Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Teks-Tar 

Teks-Tar'dan seralarda devrim yaratacak buluş


Çevre dostu buluşlarını KOSGEB desteğiyle kurduğu Teks-Tar Limited Şirketi çatısı altında yürüten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu'nun buluşları artık farklı sektörlere de hizmet etmeye başladı.
 

İZMİR - Bugüne kadar tekstil sektörüne yönelik çok sayıda buluş yapan ve çevre dostu buluşlarını KOSGEB desteğiyle kurduğu Teks-Tar Güneş Enerjileri Isıtma Soğutma ve Tekstil Sanayi ve Ticaret Limited Şirketi çatısı altında yürüten Prof. Dr. Işık Tarakçıoğlu'nun buluşları artık tekstil sektörünün dışında farklı sektörlere de hizmet etmeye başladı. Hava ısıtıcı güneş kolektörleriyle meyve kurutmada güzel sonuçlar elde eden Tarakçıoğlu, bu kez tekstil esaslı su ısıtıcı güneş enerjisi kolektörüyle seracılıkta devrim yaratacak bir buluşa imza attı. Deneme amaçlı hazırladığı serada artezyen suyu ile seralarda ısıtma ve soğutma imkanı sağlayan sistem geliştirerek başarılı sonuçlar elde eden Tarakçıoğlu, Ödemiş'te kooperatifçilik alanında örnek çalışmalara imza atan Bademli Fidancılık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin eğitim merkezinde deneme çalışmalarına başlayacak.
Artezyen suyu ile ısıtma ve soğutmanın dünyada bilinen bir sistem olduğunu dile getiren Tarakçıoğlu, "Türkiye'de de Antalya'daki güneş evinde uygulanıyor. Dünyanın en konforlu, en ekonomik ısıtma-soğutma işlemi artezyen suyu ile yapılıyor. Benim yaptığım bu sistemi seralara uygulamak oldu. Patentli bir kumaşımız var, o kumaşımızın üzerine sera naylonu dediğimiz polietilen özel bir torba geçiriyorduk. Torbanın içerisindeki kumaşımızdan suyu geçirince de, su 6 ay boyunca 45-50 derecenin üzerinde ısınıyordu. Ancak hiçbir izolasyon, koruma olmadığı için kışın sıcaklık 30 dereceyi geçmiyordu. Onun da üzerine polikarbondan çok şık duran bir muhafaza yaptık. O muhafaza yüzeysel soğumayı önleyince, kolektörler kışın 40 dereceyi , yazın da 60 dereceleri geçebilecek hale geldi. Eskiden bu sistem evler, işyerleri ve yüzme havuzları için uygun diyorduk, ama suyun sıcaklığı kışın da 40 dereceyi geçince, artık seralar için de ilginç olmaya başladı" dedi.

Artezyen suyu kullanan seralarında uygulanabilir
 
Özellikle artezyen suyu kullanan sera ısıtmasında sistemi öneren Tarakçıoğlu, "Çünkü artezyen suyu derinden geldiği için sıcaklığı yaz-kış değişmez, hep 15-17 derece aralığındadır. Dolayısıyla artezyen suyu insana yazın buz gibi, kışın da sıcak gelir. Ama sıcaklık hep aynıdır. Kışın bu artezyen suyunu alıp bizim kolektörlerden geçirince güneş olduğunda 40 dereceye kadar ısıtabiliyoruz. Gündüz 40 dereceye ısıttığımız suyu izolasyonlu tanklarda saklıyoruz. Yere döşenen borulardan geçirildiğinde toprak altı veya üstü yerden ısıtma oluyor. Don tehlikesi ortadan kalkıyor. Bu basit bir yöntem. Ama asıl tavsiye ettiğimiz yöntemde o suyu alıyoruz bizim tasarımını yaptığımız radyatörlerden geçiriyoruz, o sırada hava ısınıyor. Havayı da bir fanla bu radyatörlerin arasından üfürüyoruz. Isınan havayı toprağa doğru verdiğinizde aşağı taraftan ısınma başlıyor. Bu yöntem pahalı. Ama aynı sistem yazın da soğutma imkanı sağlıyor. Artezyen suyu yazın da 15-17 derece. Yazın direkt artezyen suyunu radyatörün içinden geçiriyorsunuz, dışardan da 30-40-50 dereceye ısınmış hava geçiyor. Onu bu sefer soğutuyor" dedi.

Türk çiftçisi yeniliğe açık
 
Yaz aylarında hava sıcaklığının 45-55 derecelere çıktığında aynı derecelere kadar ısınmış bitkiye 17 derecedeki artezyen suyu verildiğinde bitkide şok etkisi yarattığına dikkat çeken Tarakçıoğlu, İsrail'de artezyen sularının 15 gün suni göletlerde bekletildiğini hatırlatarak, kendi sistemlerinde radyatörlerden geçerken sera havasını soğutup kendisi ısınan artezyen suyunun bitkilere verildiğini söyledi.
Geliştirdiği sistemin portatifini İzmir'de düzenlenen Tarım ve Hayvancılık Fuarı'nda sergilediğini belirten Tarakçıoğlu, yurtdışında katıldığı fuarlarda görmediği ilgiyi bu fuarda gördüğünü dile getirdi. Tarakçıoğlu, Türk çiftçisinin yeniliğe daha aç ve ilgili olduğunu görmenin kendisini çok şaşırttığını ve mutlu ettiğini kaydetti. Bugüne kadar tekstil sektörüne yönelik çok sayıda buluşa imza attığını hatırlatan Tarakçıoğlu, artık buluşlarının tekstil sektörünün dışına da çıkarak çok amaçlı olduğunu ve böylece kullanım alanlarının yaygınlaştığını sözlerine ekledi.









http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
02.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Teks-Tar,sera
Link: Teks-Tar'dan seralarda devrim yaratacak buluş




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız