Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Safran üretiminde Safranbolu'ya rakip çıktı

Türkiye'de Safranbolu dışında ilk kez Mersin'in Aydıncık ilçesinde üretilen safran bitkisinden bu yıl 2 kilogram hasat hedefleniyor.


MERSİN - Türkiye'de, Karabük'e bağlı Safranbolu ilçesi dışında ilk kez Mersin'in Aydıncık ilçesinde üretilen safran bitkisinden bu yıl 2 kilogram hasat bekleniyor. Kilogram fiyatı 25 bin liraya kadar yüksek rakamlardan alıcı bulan safran, ilçede üreticilerin dikkatini çekti. Gelecek yıllarda ilçede safran üretiminin artırılması amaçlanıyor.

Çukurova Kalkınma Ajansı (ÇKA) hibesiyle yürütülen "Sanayiye yönelik tıbbi aromatik şifalı bitki yetiştiriciliği" projesi kapsamında, Akdeniz bölgesinde ilk kez deneme amaçlı safran üretimi yapıldı. Proje Koordinatörü ve Aydıncık Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Ömerkahyaoğlu, ilçeye bağlı Hacı Bahattin köyünde uygulamaya konulan projenin ÇKA'dan sağlanan 178 bin lira hibeyle hayata geçirildiğini bildirdi.

Ömerkahyaoğlu, proje kapsamında 125 çiftçiye ekinaze, oğulotu ve safran yetiştiriciliğiyle ilgili uygulamalı eğitim verildiğini belirtti.
Köyde 5 çiftçinin arazilerine ağustos ayı sonlarında safran bitkisi ekimi yaptığını ifade eden Ömerkahyaoğlu, "Toplam 2,5 dönüm araziye 200 kilogram safran soğanı ektik. Kasım ayı sonu itibariyle hasada başladık. 2 kilogram verim bekliyoruz" dedi.

Türkiye'de Safranbolu dışında ilk kez Aydıncık'ta denenen safran yetiştiriciliğinde başarıya ulaşıldığı için mutlu olduklarını dile getiren Ömerkahyaoğlu, "İşçiliğinin az olması, toprak seçmemesi, gübre ve sulama isteğinin az olması, ülkemizdeki üretimde hastalığa rastlanmaması, pazar sorunu bulunmaması ve kilosunun 15 ile 25 bin lira arasında fiyatlarla satılarak yüksek gelir elde edilmesi nedeniyle safranın bölgemizdeki üretimini yaygınlaştırmak istiyoruz" diye konuştu.

Safranın en değerli kısmının kırmızı renkli dişi organ tepeciği olduğunu anlatan Ömerkahyaoğlu, şu bilgileri verdi:
"Bu değerli kısım kurutulup kalitesinin bozulmaması için güneş ışığından korunarak saklanıyor. Kilosu 25 bin liraya kadar alıcı bulabiliyor. Sarı renkli kısım da ülkemizde çeşitli sektörlerde kullanılıyor ve kilosu 2 bin lira civarında satılıyor. Yapraklar ise içecek ve baharat sektöründe değerlendiriliyor. Bitki çiçek açtığında kalite kaybına uğramaması için güneş doğmadan hasadının yapılması gerekiyor."
Ömerkahyaoğlu, bu yıl ki üretimin üreticiler tarafından ilgiyle karşılandığını belirterek, bu yüzden ilçedeki safran üretiminin önümüzdeki yıllarda hissedilir derecede artmasının arzulandığını sözlerine ekledi.
Aydıncık Kaymakamı Özgür Körükçü de, tarımsal projeleri yaygınlaştırmak ve bölge çiftçisine yeni gelir kaynağı oluşturmak amacıyla projede emeği geçenleri kutladı.
Safran bitkisinden elde edilen çiçekler kurutularak, boya sanayisi, kozmetik ve ilaç sektörlerinde, yemeklerde ve tatlı yapımında kullanılıyor. Kilogram fiyatı 25 bin liraya kadar alıcı bulan safran, kendi ağırlığının 100 bin kat fazlasını renklendirme özelliği nedeniyle "mucize bitki" olarak da nitelendiriliyor.







http://www.dunya.com/

Ekleme Tarihi
13.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: safran,safranbolu,mersin,aydincik
Link: Safran üretiminde Safranbolu'ya rakip çıktı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız