Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Tire süt 

“Sütte, Tire markasını hiç kimse zedeleyemez”


Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bazı fırsatçılar rant elde edebilmek için ürünlerinde ilçemizin ismini kullanıyor" diye konuştu.



Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın, ürünlerinde 'taklit ve tağşiş' yapan firmaları açıklamasıyla ilgili, "Halk sağlığı açısından bu denetimler daha da artırılmalı" dedi. Açıklanan listede, İzmir merkezli bir firmanın ürettiği yoğurt markasında 'Tire' ismini kullanmasının, ilçenin yarattığı marka değerini lekeleyebileceğini belirten Eskiyörük, "Sütte, Tire markasını zedelemeye kimsenin hakkı yok" diye konuştu.

Denetimlere destek
Son açıklanan listede ülke çapında 25 firmadan 13'ünün İzmir merkezli olmasını değerlendiren Eskiyörük, "Türkiye'nin, soğuk zincir altında en kaliteli sütünü üreten İzmir'de bile 13 firmanın tespit edilmesi İzmir İl Tarım Müdürlüğü'nün gıda güvenliği konusuna ne kadar büyük bir hassasiyet gösterdiğinin kanıtıdır. Bakanlığın uygulamalarını destekliyoruz. Denetimlerin 81 ilde de devam ettirilmesi gerekli" dedi. Eskiyörük, açıklanan listede, İzmir merkezli bir firmanın ürettiği yoğurt markasında 'Tire' ismini kullanmasının, ilçenin yarattığı marka değerini lekeleyebileceğini dile getirdi.

Fırsatçılık eleştirisi
Eskiyörük, "Sütte, Tire markasını zedelemeye kimsenin hakkı yok. Bakanlığın listesinde yer alan söz konusu firma, Tire'ye yaklaşık 100 kilometre uzaklıkta. Tire, yıllardır büyük emek ve gayretlerle süt ve süt ürünlerinde Türkiye çapında bir marka haline geldi. Üretilen sağlıklı ve kaliteli ürünlerle piyasada haklı bir şöhrete ulaştı. Ancak, bazı fırsatçılar rant elde edebilmek için ürünlerinde 'Tire' ismini kullanarak, tüketiciyi yanıltıyor. Bunu yapanları kınıyoruz. Tire'nin adını kullanarak, halk sağlığıyla oynayanlara yazıklar olsun. Ticaret odalarını bu konuda daha hassas davranmaya çağırıyorum. Alınacak önlemlerle, bu tür art niyetli kişi ve firmalar engellenebilir" diye konuştu.

Tüketicilere uyarı
Tüketicilere de seslenen Eskiyörük, "Ürün tercihi yapılırken, etiket bilgileri kontrol edilmeli. Üründe, ilgili bakanlığın izin numarası, ruhsat bilgileri ve üretim adresleri incelenmeli. Özellikle, 'organik' ibaresi bulunan ürünlerde bakanlık sertifikasının olup, olmadığına dikkat edilmeli. Pınar Süt gibi, kooperatifimizden önemli miktarlarda süt alımı yapan dev firmalar tüketici bazında haklı olarak kaliteli ve sağlıklı süte önem veriyor. Bugün sanayici, temel hammaddesi olan sütün kalitesini bilerek, kooperatifimizi tercih etmektedir. Kooperatifimizin misyonu, üreticiyi desteklemenin yanı sıra, gıda güvenliğine uygun üretim yaparak, tüketicin sağlığını korumaktır" dedi.

Önemli yatırımlar yapıldı
Tire Süt Kooperatifi olarak yıllardır gıda güvenliği alanına büyük yatırım yaptıklarını belirten Mahmut Eskiyörük, "Bizler, sütü üreticiden soğuk zincir altında antibiyotik, alkol, ve su testleri yaptıktan sonra alıyoruz. Kurumumuza bağlı laboratuvarlarda ürün haline gelmeden defalarca denetimden geçiriyoruz. Türkiye genelinde sütte soğuk zincir yeni yeni kurulurken, bizler yatırımlarımızı yıllar önce tamamladık. Türkiye'ye örnek olduk. Ancak ayırdığımız bütçeler, ciddi maliyetler oluşturuyor. Özellikle, merdiven altı işletmeler, gıda güvenliğini rahatlıkla göz ardı ettikleri için sütü çok düşük maliyetlerle toplayıp, üretimde haksız rekabete yol açıyorlar. Sütün, örgütler tarafından sağlıklı koşullarda toplanması devletçe daha çok desteklenerek, teşvik edilmeli. Bu uygulama, kayıt dışılığa da çare olacak ve milli ekonomimiz zarara uğramayacaktır" dedi.










http://www.yeniasir.com.tr/

Ekleme Tarihi
13.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Tire süt
Link: “Sütte, Tire markasını hiç kimse zedeleyemez”




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız