Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Demirdöğmez, ihracata ağırlık verecek

Kuruyemiş ve kuru meyve imalat ve pazarlaması üzerine faaliyet gösteren Demirdöğmez Ticaret, gelecek yıldan itibaren ihracata ağırlık verecek.


MERSİN - Kuruyemiş ve kuru meyve imalat ve pazarlaması üzerine faaliyet gösteren Demirdöğmez Ticaret, gelecek yıldan itibaren ihracata ağırlık verecek. Adana, Hatay ve Mersin bölgesine çalıştıklarını kaydeden Demirdöğmez Ticaret Genel Müdürü Mustafa Demirdöğmez, ihracat yapmayı hedefledikleri ülkelerin başında Afrika ülkeleri, Mısır, Tunus, Libya, Irak ve Suriye’nin geldiğini söyledi.

Demirdöğmez, ihracat hedeflerini bu ülkelerden yana kullanmalarının nedenini Avrupa ülkelerinde kuruyemişe karşı olan doygunluk ve hedef ülkelerde tüketimin fazla olması olarak açıkladı. Çalışmalarını bin 500 metrekare kapalı alanda 20’ye yakın personelle sürdürdüklerini ifade eden Mustafa Demirdöğmez, bu yıl ağırlıklı olarak ihracata yönelik yatırım yaptıklarını ve makine parkını genişlettiklerini söyledi. Kavurma ve paketleme makinelerini yenilediklerini anlatan Demirdöğmez, “Acil olan taleplere daha hızlı cevap vermek ve rekabette ayakta durabilmek için bu yatırımı gerçekleştirmek zorunluluktu” dedi. Yılda yaklaşık 500 ton üretim kapasitesine sahip olduklarını ve ihracatın satışların yüzde 10’unu oluşturduğunu kaydeden Demirdöğmez, şu an Libya, Avrupa ve Almanya ile çalıştıklarının bilgisini verdi.

“Artan fiyatlar olumsuz etkiledi”

Mustafa Demirdöğmez, sektörün yaşadığı en büyük sorunu artan fiyatlar olarak açıkladı. Bu yıl özellikle nohuttan istenilen verim alınmadığına dikkat çeken Demirdöğmez, bu nedenle dışarıdan getirme yoluna gidildiğini anlattı. Demirdöğmez, bu durumun leblebi ve türevlerinde fiyat artışları yaşanmasına neden olduğunu söyledi. Sektörde şu an enflasyon yaşandığını kaydeden Demirdöğmez, alım gücünün azaldığını dile getidi. Demirdöğmez, “Bu yıl sağlıklı bir yıl geçirmedik. Dolayısıyla büyüme hedeflediğimiz istenilen oranda olmadı. Sektörde firma sayısı arttı, dolayısıyla rekabet de arttı. Özellikle leblebi ve türevlerine yapılan zamlar sektörü olumsuz etkiledi” şeklinde görüş bildirdi.

Devletten kuruyemiş konusunda yeterince destek görmediklerini belirten Demirdöğmez, Kırsal Kalkınma ve Avrupa Hibeleri’nden pay alamadıklarını aktardı. Suriye’de yaşanan karışıklıklardan hem maddi hem de manevi olarak etkilendiklerinin altını çizen Demirdöğmez, “Dünyanın herhangi bir yerinde yaşanman olumsuzluklar herkesi etkiler. Suriye’de yaşanan kıyımın insani olarak son bulmasını istiyoruz. Bu durum ayrıca uluslararası ticareti de olumsuz etkiledi. Çünkü Suriye 16 ülkeye açılan bir ticaret kavşağı” diye konuştu.

Çukurova Bölgesi’nde yoğun nem olduğu için saklama koşullarının sıkıntılı olduğuna da değinen Demirdöğmez, saklama koşullarının iyileştirilmesi gerektiğini belirtti. Demirdöğmez, ayrıca dökme olarak satılan ürünlerin çok sağlıklı olmadığını, insan sağlığını olumsuz etkilediğini bu nedenle tüketicinin de bilinçli olması gerektiğini anlattı.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Demirdöğmez, ihracata ağırlık verecek, kuruyemiş
Link: Demirdöğmez, ihracata ağırlık verecek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız