Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
İlk peynir kanıtı Polonya 

İlk peynir kanıtı Polonya'da bulundu


Araştırmacılar, 7 bin 500 yıl önce Polonya'da peynir yapıldığına dair kanıt bulunduğunu açıkladı. Uzmanlar ilk peynirin 9 bin 500 yıl kadar önce Anadolu topraklarında yapıldığı düşüncesindeydi ancak buna ilişkin somut kanıt bulunamamıştı.


Associated Press'in haberine göre, söz konusu keşif, bilim insanlarının Polonya'da bulunan en az 7 bin 500 yıllık 34 kilden yapılma eleğin ne için kullanıldığını belirlemek amacıyla elek parçaları üzerinde yaptığı kimyasal analiz sonucu ortaya çıktı.

İngiltere'deki Bristol Üniversitesi'nden Richard Evershed başkanlığındaki ekibin yaptığı kimyasal analizler, kilden elek parçalarının üzerinde, aynı bölgede bulunan diğer yemek pişirme ve saklama kaplarına oranla büyük miktarda yağlı süt çökeltisi bulunduğunu ortaya koydu.

Bilim adamları bu bulgunun eleklerin ekşimiş sütteki yağ açısından zengin kesilmiş süt ile suyunu birbirinden ayırmak için kullanıldığını gösterdiğini ve bunun da basit bir peynir yapma işlemi olduğunu bildirdi.

TAHMİN VAR KANIT YOK

Vermont Üniversitesi Beslenme ve Gıda Bilimleri Profesörü ve "Peynir ve Kültür" adlı kitabın yazarı Paul Kindstedt, "Eleklerde bulunan yağlı süt çökeltisinin peynir dışında bir şey için kullanıldığını düşünmek mümkün değil" dedi.

Kindstedt, "birçok uzmanın ilk peynirin 9 bin 500 yıl kadar önce Türkiye'de yapıldığı görüşünü dile getirdiğini" belirtti ancak elde buna dair somut bir kanıt olmadığını sözlerine ekledi.

Araştırmacılar, şu an Türkiye ve Libya sınırları içinde kalan topraklarda 8 bin yıl öncesine ait süt çökeltileri bulmalarına karşın bu sütlerden peynir yapıldığına ilişkin kanıt bulamamıştı.

Bugüne kadar bulunan en eski kanıtlar, Polonya'da kullanıldığı tespit edilen eleklerden binlerce yıl sonra çizilen, peynir yapma işleminin tasvir edildiği duvar resimleriydi.







http://www.hurriyet.com.tr/

Ekleme Tarihi
14.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: peynir
Link: İlk peynir kanıtı Polonya'da bulundu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız