Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Bakan mehdi Eker Kumluca Ziraat Odası Başkanlığını Açtı 

BAKAN EKER KUMLUCA ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞINI AÇTI
 
- GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHDİ EKER:
 
- “TÜRKİYE’DE YÜZLERCE KULLANILAN AKTİF İLAÇ MADDESİNİ YASAKLADIK. REÇETE MECBURİYETİ EĞİTİM MECBURİYETİ GETİRDİ. TÜRKİYE BUNUN FAYDASINI GÖRÜYORUZ. ARTI SIFIRA YAKIN SORUN ÇIKIYOR”

- GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANI MEHDİ EKER DOMATEXPO FUARININ AÇILIŞI İÇİN GELDİĞİ KUMLUCA’DA KUMLUCA ZİRAAT ODASI BAŞKANLIĞI BİNASININ AÇILIŞINI YAPTI
 

ANTALYA (İHA) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker Domatexpo Fuarının açılışı için geldiği Kumluca’da Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı binasının açılışını yaptı.
 
Bakan Eker burada yatığı konuşmada Türkiye Ziraat Odaları Birliğinin Türkiye’de ürün politikaları alanında çiftinin en büyük örgütü olduğunu, Türkiye’deki bütün il ve ilçelerde teşkilatı bulunan milyonlarla üyeye sahip bir kuruluş olduğunu belirtti.
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği kanununun çıkmasında da alt komisyonda bizzat çalıştığını söyleyen Bakan Eker “ Türkiye Ziraat odaları kanunu çıktı, daha çağdaş bir hale geldi. Daha çok hizmet verilecek bir hale geldi. Bu bina başta olmak üzere birçok hizmete Türkiye Ziraat Odaları imza atıyorsa, eğitim programları düzenliyorsa, laboratuvarlar açıyorsa, tarım ve teknolojiyi konuşturan bir çok altyapıya sahip oluyorsa kuşkusuz Türkiye Ziraat Odaları birliğinin 2004 yılında çıkarılan kanunun payı var” dedi.
 
Antalya’nın Türkiye’nin tarımında ve turizminde söz sahibi olduğunu ifade eden Bakan Eker şöyle konuştu:
 
“ Antalya Türkiye’nin yaş meyve ve sebze üretiminde de, ihracatında da çok önemli bir yere sahip. Kumluca ilçesi de Antalya içerisinde önemli bir paya sahip. Türkiye’nin sebze meyve ihracatı geçen yıl 2,5 milyar dolardı. Domates ihracatı Türkiye’de 439 milyon dolardı, Antalya’nın ise 178 milyon dolar. Kumluca’nın ihracatına baktığımızda sadece Kumluca’nın sebze ihracatı 85 milyon dolar. Sadece Kumluca’nın domates ihracatı 36 milyon dolar. Kumluca Antalya’nın, Antalya Türkiye’nin özellikle örtü altı ve sebze yetiştiriciliğinde öncü kenttir.”
 
10 yıl önce Türkiye’de 7 milyon civarında çiftçinin 24 milyon hektar arazide üretim yaptığına değinen Bakan Eker “24 milyon hektar arazide Türkiye’nin 7milyon çiftçisi 23 milyar dolarlık tarım hasılası elde ediyordu. Dünyada yaklaşık 190 ülke var. Türkiye bu hasılayla bunun neresindeydi. Dünyanın 11. ülkesiydi. Avrupa’da 4.’ydü. Bugün yine 24 milyon hektar arazi işliyoruz. Yaklaşık 6,5 milyon insan çalışıyor. Üretim 62 milyar dolar. Dünyada 7’inci sıraya yükseldik. Avrupa’da dörttük şimdi 1 olduk. Fransa, İspanya, İtalya’yı Avrupa’nın 3 önemli tarım ülkesini Türkiye geride bıraktı” şeklinde konuştu.
 
Bakan Eker konuşmalarını şöyle sürdürdü:
 
“Türkiye’de çiftçiye verilen destek biz devraldığımızda 1.8 milyar liraydı. Geçmişteki her şey ortada. Kayıt her kese açık, her kes denetleye bilir. Her kesin denetimine açık. Bugün 9 milyar lira. Bu yıl 7.5 milyar lira Türk çiftçisinin cebine nakli karşılıksız destek olarak ödedik. 5,5 milyon ton Türkiye gübre tüketiyor. Bunun yaklaşık 3,5 milyon tonu ithal ediliyor. 2 milyon tonu içeride üretiliyor, amma bunun da yüzde 95 ham maddesi ithal. Mesela üre gübresi. Ham maddesi amonyak, amonyakın ham maddesi doğal gaz. Doğal gaz getirip amonyak yapıyoruz, amonyaktan üre gübresi yapıyoruz.”
 
Türkiye’nin tarım ihracatının 4 milyar dolardan 15 milyar dolara çıktığını belirten Bakan Eker “Antalya’da sadece 94 tane tarıma dayalı sanayi tesisine yüzde 50 destek vermek sureti ile hayata geçirdik. Bu tesisleri bizim bakanlığımızın 600 bin liralık sermayesini yarısını hibe verdik. Tarım ürünü katma değer kazansın. Türkiye Ziraat Odaları birliği ile müşterek programlarımız var. Kadın çiftçilerimizin eğitimine önem veriyoruz. Çünkü biliyoruz ki kadınlar tarlada serada bağa bahçede çok çalışıyor. Fakat onlara bir az daha bilgi vermek suretiyle verimliliklerini artıra biliriz. Antalyalı kadın çiftçiler eğitim çalışmalarında 2 defa birincilik aldılar” şeklinde konuştu.
 
ESKİDEN EKMEK PEYNİR GİBİ TARIM İLACI SATILIYORDU
 
Domatexpo fuarı açılışı için geldiği Antalya’nın Kumluca İlçesinde sebze ve meyve paketleme tesislerinde ve seralarda incelemelerde bulunana Bakan Eker sebze meyve ihracatında geriye dönüşleri sıfıra indirdiklerini söyledi.
Bakan Eker şöyle konuştu:
 
”Gıda güvenliği hijyeni ve sağlığı acısından çok önemli dünyanın neresine giderse gitsin bununla ürün izlenebiliyor. Hangi tarla da hangi serada üretilmiş. Birde şunu getiriyoruz. Orada hangi gübre kullanılmış, hangi ilaç kullanılmış geriye doğru öğrenebiliyoruz. Barkotta bilgisayardan görülebiliyor”
 
Bakan Eker konuşmalarını şöyle sürdürdü:
 
” Üreticiler eğitimden geçiyor. O üretici hangi kimyasalı hangi süreçte ne kadar kullandığı ne zaman kestiği hasattan ne kadar süre geçti eğitimler veriliyor. Danışman tutmaları için ücret veriyoruz Danışmam çalıştırın size para verelim. Profesyonel manada tarımın yapıldığı ihracatın yapıldığı bir yer fide safhasından itibaren belirli şekilde inceleniyor. Bunlar ürünü ihracatçı firmaya bilgiler ile birlikte getiriyor işleniyor. Dünyanın neresine giderse gitsin bilgiler daha sonra ki aşaması için bir yanlış yapıldıysa bir daha yapılmaz. Ticari faaliyette bir aksama olmaz. Sağlıklı kalıcı sürekli üretim ekonomik gelire dönüşür. Herkes bundan fayda görür.”
Eskiden zirai ilaçların ekmek peynir gibi satıldığına işaret eden Bakan Eker, “Biz bunları yasakladık. Türkiye’de yüzlerce kullanılan aktif ilaç maddesini yasakladık. Reçete mecburiyeti eğitim mecburiyeti getirdi. Türkiye bunun faydasını görüyor. Artı sıfıra yakın sorun çıkıyor. Bize bildiriyorlar. Geriye dönük bakıyoruz. Laboratuvar sistemleri Türkiye’de gelişti. Bu sadece ticaret ihracat işi değil. Bütün Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının sağlığı işi“ şeklinde konuştu.
 
Konuşmaların ardından Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı binasının açılış kurdelesi kesildi.

Ekleme Tarihi
23.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakan, Mehdi Eker, Kumluca Ziraat Odası Başkanlığı, Domatexpo
Link: Bakan Mehdi Eker Kumluca Ziraat Odası Başkanlığını Açtı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız