Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Nisan 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Develi’de çorak araziler kompostla ıslah edilecek 

Develi’de çorak araziler kompostla ıslah edilecek

KAYSERİ (CİHAN)- Kayseri’nin Develi ilçesinde çorak araziler kompost ile ıslah edilecek.


Erciyes Üniversitesi Seyrani Ziraat Fakültesi tarafından yürütülen çalışmalar fakültenin Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Sancar Bulut ve öğrencileri Saray Çiftliği’ndeki kompost tesislerinde incelemede bulundu. Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Sancar Bulut, halk arasında özellikle gübre olarak isimlendirilen kompostun bu özelliği almıdğını dile getirerek, “Kompost gübre değildir. Gübre toprağa bitkilerin gelişmesi için gerekli besin maddesi kazandırırken içerisine belli oranlarda azot, fosfor, potasyum ilave edilir. Kompost, toprağın yapısal düzenini sağlar. Elde edilen bu gübrenin tarım alanlarına yararı tüm yapay gübrelerden daha fazladır. Ayrıca ham maddesinin doğal nitelik taşıması nedeni ile tarımsal alanlarda üretilen ürünlerde yapay tat sorunu ortadan kaldıracaktır” dedi.

Bulut, kompost üretimi konusunda ayrıca şu bilgileri verdi: "Kompost yapılacak materyal bitkisel ve hayvansal kaynaklı tüm organik atıklardan hayvan yemi, yakacak, çiftlik gübresi gibi tüm atıklar. Yurt, okul, iş yerleri gibi toplu yemek yenilen yerler ve yemek fabrikalarından kaynaklanan mutfak atıkları toplanır. Orman ürünleri üreten işletmelerin talaş atıkları, gıda fabrikalarından çıkan konserve, dondurulmuş gıda, meyve atıkları temin edilir. Şehir kanalizasyon ve çöp atıkları, mutfak atıkları ayrı ayrı toplanarak çoğunluğu gözle görülmeyen canlıların, ortamın oksijenini kullanarak çöp içerisindeki organik maddeleri biyokimyasal yollarla ayrıştırması olayına kompostlaştırma denir Bu olayın gerçekleşebilmesi için çöp kütlesindeki su içeriğinin yüzde 45-60 dolaylarında olması gerekir."

İşletme sorumlusu Adnan Yürüktümen, Saray Tarım İşletmeleri olarak Develi ovasındaki çorak arazilerin verimli hale getirilmesinde kompostun katkılarını, zor işlenen toprakların havalandırılırken kolay işlenir hale gelmesi ve toprağın su tutma kabiliyetini arttırarak kurak mevsimlerde tuzlanmayı önlendiğini dile getirdi. Yürüktümen, kompostun olgunlaşması konusunda ise kahverengi siyah humuslu toprak görünümü ve kokusu alması, içerisinde bazı toprak canlılarının görünmesi ile anlaşılacağını belirtti.
CİHAN

Ekleme Tarihi
24.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: çorak araziler kompostla ıslah edilecek,develi
Link: Develi’de çorak araziler kompostla ıslah edilecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız