Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 20 Ağustos 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
C vitamini deposu, Kokoç 

C vitamini deposu: Kokoç

C vitamini açısından zengin olan ve bazı hastalıkların tedavisine yardımcı olduğu bilinen kuşburnu meyvesinin kurusundan hazırlanan kokoç, yaklaşan kış mevsimi ile yoğun ilgi görüyor


Bayburt ve Gümüşhane yöresinde bol miktarda yetişen kuşburnunun kaynatılıp marmelat kıvamına getirildikten sonra, daire şeklinde bir kalıba dökülerek güneşte kurutulmasıyla hazırlanan ürün, yörede kokoç adıyla biliniyor.

Yöre halkı, C vitamini açısından zengin olan kuşburnu meyvesinden hazırlanan kokoça özellikle kış mevsiminde rağbet gösteriyor. Yaz mevsiminde hazırlanan ve sonbaharla birlikte satışa sunulan kokoçun soğuk algınlığına iyi geldiği belirtiliyor.

Bayburt’ta 53 yıldır baba mesleği olan aktarlığı sürdüren Yaşar Tugrul hammaddesi kuşburnu olan kokoçun kış mevsiminde evlerdeki C vitamini deposu olduğunu söyledi.

HER DERDA DEVA

Yüksek değerde C vitamini ihtiva eden kuşburnunun başta böbrek, basur, egzama ve şeker hastalıkları olmak üzere bir çok hastalığa derman olduğunu bildiklerini ifade eden Tugrul, Türkiye’de yetişen kuşburnunun "Rusya, Polonya, Finlandiya, Romanya ve Bulgaristan’da 200 çeşit kuşburnu yetiştiriliyor. Ancak Türkiye’de, bilhassa da doğuda yetişen kuşburnunun gerek vitamin, mineral, kalsiyum ve gerekse aroma bakımından bu ülkelerde yetişen kuşburnu türlerinden daha yüksek değere sahip olduğu bilinmektedir" dedi.

YOĞUN TALEP VAR

Tugrul, yıllardır kurutulmuş kuşburnundan hazırlanan kokoç sattığını anlatarak, "Her sonbahar mevsiminde, kış sofralarının vazgeçilmesi olan kokoça çok yoğun talep oluyor. Yörede yaşayanların haricinde böyle bir ürün olduğunu duyanlar da bu üründen istiyor" diye konuştu.

Serin ve karanlık ortamda uzun yıllar saklanabilen kokoçtan hoşaf, çorba ve marmelat hazırlanabildiğini belirten Tugrul, kuru şekilde de tüketilebilen kokoçun 7.5 ile 12.5 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğunu kaydetti.
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: C vitamini deposu, Kokoç
Link: C vitamini deposu: Kokoç




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız