Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Enflasyondaki Düşüş Tarım Fiyatlarındaki Düşüşle Elde Edildi

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Çetin Osman Budak, enflasyondaki düşüşü tarım fiyatlarındaki gerilemeye bağladı.


Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan Çetin Osman Budak, "Kasım 2012 enflasyonu TÜFE'de yüzde 0,38 ile beklentilerin altında, ÜFE'de yüzde 1,66 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşmiştir. Yıllık enflasyon ise tüketici fiyatlarında yüzde 6,37 üretici fiyatlarında yüzde 3,60 olarak gerçekleşmiştir. TÜFE'deki sürpriz tarım sektöründeki fiyat düşüşlerinin sonucudur. Gıda fiyatları kasım ayında yüzde 0,12 oranında düşerken, yıllık gıda enflasyonu yakın tarihin en düşük oranıyla yüzde 4.32 olarak gerçekleşmiştir. ÜFE'deki yükseliş enerji fiyatlarının zamlar sonucunda yüzde 33,6 oranındaki artışından kaynaklanmıştır." açıklamasında bulundu.

Antalya, Isparta, Burdur'u kapsayan Batı Akdeniz bölgesindeki TÜFE oranının aylık yüzde 0,22, yıllık yüzde 6,31 olarak gerçekleştiğini belirten Budak, "Batı Akdeniz Bölgesi aylık ve yıllık bazda Türkiye ortalamasının altında kalırken on bir aylık enflasyonda ortalamanın üstünde yer almıştır. Bölgesel enflasyonda da en fazla dikkat çekici husus tarım enflasyonunun aylık yüzde -1,03 ve yıllık yüzde 3,89 oranlarıyla Türkiye ortalamasının oldukça altında kalmasıdır. Bölgesel enflasyonda Türkiye ortalamasının üzerinde artış konut ile eğlence ve kültür sektöründe gerçekleşmiştir. Batı Akdeniz Bölgesi, 26 bölge arasında aylık bazda yirmi ikinci, on bir aylık bazda beşinci ve yıllık bazda on üçüncü sırada yer almıştır." dedi.

Enflasyonda, mevsimlik hareketler dışında, düşüşün sürdüğüne değinen Budak, "Enflasyondaki düşüş bu yıl ekonomik durgunluk ve tarım fiyatlarındaki düşüş sonucunda elde edilmiştir. Reel sektörde ve tarımda düşük enflasyon ile birlikte ağır bir bedel ödendiğinin unutulmaması gerekir. Tarımda düşük enflasyon rekoru kırılmaktadır. TÜFE'de aylık yüzde -0,12, yıllık yüzde 4,36, ÜFE'de aylık yüzde -2,96, yıllık yüzde -0,73'lik negatif enflasyon, sektörde alarm durumunun geçildiğini ve olağanüstü önlemler alınması gerektiğini göstermektedir." değerlendirmesinde bulundu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
04.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Enflasyon, Düşüş Tarım Fiyatlarındaki Düşüşle Elde Edildi, tarım , ekonomi
Link: Enflasyondaki Düşüş Tarım Fiyatlarındaki Düşüşle Elde Edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız