Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
1. Ulusal Elma Çalıştayı 

1. Ulusal Elma Çalıştayı -TAGEM Genel Müdürü Burak: -''Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız'' 

ISPARTA (A.A) - Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar (TAGEM) Genel Müdürü Masum Burak, ''Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız'' dedi.

     Genel Müdür Burak, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünce Barida Otel'de düzenlenen 1. Elma Çalıştayı'nda yaptığı konuşmada, tarımın dünyada stratejik bir sektör haline geldiğini, uluslararası şirketlerin birinci gündem maddelerinde tarımın yer aldığını söyledi.

     Türkiye'nin de tarım sektöründe dünyanın en önemli ülkeleri arasında yer aldığını anlatan Burak, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın sektörün hak ettiği yere gelmesi açısından bölge analizi gerçekleştirdiğini kaydetti.
     Bakanlığın 50 bin kişi yüz yüze yaptığı anketle sektörün, bakanlığın ve personel yapısının incelendiğini dile getiren Burak, daha sonra strateji belgesi hazırlanarak sektörde bir değişim ve dönüşüm programı başlatıldığını vurguladı.
     Bu kapsamda ilk olarak mevzuat çalışması yapıldığını bildiren Burak, ''Türkiye bir tarım ülkesi deniliyor, ama bir tarım kanunu dahi yoktu. Yasal çerçeve konusunda son 10 yılda 14 kanun çıkarıldı. Bunların başında tarım kanunu var'' diye konuştu.
     Mevzuat çalışmalarının ardından destekleme politikalarının incelendiğini ifade eden Burak, yeni destekleme yöntemi ile ''Tapuyu getir, parayı al''dan ziyade, kaliteli ve verimli üretimin amaçlandığını vurguladı.
     ''Bakanlık olarak yaptığımız destekleme 1,8 milyar liradan 8 milyara kadar çıkarıldı'' diyen Burak, şöyle devam etti:
     ''Bu destekleme yeterli değil, ancak çok büyük gelişmelere vesile oldu. Türkiye, 10 yıl önce dünyada tarım sektöründe 11'inci sıradayken desteklemelerle 7'nci sıraya yükseldi. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkeleri geride bıraktık. Avrupa'da da birinci sıradayız. Tarımsal ihracatımız 4 milyar dolardan, 5 milyar dolara çıktı. Gelişmeler gayet güzel, ama bunlarla yetinmiyoruz.''
    
     -''Ar-Ge'ye en fazla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı önem veriyor''-

    
     Masum Burak, tarım sektörünün dinamik ve stratejik bir sektör olduğunu, tarımın sürekli değişim ve gelişim istediğini belirterek, Türkiye'nin buna ayak uydurmaması halinde dünyada yerini alamayacağını anlattı.
     Sektördeki değişim ve gelişimi yakalamanın bir ayağının Ar-Ge çalışmaları olduğuna dikkati çeken Burak, şöyle konuştu:
     ''Dünyada ülkelerin gelişmişlik seviyeleri, ülkelerin Ar-Ge faaliyetlerine ayırdığı paylarla ilgilidir. ABD ve Japonya GSMH'nin yüzde 3-3,5'unu Ar-Ge'ye ayırırken, AB ülkelerinin ortalaması yüzde 2 civarında. Türkiye'de son yıllara kadar bu oran binde 5 seviyesindeydi. Son yıllardaki çalışmalara rağmen geldiğimiz nokta binde 86'dır. Başbakanımızın ifade ettiği gibi, 2023'de bu oranı yüzde 3'e çıkarmayı hedefliyoruz. Kamu kurumları arasında Ar-Ge'ye en fazla önem veren kurum, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'dır. Bir genel müdürlük, 50 araştırma istasyonu ve 2 bin elemanla Ar-Ge çalışmalarını yürütüyoruz. Ar-Ge bütçemiz 11 milyon lira iken, bu oran 2012 yılında 150 milyon liraya yükseldi.''
     Ar-Ge'nin çözüm odaklı olması gerektiğini vurgulayan Burak, 32 milyon ton üretim yapılan bakliyattaki tohumların yüzde 98'inin yeni çeşitler olduğunu, bunun yapılan Ar-Ge çalışmaları ile sağlandığını kaydetti.
     Bu durumun bakliyattaki üretimin yüzde 98'inin yerli üretim anlamına geldiğini bildiren Burak, düne kadar tohumu ithal edilen pirinci, yerli üretim sayesinde ihraç eder duruma geldiklerini söyledi.
    
     -2,87 milyon ton elma üretiliyor-
    
     Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Talat Şentürk ise dünyada son 50 yılda elma üretim alanlarının yüzde 173, üretim miktarının ise yüzde 308 arttığını kaydetti. 2010 itibarıyla dünyada 69,9 milyon ton elma üretimi yapıldığını belirten Şentürk, Çin, ABD, Türkiye, İtalya ve Polonya'nın en önemli elma üreticileri olduğunu vurguladı.
     Türkiye'de 2002'deki 2,2 milyon tonluk elma üretiminin 2012'de 2,87 milyon tona çıktığını belirten Şentürk, bu üretimin yüzde 22'sinin Isparta'dan karşılandığını söyledi.
     Şentürk, çalıştayın elmadan alınacak verimin arttırılması yönünde önemli bir çalışma olduğunu sözlerine ekledi.
     Çalıştaya Isparta Valisi Memduh Oğuz, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekteri Tuncay Engin ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
    

Preferences
§
1
2
3
4
5
6
7
8
9
0
-
=
Backspace
Tab
q
w
e
r
t
y
u
i
o
p
[
]
Return
capslock
a
s
d
f
g
h
j
k
l
;
'
\
shift
`
z
x
c
v
b
n
m
,
.
/
shift
English
alt
alt

Ekleme Tarihi
19.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Elma Çalıştayı
Link: 1. Ulusal Elma Çalıştayı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız