Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

"Su ürünleri mühendisleri balık ihracatında önemli etken"
 
ERZURUM - Erzurum Atatürk Üniversitesi (AÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatının artış gösterebilmesi için kamu ve özel sektörde istihdam edilen su ürünleri mühendisi sayısının artırılmasının gerektiğini açıkladı.

Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatının düşük olduğu belirtildi. Balık ve kabuklu ihracatının yıllık 350 milyon doları bulan Türkiye'nin, 2023 hedefinin 3 milyar 500 bin dolar olarak belirlendiği ifade edildi.

Türkiye'nin balık ve kabuklu ihracatında hedeflenen rakama ulaşabilmesi için sektörde istihdam edilen su ürünleri mühendis sayısının artırılmasının gerekliğine dikkat çeken Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, "Ülkemizde yaklaşık 12 bin bu ürünü mühendisi bulunmakta.İstihdam hususunda su ürünleri mühendisleri, Tarım- Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde ve özel sektörde mühendis pozisyonunda yada üniversitelerde akademisyen olarak görev almaktadırlar. Bu potansiyelin iyi değerlendirilmesi gerekmekte. Bu mühendislerin kamu ve özel sektörde istihdam edilmesi halinde balık ve kabuklu üretiminde artış ile birlikte Türkiye ihracatta da ciddi bir ivme yakalamış olacak." dedi.

Türkiye'nin 2012 TÜİK verilerine göre yıllık toplam balık ve kabuklu ihracatının 350 milyon dolar düzeyinde olduğuna da dikkat çeken Prof. Dr. Atamanalp, "Ülkemizin AB ülkelerine ihraç edebildiği tek hayvansal ürün su ürünleridir. Yıllık 350 milyon dolar olan bu rakamın 3,5 milyar dolara çıkartılması ancak su ürünleri sektörünün bileşenlerinin gücü ve ivmesi dikkate alındığında söz konusu." diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, sektördeki büyümenin sürdürülebilir olması için mutlaka resmi kurumlarda gerekse özel şirketlerde teknik personel sayısının arttırılması büyük önem taşımaktadır. Unutulmamalıdır ki balık ve kabuklu ihracatında bilinçli eğitimli su ürünleri mühendislerin önemli bir etkeni oluşturmakta." şeklinde konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
30.11.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Su ürünleri ,Su ürünleri mühendisleri
Link: 'Su ürünleri mühendisleri balık ihracatında önemli etken'




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız