Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Yanlış Fındık Ekimi, Emeği Boşa Çıkartıyor 

Yanlış Fındık Ekimi, Emeği Boşa Çıkartıyor

Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, yanlış ekim konusunda fındık üreticilerini uyardı. Fındık üretiminde çeşit seçimi, dikim, bakım, gübreleme, budama, sulama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi teknik uygulamalardaki zaman zaman hatalar yapıldığına dikkat çeken Güven, “Bilgi eksikliği kaynaklı hatalardan dolayı kalite ve verim düşüklüğü yaşanabilmekte, emek ve harcamalar boşa gidebilmektedir.” dedi.


Fındık yetiştiriciliğinde üreticilerin yıl boyunca yapmaları gereken işlemler bulunduğunu ifade eden Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, “Hasat sonrasında uygun hava koşullarında toprak örneği alınarak analiz yaptırılmalıdır. Analiz sonuçlarına göre temin edilen gübrelerin zamanında ve tekniğine uygun olarak bahçelere verilmesi gerekir. Kışlık gübre olarak bilinen fosforlu ve potaslı gübreler ile ahır gübresi kasım ve şubat aylarında, kireç ise aralık ayı içerisinde toprağa uygulanabilir. Ocak-şubat aylarında budama, kök ve dip sürgünü temizliği yapılabilir. Fidan çukurları açılır ve dikim yapılabilir. Önerilen azotlu gübrenin yarısı mart ayında kalan yarısı ise mayıs ayında fındık ocaklarının dal iz düşümlerine gelecek şekilde toprağa uygulanır.” bilgisini verdi.

Fındık zararlıları, hastalıkları ve yabancı ot ile zamanında mücadele edilmediğinde önemli oranda verim ve kalite kaybı meydana geleceğinin altını çizen Güven, “Yıl içerisinde üreticilerin düzenli olarak belli aralıklarla bahçelerini kontrol etmeleri gerekir. Böylelikle zararlı etmenleri fark edebilmeleri ve zamanında uygun yöntemle mücadele yaparak yayılmalarını önlemeleri mümkün olabilecektir. Özellikle budama esnasında kurumuş, hastalıklı ve dalkıranla bulaşık dallar dipten kesilerek bahçeden uzaklaştırılıp imha edilmelidir. Fındık bahçelerinde yapraksız dönemde fındık kozalak akarının oluşturduğu kozalaklar toplanarak bahçeye bırakılmalıdır. Bu işlemlerin komşu bahçelerle birlikte ve zamanında yapılması mücadelenin etkinliği açısından önemlidir.” açıklamasında bulundu.

Güven, fındık üreticileri yetiştiricilik ile hastalık ve zararlılarla mücadele konularında il ve ilçe müdürlüklerine başvurarak teknik uygulamalar ile ilgili ayrıntılı bilgi alabileceklerini de sözlerine ekledi.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
05.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yanlış Fındık Ekimi, Emeği Boşa Çıkartıyor
Link: Yanlış Fındık Ekimi, Emeği Boşa Çıkartıyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız