Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Akkaraman’ ırkı koyun Kırşehir’de verimi artıracak
 
Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM), ''Akkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi'' kapsamında 6 bin 300 koyun Kırşehir'de ıslah ediliyor.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü'nün (TAGEM), ''Akkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi'' kapsamında 6 bin 300 koyun Kırşehir'de ıslah ediliyor.

TAGEM'in, Ahi Evran Üniversitesi ve Kırşehir Damızlık Koyun Keçi Yetiştiriciler Birliği ile yaptığı işbirliği çerçevesinde 30 yetiştirici ile sözleşme imzalandı.

Projenin Kırşehir'deki sorumlusu olan Ahi Evran Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Şirin, protokol imzalayan yetiştiricilerden birinin Külüyük köyündeki çiftliğinde düzenlenen törende bilgi verdi.

Şirin, TAGEM'in bir çok ilde yürüttüğü bu projenin hayvancılık konusunda Cumhuriyet tarihinin ilk ve en kapsamlı ıslah projesi olma niteliği taşıdığını söyledi.

''Akkaraman Koyun Irkının Halk Elinde Islahı Projesi'' ile, koyun ırkının üretici elinde ıslah edilmesinin amaçlandığını dile getiren Şirin, aynı zamanda verimliliğin de arttırılmasının hedeflendiğini vurguladı.

Kırşehir genelinde bu projeye 6 bin anaç koyun, 300 koç olmak üzere toplam 6 bin 300 küçükbaş hayvanla başlandığını anlatan Şirin, 2012 yılında proje kapsamında 30 yetiştirici ile imzalanan sözleşmenin ardından projeye başlandığını belirtti.

Proje kapsamında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından koyun başına 35 lira, kuzu başına da 20 lira destek verildiğini anlatan Şirin, şöyle konuştu:

''Destek miktarları her yıl enflasyon oranında iyileştirilmektedir. Maddi desteğin yanında, çeşitli dönemlerde almış olduğumuz, döl verimi ve canlı ağırlıklara ait kayıtlar var. Bu kayıtları değerlendirerek bu hayvanlardan damızlık için uygun olan ve verimleri yüksek olan hayvanları belirleyip bir sonraki jenerasyonda damızlık olarak kullanmaktayız. Bu hayvanların damızlıkta kullanılmasının başlanmasıyla birlikte yetiştiricilerimizin sürülerinde hem döl verimi hem de canlı ağırlık bakımından artışlar sağlanacaktır. Bunun sonucunda da yetiştiricilerimizin gelirlerine dolaylı yönde katkı verilmiş olacaktır.''

Akkaraman koyunu ıslah çalışması için protokol imzalayan Tahir Yavuz da, hayvancılığın ilerlemesi için bu desteklere ihtiyaçlarının olduğunu söyledi.

Avrupa standartlarını yakalamak için bu desteklerin daha çok bilinçli bir şekilde yapılması gerektiğini ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:

''Bakanlığın üreticileri yönlendirmesi, birlikler tarafından takip edilmesi, araştırmaya ve geliştirmeye önem verilmesi en büyük isteğimizdir. Üreticilerin geneli genç ve aktif. Hayvancılığın daha iyi bir yere gelmesi için bilinçli bir eğitim, bilinçli bir üretici, bilinçli bir proje ile çalışmanın önemine inanıyorum. Elimde bulunan küçükbaş hayvan cinsi Akkaraman cinsidir. Şunda 300 tane Akkaraman koyunum var. Bunun 200 tanesini proje kapsamına aldık'' 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
19.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Akkaraman, koyun, Kırşehir,
Link: Akkaraman’ ırkı koyun Kırşehir’de verimi artıracak




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız