Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Arıtılacak Sular Tarımda Kullanılacak

Mustafa Güngör - Afyonkarahisar Belediyesi, çöplerden açığa çıkan metan gazından elektrik üretimi, bölge illerinin tıbbi atıklarının sterilizasyonu ve geri dönüşümlü atıkların ekonomiye kazandırılmasıyla yürüttüğü çevre odaklı çalışmaları büyütmek amacıyla atık suları dezenfekte ederek tarımsal sulamada kullanmayı hedefliyor.


Afyonkarahisar Belediye Başkanı Çoban, AA muhabirine, çevre ve insan sağlığı bakımından sakıncalı olan vahşi çöp depolama tekniğinden 2009 yılında vazgeçerek, modern depolama sistemini faaliyete geçirdiklerini söyledi.

Bu sistemle hem halk sağlığını koruduklarını hem de belediyenin öz kaynaklarına ek gelir elde ettiklerini belirten Çoban, il, ilçe ve belde olmak üzere çevredeki toplam 70 belediyenin yanı sıra İl Özel İdaresi ile Çevre Hizmetleri Birliği'ni oluşturduklarını bildirdi.

Çoban, bu birlik aracılığıyla modern sistemde depolanan çöplerden açığa çıkan metan gazından elektrik üretimini yaşama geçirip para kazanmaya başladıklarını anlatarak, şöyle devam etti:

"Türkiye'de ilk kez bir il belediyesi olarak büyükşehirlerin büyük bölümünde olmayan bu sistemi gerçekleştirdik. Metan gazından elde ettiğimiz elektriği, elektrik dağıtım firmasına aktararak aylık 150 bin lira gelir elde ediyoruz. Saatte ortalama 1,5 megavat elektrik üretiyoruz. Çöp depolama alanı 3 yıllık bir geçmişe sahip. Süre ilerledikçe gaz salınımı artacağından, bu durum elektrik üretimine de etki edecek. Sürdürülen çalışmalarla elektrik üretim miktarını ve gelirlerini arttırmayı hedefliyoruz."

-Tıbbi atıklar sterilize edilmeden kullanılmıyor-

İl genelindeki 8 aktarma noktasında toplanan çöplerin depolama alanına aktarıldığını ifade eden Çoban, bu tesislerdeki Tıbbi Atık Sterilizasyon İstasyonu'nda, Afyonkarahisar'ın yanı sıra Uşak, Konya, Burdur ve Antalya illerindeki tıbbi atıkların sterilizasyonunu gerçekleştirdiklerini dile getirdi.

Çoban, tıbbi atıkların doğrudan çöp depolama alanlarına bırakılmasının tehlikeli olduğuna dikkati çekerek, "Söz konusu illerdeki tıbbi atıklar, özel konteynerlerle çöp depolama merkezimize getirilerek burada oluşturduğumuz iki sterilizasyon ünitesine yükleniyor. Atıklar, Sağlık Bakanlığı ve Dünya Sağlık Örgütü'nün ön görüldüğü koşullarda sterilize edilip çöp olarak depolanıyor. Bu çalışmadan da aylık yaklaşık 50 bin lira gelir elde ediyoruz" dedi.

Katı atıklarda geri dönüşümlü malzemelerin ayrıştırılması konusunda lisanslı iki firmayla çalışarak aylık ortalama 200 bin lira gelir sağladıklarını kaydeden Çoban, bu projenin yanı sıra elektrik üretimi ve tıbbi atıkların sterilizasyonunda toplam 200 kişinin istihdam edildiğini belirtti.

-5 bin dekar tarım arazisinin sulanması amaçlanıyor-

Çoban, kentin atık sularının derelere dökülüp Eber Gölü'nde önemli ölçüde kirliliğe yol açıldığı bilgisini vererek, bunun önüne geçmek amacıyla kurdukları arıtma tesislerinin geçen nisan ayında hizmete girdiğini anlattı.

Saniyede 500 litre atık suyun arıtılarak derelere bırakıldığını ve doğal yaşamın korunması adına önemli bir adım atıldığını dile getiren Çoban, "Şimdi de atık sularla ilgili Türkiye'de örneği olmayan bir tesisi hayata geçireceğiz. Bu sistemde atık sular birtakım kimyasal etkileşimden geçirilerek, tarımda kullanılabilecek kaliteye ulaştırılacak. Bu suyun, 5 bin dekar alanın sulamasında kullanılmasını hedefliyoruz" diye konuştu.

Çoban, Avrupa Birliği (AB) hibe fonlarından 750 bin avro destek ve Hollanda Hükümeti ile iş birliği yaparak faaliyete geçirecekleri projeden tarım arazilerinin sulanmasına aktarılacak sular sayesinde önemli ölçüde gelir elde edeceklerini sözlerine ekledi.(AA)

Ekleme Tarihi
29.11.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Arıtılacak Sular Tarımda Kullanılacak
Link: Arıtılacak Sular Tarımda Kullanılacak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız