Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

AB Şeker Kotasını Kaldırıyor

Dünya şeker piyasasının kalbi geçen hafta Londra’da attı. Her yıl periyodik olarak düzenlenen Uluslararası Şeker Örgütü’nün (ISO) Londra’da düzenlenen 21. konferansında ana başlıklardan birisi AB şeker üretimine yönelik kota uygulamasının masaya yatırılmasıydı.


Toplantıda AB Şeker Kullanıcıları Derneği, AB Şeker Rafinerileri Derneği ve AB Pancar Üreticileri Birliği kota uygulamasının kaldırılmasında fikir birliğine varırken kota uygulamasının planlandığı gibi 2015’te mi yoksa 2020’de mi kaldırılarak beş yıllık bir geçiş süresi verilmeli mi tartışması üzerinde yoğunlaştı.

Oturumlarda yapılan değerlendirmelerde AB’nin 1970’li yıllardan bu yana uyguladığı dışa kapalı, pancar ve şeker üretiminin subvanse edildiği şeker rejimini rekabetçi yapıya kavuşturmak için 2006 yılında reform stratejisinin uygulamaya konulduğuna dikkat çekildi.

Bu strateji doğrultusunda AB’de pancar verimi, ölçek ekonomisi ve coğrafi şartlar açısından rekabetçi olamayacak ülke ve üreticilerin teşvik edilerek şeker sektöründen çıkmalarıyla şeker üretim maliyetlerinin dünyayla rekabet edebilir düzeye gelmesinin sağlandığı belirtildi. Bu süreçte AB genelinde 83 fabrikanın kapatılarak sektörden çıkması ve aynı dönemde şeker pancarı üreticilerinin verimliliklerini yüzde 40 artırdığı, böylece dünya fiyatlarıyla rekabet edebilir hale gelindiği vurgulanan önemli konulardan birisi oldu.

Öte yandan AB’de uygulanmaya başlanan reform sürecinde ekonomik olarak değer üretmeyen net ihracatçı konumundan kontrollü ithalatçı konuma gelindiği de altı çizilen konulardan biriydi.

ISO konferansına katılan Türkiye Şeker Kurumu Başkanı Hüsnü Tekin de toplantıya ilişkin yaptığı değerlendirmede AB’nin kota uygulamasının kaldırılması yönünde başlatmış oldukları reform sürecini yakından izlediklerini belirterek Türkiye şeker sektörünün dünyayla paralel geliştiğini ifade etti. Buna bağlı olarak da 2001’de Şeker Kanunu’nun çıktığını ve 2012’de de stratejik plan hazırladıklarını belirtti. Türkiye şeker sektörünün dünyayla rekabet edebilmesi açısından önünde hiçbir engel olmaması gerektiğine dikkat çeken Tekin, “AB’de devam etmekte olan reform sürecinin son aşamasını oluşturan kotaların kaldırılmasıyla ilgili kararın netleşmesinin ardından bunun Türk şeker sanayiindeki yansımaları değerlendirilecektir” dedi.

CUMHURİYET
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
03.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: AB, Şeker Kotası,
Link: AB Şeker Kotasını Kaldırıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız