Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yanlış Gübre Kullanımı Verimi Düşürüyor

Cihan Demirci - Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Abdullah Kutlu, toprağına uygun gübreyi kullanmayan çiftçinin, üründe verim düşüklüğü yaşayacağını bildirdi.


Kutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarımda verim ve kalitenin artırılması için gübrenin önemli olduğunu söyledi.

Gübre kullanımında toprak analizinin önemli olduğunu vurgulayan Kutlu,

"Toprağa uygun olmayan gübreyi kullanan çiftçi, üretmiş olduğu üründen beklediği kaliteyi elde edemez. Gereksiz gübre kullanımı ekonomik kayıplar meydana getirir. Çiftçimize mutlaka toprak tahlili yaptırmasını öneriyoruz. Toprak tahlili yaptıran çiftçi, toprağı verimli bir biçimde kullanarak kaliteli ürün alacaktır. Aksine tahlil yaptırmayan çiftçi, verim kayıplarıyla karşılaşacak, gereksiz gübre kullanımıyla ekonomik zarara uğrayacak, toprağına ve ürününe zarar vermiş olacaktır" diye konuştu.

Toprak tahlili konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın çiftçiye yönelik desteklemelerinin olduğunu belirten Kutlu, bu konuda çiftçilerin Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri laboratuvarlarında da tahlil yaptırabileceğini ifade etti.

-"Çiftçimize düşük faizli kredi kullandırtıyoruz"-

Kutlu, çiftçinin talep ettiği gübreye ulaşması için Türkiye'nin birçok yerinde lojistik gübre depolarının bulunduğunu anlatarak, Türkiye'yi tarımda "1 numara" yapmak için çalıştıklarını dile getirdi.

Çiftçiye her türlü olanağı sağladıklarına dikkati çeken Kutlu, şunları kaydetti:

"Bu yıl bazı bölgelerimizdeki çiftçimiz kuraklıktan dolayı biraz sıkıntı yaşadı ama Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri olarak Bakanlar Kurulu Kararnamesi çerçevesinde erteleme gerçekleşti. Çiftçinin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine olan borcu bir süreliğine ertelendi. Çiftçimiz borcunu ödeyemediği zaman kredi kullanamıyordu ancak çiftçimize kolaylıklar sağladık. Çiftçi borcunun yüzde 60'ını ödediği zaman yine kredi kullanabiliyor. Başta gübre olmak üzere, akaryakıt, tohumluk, ilaç, tarımsal mekanizasyon araçları ve her türlü tarımsal girdide çiftçimize nakit desteği vererek, temin ediyoruz."

-"300 bin çiftçiye eğitim verildi"-

Çiftçinin bu yıl 4,5 milyar lira kredi kullandığını belirten Kutlu, gelecek yıl çiftçiye 5 milyar lira kredi kullandırmayı hedeflediklerini anlattı.

Kutlu, yıllardır çiftçinin tarımsal girdilerini karşıladıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Çiftçilerimizin her zaman yanında olacağız. Onlara eğitim desteği de verdik. Bu yıl yaklaşık 300 bin çiftçiye eğitim verildi. Kooperatiflerimizde istihdam etmiş olduğumuz bin 522 ziraat mühendisi,çiftçimize teknik hizmet vererek danışmanlık yapıyor. Mühendislerimiz çiftçinin yanı başında modern tarım yöntemleri uygulamalarını, birim alandan daha fazla ürün elde etmelerini çevreye doğaya daha duyarlı bir şekilde üretim yapmalarını, insan sağlığına zarar vermeyecek bir şekilde ilaç kullanmalarını ve iyi tarım uygulamaları yapmalarına yardımcı oluyor." (AA)

Ekleme Tarihi
06.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Yanlış Gübre Kullanımı Verimi Düşürüyor, tarım, ziraat, gübre
Link: Yanlış Gübre Kullanımı Verimi Düşürüyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız