Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak 

UZUNIRMAK; ÇİLEK SİGORTASI 1 YILA ÇIKARILMALI

AYDIN (İHA) - TBMM İdare Amiri ve MHP Aydın Milletvekili Ali Uzunırmak, Ziraat Bankası’nın çilek üreten çiftçiye zirai kredi verirken uyguladığı tarım ürününü doğal afetten koruma sigortasının kapsamının 6 aydan 1 yıla çıkarılması gerektiğini belirtti.
 
Mevcut uygulamada tarım sigortasının süresi erken bittiğinden, tam hasat mevsiminde yüz binlerce liralık zarar olursa sigortanın zararı karşılamadığına işaret eden Uzunırmak, “Üretici, çilek fidesini Ağustos ayında tarlaya dikiyor. Çilek meyvesi hasadını ise 7 ay sonra Mart ayında başlayıp, 9 ay sonra Mayıs sonunda tamamlıyor. Zirai kredinin verildiği tarihte başlayan, çilek mahsulünün sigortalılık süreci ise 6. ay olan Ocak’ta sona eriyor. Çilek hasadı yapıldığı Mart, Nisan, Mayıs aylarında, şiddetli fırtına olursa, dolu yağarsa, seralar yıkılırsa, çilek mahsulü henüz dalındayken doludan zarar görürse, tarım sigortası, zararı karşılamıyor. Bu durumun düzeltilmesi için çilek mahsulünün sigorta kapsamının 1 yıla çıkarılması gerekiyor” dedi.

Ziraat Bankası’nın çilek üreticisi çiftçiye 1 yıllık zirai kredi verirken mahsulü, fırtına, sel, dolu gibi doğal afetlerden korumaya yönelik tarım sigortasının süresini 6 ay ile sınırlı tuttuğunun altını çizen Uzunırmak, “ İşte bu süreç kısa geliyor. Çünkü çilek fidesinin dikilmesi ile hasadının yapılması arasında en az 9 ay geçiyor. Bu yüzden çilek üreticisinin kullandığı zirai kredilerle ilgili tarım sigortası kapsamının 6 aydan 1 yıla çıkarılması gerekiyor. Ege bölgesinde, çiftçi, çilek fidesini Ağustos ayında tarlaya dikiyor. Çiftçi bu amaçla 1 yıllık zirai kredi çekiyor. Ziraat Bankası, zirai kredi verdiği çiftçiden sigorta bedelini tam olarak almasına rağmen, mahsulünün tarım sigortası kapsamını 6 ay ile sınırlı tutuyor” diye konuştu.


“DOLU YAĞARSA, SİGORTA ÖDEMİYOR”

Çilek mahsulünün 9-10 aylık bir sürede hasat edilmekte olduğuna dikkat çeken Uzunırmak, sözlerini şöyle tamamladı: “Ziraat Bankası’nın uyguladığı hatalı sigorta takvimi yüzünden, eğer çilek meyvesi, Mart, Nisan, Mayıs aylarında henüz serada dalındayken fırtına, dolu, sel gibi doğal afetler nedeniyle zarar görür ise tarım sigortası zararı karşılamıyor. Üretici, doğal afet yüzünden meydana gelen yüz binlerce liralık zarar nedeniyle krediyi ödeyemeyince iflasa sürükleniyor. Tarlası, traktörü haczedilebiliyor. Oysa çiftçi, çilek üretmek için bankadan krediyi çekerken, mahsulünün doğal afetlere karşı tam olarak sigortalatıyor. Olası zararların karşılanması için sigorta primlerini eksiksiz, tam olarak ödüyor Ancak sigorta süresi kısa olduğundan boşuna sigorta primi ödemiş oluyor. İşte bu yüzden, ziraat Bankası’nın çilek üreticisine verdiği kredilerle ilgili tarım sigortası süresi 1 yıla çıkarılması gerekiyor. Kredi süresi 1 yıl olduğundan, sigorta kapsamının da 1 yıla çıkarılması gerekiyor. Nitekim, narenciye, şeftali gibi meyvelerde sigorta kapsamı 1 yıl. Eğer çilek de, sebze grubundan çıkartılıp, meyve grubunda gösterilirse, sigorta süresi 1 yıla çıkacak ve bu sorun kendiliğinden çözülmüş olacak”

Ekleme Tarihi
04.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Çilek Sigortası 1 Yıla Çıkarılmalı
Link: Çilek Sigortası 1 Yıla Çıkarılmalı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız