Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Noel sofrasında Türk inciri

İZMİR - Türkiye'nin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde, Noel öncesi satışlar hız kazandı. Ege'den dünyaya Noel sofraları için 27 bin ton kuru incir gönderildi.
 
Semavi dinlerin tümünün kutsal saydığı incirin, Hristiyan inanışının en kutsal bayramı olan ve 24-26 Aralık tarihleri arasında kutlanan Noel'de sofraların vazgeçilmezi olması nedeniyle kuru incir ihracatında sezonun en hareketli günleri yaşanıyor.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, yıllık ortalama 50 bin ton üretimin yapıldığı kuru incirde, sezonun başladığı 30 Eylül 2012'den 1 Aralık 2012'ye kadar yapılan ihracatta geçen sezona göre yüzde 10 oranında artış görüldüğünü belirtti.

İncirin, Hristiyanlar için kutsal bir özelliğe, Noel'de sofralarda önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Alharal, ihracatın 2 ayda 27 bin tona ulaştığına işaret etti.
 
Alharal, kuru incirin dış pazarda en çok Noel döneminde tüketildiğini ve dünyanın en büyük üretici ülkesi olarak her yıl ekim-kasım döneminde incirin Noel sofralarında yerini alması için çalıştıklarını dile getiren Alharal, bu yıl yeterli ürün olması nedeniyle talebi karşılamakta zorlanmadıklarını ifade etti.

Kuru incirin yüzde 95'i bayramlarda tüketiliyor

İncirin, üç Semavi dinin kutsal saydığı bir meyve olduğunu ve neredeyse tamamının bu üç dinin bayram ve kutsal dönemlerinde tüketildiğini belirten Alharal, şunları kaydetti:
''Endüstriyel kullanım dışında, rafta satılan ürünün tamamına yakını üç dinin bayramlarında tüketiliyor. Tüketiciye yönelik incir satışlarının yüzde 60'ı Noel döneminde, yüzde 25 Ramazan ayında, yüzde 10'u da Museviler'in meyve bayramlarında tüketilir. Bu yıl Avrupa'da yaşanan kriz tüm ürünleri etkilese de incir ihracatında düşüş olmadı.''

Alharal, Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak incir ihracatı için Uzakdoğu pazarına da büyük önem verdiklerini ve son yıllarda yapılan çalışmalarla Japonya, Çin, Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerindeki ihracatta artış sağlandığını kaydetti.

Kuru incir ihracatı tanıtım fırsatı da oldu

Öte yandan, üretiminin yüzde 80'lik bölümü ihraç edilen kuru incir, ülke tanıtımına da katkıda bulunuyor.

İhracatçı firmalar, son yıllarda ihracatını yaptıkları kuru incirlerin ambalajlarında Türkiye'nin tarihi ve turistik değerlerini anlatan tasarımlara yer vermeye başladı. Tasarımlarda İzmir Saat Kulesi, Efes Antik Kenti ile eski İzmir fotoğrafları kullanılıyor.
İhracatçı firma temsilcileri, farklı tasarımdaki ambalajların özellikle hediyelik incir satışlarını artırdığını, iç ve dış pazarlarda giderek artan bir talebin bulunduğunu ifade etti.

Türkiye geçen yıl dünya geneline 46 bin ton kuru incir ihracatı yapmış 150 milyon dolar döviz girdisi sağlamıştı. Bu yıl ihracatın 50 bin tonu aşması bekleniyor. Fransa, Almanya, İtalya, ABD, Rusya ve Hollanda ihracatta ilk sıralarda yer alırken ihracatın en hızlı arttığı ülkeler Japonya, Çin, Avustralya ve Kanada oldu.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Noel sofrasında Türk inciri
Link: Noel sofrasında Türk inciri




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız