Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 Vedat Mirmahmutoğulları  

Tohumcuların hedefi: Bir milyon üretim, 250 milyon dolarlık ihracat

ANTALYA (CİHAN)- Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, gelecek 5 yıllık süreçte bir milyon ton sertifikalı tohum üretimini ve 250 milyon dolarlık tohumluk ihracatı hedeflediklerini açıkladı.


    TSÜAB tarafından düzenlenen 1. Ülkesel Tohumculuk Çalıştayı Antalya'nın Lara bölgesi Rixos Lares Otel'de başladı. Tohumculuğun geleceğine dair stratejilerin tartışılacağı çalıştay sonunda, 'Tohumculuk Strateji Raporu' hazırlanacak. Çalıştaya, yabancı konuklar da katıldı.

    Programın açılış konuşmasını yapan TSÜAB Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Gençer, çalıştayda Türk tohumculuğunu masaya yatıracaklarını ifade etti. Tohumculuk sektöründe ilerleme olduğunu, ancak daha çok yol kat etmeleri gerektiğini belirten Gençer, bazı engellerin olduğunu kaydetti. Söz konusu çalıştayda sektörün problemlerine çare arayacaklarını anlatan Gençer, Türkiye'nin uzun yıllar ithalat yoluyla tedarik ettiği tohumlukları, artık ihraç ettiğini ifade etti.

    Gelecek 5 yıla dair hedeflerini açıklayan Gençer, 1 milyon ton sertifikalı tohum üretimi ve 250 milyon dolarlık tohumluk ihracatı yapmayı planladıklarını kaydetti. Gençer, bu hedeflere ulaşmak için çalıştayın yardımcı olacağını belirtti. 2011'de yılında 36 bin ton tohum ithalatı yapıldığını belirten Gençer, bunun karşılığının 128 milyon dolar olduğunu söyledi. İhracatın ise 30 bin ton ve 118 milyon dolar olduğunu kaydeden Gençer, aradaki farkın her yıl kapandığını kaydetti.

    Her sektörün politikası olduğunu açıklayan Gençer, Türkiye'deki tarım politikalarını şöyle sıraladı: “Çiftçilerin zamanında, kaliteli ve uygun fiyatla temini. Yeni çeşitlerin üreticilerin kullanımına açılması. Milli tohumculuk sanayinin güçlendirilmesi ve AR-GE çalışmalarının güçlendirilmesi.”

    “Bu politikalar bakımından neredeyiz? sorusunu burada tartışacağız.” diyen Gençer, “Şimdiye kadar çalışma toplantısı adı altında yapılan toplantılarımızın formatı değiştirildi. Bu yıldan itibaren Ülkesel Tohumculuk Çalıştayı'na dönüştürülerek uluslararası boyut kazandı. Türk tohumculuğu gelişiyor ve devam ediyor." ifadelerini kullandı.

    Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da çalıştayda yaptığı konuşmada her geçen gün tarım alanlarının daraldığını açıkladı. Tüketim alışkanlılarının da değiştiğine değinen Mirmahmutoğulları, bazı tarımsal ürünlerinde talep fazlalığı yaşandığı için dengelerin bozulduğunu kaydetti. Uzakdoğu Asya ülkelerinin pirinçten buğdaya geçiş yaptığını belirten Mirmahmutoğulları, şunları söyledi: "Çin'in vatandaşına ‘Yılda bir kilo et yedireceğim.’ demesi 98 milyon ton hububat ihtiyacını doğuruyor. Fosillerin bitmesi alternatif enerjiye yöneltiyor. Bu da bio enerjiye yöneltiyor. Ürünlerin gıda dışında kullanılmasıyla bir talep artışı oluyor. Bunların hepsi gösteriyor ki artık yatay büyüme mümkün değil. Dikey büyümek zorundayız. AR-GE verimliğini ve kaynakları düzenli kullanılmasını zorunlu kılıyor."
    
    Dünyada enerji pazarını ele geçirme mücadelesinin yaşandığını belirten Mirmahmutoğulları, bir taraftan da tohum pazarını ele geçirme ve etkinliği sağlama mücadelesi acımazsızca devam ettiğini kaydetti. Bu nedenle toplumun gıda güvenliğini kontrol altına almak için ülkenin üretimini rasyonel kılmaya zorladığını belirten Mirmahmutoğulları, dünyadaki 8 gen merkezinin 3'ünün Türkiye'de olduğunu hatırlattı. Bu durumun Türkiye'ye önemli bir sorumluluk getirdiğini kaydeden Mirmahmutoğulları, 86 bin ton tohumun gen bankasında muhafaza edildiğini kaydetti. Mirmahmutoğulları, bu rakamı 250 bin çeşide çıkarmaya çalıştıklarının altını çizdi. CİHAN

Ekleme Tarihi
03.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tohumcuların hedefi,TSÜAB,Yıldıray Gençer
Link: Tohumcuların hedefi: Bir milyon üretim, 250 milyon dolarlık ihracat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız