Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
ıhlamur 

Aktarlardan alınan ıhlamura dikkat

ANKARA (CİHAN)- Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ekrem Sezik, aktarlardan alınan ıhlamurlar konusunda uyarılarda bulundu. Sezik, “Aktar ve baharatçılardan alınacak ıhlamurun katıştırılmış olmasının yanında, mikroorganizma ve mikroorganizmaların meydana getirdiği zararlı maddeleri taşıması riski de çok yüksek.” dedi.


        Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Ekrem Sezik, yaptığı açıklamada kış aylarının gelmesi ile grip ve nezleye karşı ıhlamura olan rağbetin arttığına dikkat çekti. Ihlamurun, ıhlamur ağaçlarının toplanıp kurutulmuş çiçekleri olduğunu söyleyen Sezik, “Aktar ve baharatçılarda çuval veya kutuların içinde, ‘çiçek ıhlamur’, ‘ıhlamur’, ‘yaprak ıhlamur’ gibi çeşitleri bolca satılır. Ancak unutmamak gerekir ki, aktar v.b dükkânlardan alınacak ıhlamurun katıştırılmış olmasının yanında, mikroorganizma ve mikroorganizmaların meydana getirdiği zararlı maddeleri taşıması riski de çok yüksektir. Bu nedenden dolayı aktar v.b dükkânlardan alınacak ıhlamura hem kalite hem de taşıyabileceği mikroorganizmalar bakımından güvenilemez. Her zamanki gibi, bilinen firmaların poşet ıhlamurları kullanılmalıdır." diye konuştu.

        IHLAMURU KAYNAR SUDA UZUN SÜRE BEKLETMEYİN

        Sezgin, ıhlamurun kaynar suda uzun bir süre bekletilmesi halinde yapısındaki maddelerin değişmesine paralel sarı olan rengin kırmızıya dönüp kendine has kokusunun da kaybolmaya başladığına dikkat çekti. “Bu, istenmeyen bir durumdur." diyen Sezgin, "Eğer yaprak taşıyan bir ıhlamur kullanılırsa, ilk demleme anından itibaren çözelti kırmızı renkli olur. Peki kırmızı renkli olursa, zararlı mıdır? Zararlı değildir ama yararlı etkisi, yapısındaki maddeler değiştiği için, çok çok azalmıştır. Ayrıca hoş kokusu ve tadı da kaybolur. Kısacası içilen sıvı artık ıhlamur çayı değildir.” uyarısında bulundu. CİHAN

Ekleme Tarihi
27.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Aktarlardan alınan ıhlamura dikkat
Link: Aktarlardan alınan ıhlamura dikkat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız