Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Saanen Keçisi Yatırımcının Gözdesi Oldu

Türklerin göçebe kültürlerindeki vazgeçilmez konumunu yerleşik hayatla birlikte yitiren keçi, ithal ırk Saanen ile yeniden cazibe kazandı. Yüksek verimi nedeniyle tercih edilen Saanen tipi keçi varlığı, irili ufaklı yatırımcının yoğun ilgisiyle 5 yılda ikiye katlandı.


İzmir Keçi ve Koyun Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin artık keçi yetiştiriciliğinin önemini kavradığını, devletin ve yatırımcının ilgisinin memnuniyet verici olduğunu söyledi.

Soy ıslahı nedeniyle süt verimi yerli türlere göre yaklaşık 10 kat daha yüksek olan Saanen tipi keçilerin kapalı sistemde yetiştirilebildiğini, inek sütüne göre yaklaşık 2 kat daha yüksek fiyatla satıldığını anlatan Türer, bu hayvanın verdiği yavru sayısının da inekten 4 kat daha fazla olduğunu dile getirdi.

Saanen tipi keçinin, bu kadar artı yönüne rağmen ineğe göre daha az yem tükettiğine dikkati çeken Türer, keçi yetiştiriciliğinin hobi olarak başlanarak büyük çiftliklere dönüştürülebilecek bir iş olması nedeniyle de tercih edildiğini bildirdi.

Tüm avantajlarına rağmen yeteri kadar hayvan bulunamaması nedeniyle sektörün yatırımcı ilgisine paralel biçimde büyüyemediğine işaret eden Türer, "Saanen tipi keçi varlığı 5 yılda ikiye katlandı. İzmir'de 4 bin gerçek Saanen, 10 bini kırma olmak üzere 14 bin yüksek süt verimli keçiye ulaşıldı" dedi.

-"Hızla yayılıyor"-

Saanen keçi yetiştiriciliğinin İzmir, Çanakkale ve Balıkesir ağırlıklı olmak üzere ülkede hızla yayıldığını bildiren Türer, şöyle konuştu:

"Keçi sütü sindirimi kolay, anne sütüne çok yakın olması ve lezzeti nedeniyle her zaman yoğun talep görüyordu. Ancak keçi sütü için kurulmuş bir soğuk zincir yoktu. Birlik olarak soğuk zinciri kurduktan sonra fiyatlar bir anda yükselmeye başladı. Saanen tipi keçinin avantajlarının anlaşılması ve fiyatların yükselmesi yatırımları tetikledi. 2008 yılında 156 olan üye sayımız bugün 7 bine ulaştı. Bu işe yatırım yapmak isteyenlerden her gün en az 5 telefon alıyoruz. Haftada ortalama 5-6 kişi çiftliğimize geliyor. Bunların çoğu da yatırım yapmaya karar veriyor. Bu işe yatırım yapmak isteyenler arasında holding patronları da var, emekliler de var. Özellikle eline bir miktar para geçen insanlar arazileri de varsa toplayabildikleri kadar hayvanla işe girişiyor."

-Önde gelen iş adamları "keçici" oldu-

Türer, son bir kaç yılda İzmir ve çevresinde bu işe giren büyük yatırımcılar olduğunu, çok farklı sektörlerden bir çok iş adamının da yatırıma hazırlandığını öne sürdü.

Keçi yetiştiriciliğinin Türkiye'nin en önemli sorunlarından olan kırsal kalkınmayı sağlama ve köyden kente göçü durdurma noktasında etkili bir çözüm olabileceğini savunan Türer, "Yaptığımız en kötümser hesapla 30 keçiye bakan bir kişinin aylık geliri ortalama 2 bin liradır. Bundan iyi kırsal kalkınma olmaz. Türkiye'nin Saanen yetiştiriciliğini tüm bölgelerde yaygınlaştırması gerekiyor" diye konuştu.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın da bunun farkına vararak keçi yetiştiriciliği yatırımına girmek isteyenlere önemli teşvikler sağladığını anlatan Türer, keçi sütüne olan talebin her geçen gün arttığını, Türkiye'de 10 milyon Saanen keçisi yetiştirmeye uygun pazar şartlarının bulunduğunu kaydetti.

-Saanen keçileri-

Alp kökenli bir tür olan Saanen keçileri, soy ıslahı sayesinde Avrupa'da hayvan başına yıllık ortalama bin litre süt verimine sahip. Türkiye'de ise soy ıslahının yeni başladığı Seferisihar'daki çiftliklerde 650-700 litreye ulaşıldı. Yeni kurulan bir çiftlikte bu rakamın ortalama 400 litre olacağı tahmin ediliyor. Pazar sorunu bulunmayan keçi sütü halen 1,30-1,50 kuruş arasından satılıyor. Devlet desteği de eklendiğinde bu fiyat 1,45-1,65 liraya ulaşıyor. İnek sütünde ise bu fiyat 60-80 kuruş arasında kalıyor.

Bir Saanen damızlığının fiyatı bin ila bin 500 lira arasında değişiyor. (AA)

Ekleme Tarihi
29.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Saanen Keçisi Yatırımcının Gözdesi Oldu
Link: Saanen Keçisi Yatırımcının Gözdesi Oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız