Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Nisan 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
malatya şeker fabrikası 

Malatya Şeker Fabrikası 21 bin 850 ton şeker üretti -Fabrika Müdürü Yetiş: ''Malatya'daki üreticilere diyoruz ki; birleşin, ortak makine alın, makineleşin, üretiminizi artırın'' 

MALATYA (A.A) - Malatya Şeker Fabrikası, 21 bin 850 ton şeker üretti.
 
     Fabrika Müdürü Hasan Yetiş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrika olarak şeker pancarı işleme kampanyasını bitirdiklerini söyledi.
     Bu yıl, 167 bin 700 ton pancardan 21 bin 850 ton şeker ürettiklerini, fabrikanın kapasitesinin üzerinde çalıştığını ifade eden Yetiş, işledikleri pancardan 70 bin ton küspe, 7 bin ton melas da çıktığını bildirdi. Yetiş, gelecek yıl 300 bin ton şeker pancarı işlemeyi hedeflediklerini aktardı.
     Fabrikaya Şanlıurfa, Sivas, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ ve Malatya'daki üreticilerin şeker pancarları getirdiğini açıklayan Yetiş, diğer şehirlerdeki üreticilerin makine ile tarım yapmasına karşılık Malatya çiftçisinin hala pancarlarını tarladan işçilere söktürmesinin kar oranını düşürdüğüne dikkati çekti.
     Yetiş, şöyle konuştu:
     ''Malatya'daki üreticilerin arazileri küçük, 20 dekar, 50 dekar. Ama Şanlıurfa'daki bir üreticinin arazisi bin dönüm, bin 500 dönüm. Bu nedenle Şanlıurfa'daki üretici pancarını sökmek için makine alıyor. Makine ile yapılan tarım elle yapılan tarıma göre 6 kat daha karlı. Bu nedenle son yıllarda Malatya'daki üretici üretimini düşürdü. Malatya'daki üreticilere diyoruz ki; birleşin, ortak makine alın, makineleşin, üretiminizi artırın. 'Malatya Şeker Fabrikası pancar üretimine kota koyuyor' deniliyor. Böyle bir şey yok. Biz kota uygulamıyoruz. Yeter ki üreticimiz üretsin.''
     Üreticilere dikim makinesini kendilerinin verdiğini vurgulayan Yetiş, çiftçilerin sadece söküm için makine almaları gerektiğini aktardı.
    
     -''60 bin kişi bu fabrikadan ekmek yiyor''-
    
     Şeker-İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat da bu yıl güzel bir kampanya dönemi geçirdiklerini söyledi.
     Çevre illerden ve Malatya'dan gelen şeker pancarının Malatya'da işlenip satıldığını ifade eden Murat, ''Bu da Malatya için büyük bir katma değer sağlıyor. Malatya Şeker Fabrikası, bölgesinde devletin en büyük sanayi kuruluşu. Bölgeye büyük istihdam ve katma değer sağlıyor. Her yıl pancar rekoltesine göre ürettiği şeker değişebilir ama yan sanayi ile birlikte 60 bin kişi buradan ekmek yiyor'' diye konuştu.
     Malatya'da pastane işletenlere seslenen Murat, ''Tatlandırıcı kullanmayın. Tatlandırıcı insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerinin de denetimlerini sıkı tutması gerekiyor'' dedi.
     Bu yıl 26 milyon ton kaba yem açığı olduğunu anlatan Murat, samanın tonunun 850 lira olduğunu, kendilerinin besicilere küspenin tonunu 50 liradan verdiklerini kaydetti.
     Fabrikada geçici işçi sıfatıyla çalışan 171 kişinin kadro beklediğini dile getiren Murat, ''Geçici işçiler fabrikada 4 ay çalışıyor. Devlet, geri kalan ayların genel sağlık sigorta primini yasa gereği ödüyor. Bu insanlara kadro verilmesi halinde devlete büyük yükleri olmayacak'' ifadelerini kullandı.
    
 

Ekleme Tarihi
04.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Malatya Şeker Fabrikası
Link: Malatya Şeker Fabrikası 21 bin 850 ton şeker üretti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız