Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 01 Ağustos 2025 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Kar yağdı, kaz lezzetlendi, kaz, kaz eti 

Kar yağdı, kaz lezzetlendi

Kars'ın yöresel lezzetlerinden kaz eti, karın yağmasının ardından damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.


KARS - Kars'ın yöresel lezzetlerinden kaz eti, karın yağmasının ardından damak tadına önem verenlere ayrı bir lezzet sunuyor.

Kentte 5 yıldır kazevi işletmeciliği yapan Nuran Özyılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kazın bölgede önemli olduğunu, etinin tadının alınmasında yüksek rakım, kar ve soğuğun etkisinin bulunduğunu söyledi.

Kazın Kafkas kültürüne ait bir lezzet olduğunu belirten Özyılmaz, "Biz 100 yıldır Kars'ta bulunan bir aileyiz. Burada kaz kültürünü yaşatmaya çalışıyoruz. Yaptığımız çeşitli etkinliklerle kazı her yerde tanıtmaya çalışıyoruz. Burada bölünmemiş bir kültürü yürütüyoruz. Kazın sadece bizim mutfağımıza ait olduğunu biliyorduk ama tüm mutfaklarda varmış gibi hareket ediliyordu" dedi.

Özyılmaz, şöyle devam etti:

"Kaz bizde bireysel yetiştiriciliktir. Biz de Kars çiftlikleri yok. Kaz tamamen organik olarak yetiştiriliyor. Kaz maliyetli bir ürün, özel bir yemektir. Özel günlerde özel misafirlere ikram edilir. Öğün yemeği değil, lüks bir yemektir. Dünyanın hiçbir yerinde özel bir kaz restoranı yoktur. Tavuk ve hindiyi raftan alabilirsiniz ama kaz eti raf ürünü değildir. Kaz sayısı Kars ve Ardahan'da çok fazla. Yurt genelinde bulunmadığı için raflarda bulunmaz."

"Satışlar için kar yağmasını bekliyorduk"

Kars'ta kar yağışının başladığını ifade eden Özyılmaz, kış turizminden dolayı kentin kara ihtiyacı olduğunu söyledi. Kazların yağlanmasında ve etinin sıkılaşmasında karın etkili olduğuna dikkati çeken Özyılmaz, şunları kaydetti:
"Saklanan kazlar her mevsim yenir. Fakat saklama koşullarından dolayı teknolojinin geri planda olduğu, teknolojinin olmadığı dönemlerde yaz boyu beslediği kazları kar sayesinde bekletiyorlardı. Şimdi bu durum söz konusu değil. Amaç kazları soğuk ortamda uzun süre saklayabilmektir. Karın yağmasında ve lezzetlenmesinde kar yağışının rolü büyük. Kaz, rakımın yüksek ve soğuk yerlerde yetişir. Kazın tadı asıl kar yağdığı zaman çıkar. Kaz soğuğa dayanıklı bir hayvandır. Kaz Kars'ta yenir."

"Kaz etini yemek için günübirlik geliyorlar"

Özyılmaz, özellikle iş adamlarının kaz etini yemek için günübirlik olarak kente geldiklerini söyledi.

İşletmelerindeki kazların kadınlar tarafından kesilip temizlendiğini anlatan Özyılmaz, kesilen kazın etini daha sonra tuzlayarak, bir hafta beklettiklerini anlattı. Bu süre soğutucularda bekletilen kaz etinin tencerelerde kaynatıldıktan sonra yanında bulgur pilavı ve patatesle müşterilerine servis ettiklerini belirten Özyılmaz, isteğe göre kaz etinin kızartıldığını da ifade etti.

İşletme sahibi Özyılmaz, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, sanatçı Hülya Avşar ile bazı futbol takımlarının üst düzey yöneticilerinin işletmelerine gelerek kaz etinin tadına baktığını söyledi.

Özyılmaz, basından işletmelerinin haberini gören Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e geçen yıl sipariş üzerine 2 adet kaz gönderdiğini de kaydetti.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
10.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Kar yağdı, kaz lezzetlendi, kaz, kaz eti
Link: Kar yağdı, kaz lezzetlendi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız