4 milyar ton toprağın su ve rüzgarın etkisiyle taşındığını, sadece tarım arazilerimindeki toprak kaybının yıllık 500 milyon tona ulaştığını belirterek, ''Erozyonla her yıl kaybedilen toprakta 600 bin ton buğday ya da 1,4 milyon ton mısır yetiştirilebilir'' bilgisini verdi.

Bayraktar, Erozyonla Mücadele Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, hızlı erozyonun çok uzun sürede oluşan, üretimi mümkün olmayan, değerli ve yaşam için gerekli toprakları yok eden, çağın en büyük sorunu haline geldiğini bildirdi.
 
Üretimi yapılamayan, kıt bir kaynak olan toprağın 1 santimetrelik tabakasının oluşabilmesi için 100 ila 1000 yıl geçmesi gerektiğini ancak çok kısa zamanda bozulup, tahrip olduğunu vurgulayan Bayraktar, her sene dünya genelinde 24 milyar ton toprak kaybı yaşandığına işaret etti.

Bayraktar, araştırmalara göre, Türkiye'deki erozyon rakamları üzerinde önemle düşünülmesi, bir an önce gerekli müdahalelerin yapılması ve çalışmaların sürdürülmesinin zorunlu olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti:

''Yılda 1,4 milyar ton toprağımız su ve rüzgar etkisiyle taşınıyor. Ülkemiz topraklarının 571 bin kilometresinde, ki Fransa'nın yüzölçümü 547 bin kilometrekaredir, çok şiddetli, şiddetli ve orta derecede erozyon görülmektedir. Erozyon dahil hiçbir sorunu bulunmayan arazi miktarı yaklaşık 50 bin kilometrekaredir ve bu alan topraklarımızın sadece yüzde 6,5'ini oluşturmaktadır. İşlenen tarım alanlarının yüzde 59'u (164 bin kilometrekare), çayır-mera alanlarının yüzde 64'ü (128 bin kilometrekare), orman-maki alanlarının ise yüzde 54'ü (126 bin kilometrekare) çeşitli derecelerde erozyona maruz kalmaktadır. Sadece tarım arazilerimizdeki toprak kaybı yıllık 500 milyon ton civarındadır. Erozyonla her yıl kaybedilen toprakta 600 bin ton buğday ya da 1,4 milyon ton mısır yetiştirilebilir.''

-''81 ilde Ziraat Odaları Hatıra Ormanları kurulacak''-

Şemsi Bayraktar, erozyonun fiziki ve biyolojik çevreye etkileri yanında sosyoekonomik çevreye de zarar verdiğini ifade ederek, yanlış ve amaç dışı arazi kullanımının önüne geçmenin, arazi toplulaştırmasına gereken önemi vermenin, fazla sulama ve gübreleme gibi yanlış tarımsal uygulamaları önlenmenin, çayır-mera alanlarında erken ve uzun otlatmalardan kaçınmanın, tarımsal olarak erozyonla mücadelede ilk sıralarda yer aldığını kaydetti.

Erozyonu engelleyen en önemli unsurun ağaçlandırma olduğunu vurgulayan Bayraktar, ''Ağaçlandırma Seferberliği'' kapsamında Türkiye'nin tüm illerinde ''Ziraat Odaları Hatıra Ormanları'' kuracaklarını bildirdi. 

Ekleme Tarihi
22.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Erozyonla Mücadele Haftası, Erozyon
Link: Erozyonla Mücadele Haftası




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız