Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hamsinin balık unu sektöründe kullanılması

Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Kocaman: -''Denizlerimizde yakalanan yaklaşık 500 bin ton hamsinin 350 bin tonu, balık unu sektörüne gidiyor''


BALIKESİR (A.A) - Bandırma Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kocaman, ''Denizlerimizde yakalanan yaklaşık 500 bin ton hamsinin 350 bin tonu, balık unu sektörüne gidiyor'' dedi.

Balıkçılık şirketi sahibi de olan Kocaman, düzenlediği bir yemek programında yaptığı konuşmada, 2005 yılından sonra vatandaşların yüzünün bu yıl palamutla güldüğünü bildirdi.

Bandırma'da tüketilen balıkların yüzde 90'ının Karadeniz'de avlandığını belirten Kocaman, ''Bu yıl, çinekop da çok bol görülüyor. Bu balık da, balıkçılar ve vatandaşları sevindirecek'' diye konuştu.

Hamsinin geleceğini çok tehlikeli gördüğünü söyleyen Kocaman, şöyle konuştu:
''Hamsi, fakir vatandaşın kuru fasulyesi olarak bilinen, enflasyonu dengeleyen ucuz bir protein kaynağıdır. Ancak bu yıl şu ana dek yakalanan hamsinin boyları çok küçük. Bir balığın boyunun küçülmesi geleceğinin tehlikede bulunduğunu, o balığın sonunun geldiğini gösterir. Daha önceki yıllarda bu dönemde Karadeniz'den bolca hamsi gelirdi. Halen Karadeniz'de hamsi avlanamıyor. Hamsiyi yıllardır aşırı avlayarak, hoyratça tükettik. Yakaladığımız bu balığın çok büyük bölümünü, Karadeniz Bölgesi'nde sayıları çok artan balık unu fabrikaları alıyor. Denizlerimizde yakalanan yaklaşık 500 bin ton hamsinin 350 bin tonu, balık unu sektörüne gidiyor. Oysa Türkiye, balık unu yapımı için kullanılan hamsiyi ithalat yoluyla almalıydı. Çünkü hamsi, aynı zamanda insanlık için ortak mirastır. Bu gidişle korkarım ki Türkiye önümüzdeki yıl hamsi ithal edebilir.''

Geçen yıl çıkan av sirkülerine göre 20 santimden küçük çinekopun avlanmasının yasak olduğunu, bu yıl da aynı yasağın sürdüğünü belirten Kocaman, balıkçıların avlamadan önce çinekopun boyunu görmelerinin mümkün olmadığını dile getirdi.

Bu nedenle 20 santimin altında çinekop avının sürdüğüne dikkati çeken Kocaman, ''Bu santimden küçük balıkların yakalanıp öldükten sonra denize atılmaları da söz konusu olmadığına göre yasağın uygulanabilirliği ortadan kalkıyor. Oysa geçen yıl çinekopa boy yasağı uygulamaya çalışmak yerine lüfer avcılığı yasaklanmalıydı. Yine ağların gözeneklerine yasak getirilmeliydi. Ancak bakanlık yetkilileri, aldıkları kararlar öncesinde sektörü dinlemediklerinden yanlış uygulamalara imza atıyorlar'' diye konuştu. 

Ekleme Tarihi
24.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Hamsi, balık unu,
Link: Hamsinin balık unu sektöründe kullanılması




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız