Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tütün üreticisi sektöre özel 'müdürlük' istiyor

TAPDK'nın kapatılması durumunda yasal boşluğun doğacağını ve bunun tütün ihracatına olumsuz yansıyacağını dile getiren sektör temsilcileri, bakanlık bünyesinde kendilerine özel bir müdürlük kurulmasını istiyor.


İSTANBUL - Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın yaklaşık iki ay önce Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (TAPDK) kapatılacağını açıklamasının ardından, kurumu kapatacak yasa tasarısı geçtiğimiz hafta içi meclise sunuldu. Tasarıyla, TAPDK'nın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'na devredilecek. Tasarıya göre TAPDK, kanunun yürürlüğe girdiği tarihte kapatılmış olacak. Devir işlemleri kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 6 ay içinde tamamlanacak. TAPDK'nın kapanmasının ihracatı azaltmasından kaygı duyan sektör temsilcileri, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bünyesinde "tütün müdürlüğü" kurulmasını bekliyor.

'Bize de kredi ve teşvik verilmeli'

TAPDK'nın kapatılması durumunda, sektör olarak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Yaprak Tütün ve Tütün Mamulleri Genel Müdürlüğü kurulmasını beklediklerini dile getiren Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi Başkanı Şehmus Solgun, tütün üretiminin daha fazla desteklenmesi gerektiğini söyledi. Diğer üreticilere verilen teşvik ve kredilerin tütün üreticilerine de verilmesini istediklerini vurgulayan Solgun konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu: "Biz geçen sene Muş, Van, Bitlis, Batman Adıyaman, Hatay olmak üzere yaklaşık 14 milyon ton tütünü ABD'li firmalara sattık. Ülke genelinde ise bu yıl 80 milyon ton tütün ihracata hazırlanmış durumda. İhracata katkımız küçümsenmemeli. Tütün sektöründe faaliyet gösteren üreticiye de teşvikse teşvik, krediyse kredi, avansa avans verilsin. Diğer üreticilere tanınan haklar bize de tanınsın. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın tütün üretici bünyesinde 'Genel Müdürlük' kurması temennimiz. Tütün üretimlerinin daha etkili kazanç sağlaması bakımından ümit ettiğimiz bu müdürlüğün yanı sıra, bakanlığın yerel ve ulusal alanda proje çalışmalarına başlaması. Özellikle Muş, Bitlis, Adıyaman, Bitlis ve Diyarbakır tütünlerinin geliştirilmesini istiyoruz."

70 bin üretici tütünden geçiniyor

Tütün Eksperleri Derneği de Başbakan Yardımcısı Ali Babacan'ın geçtiğimiz ekim ayında TAPDK'nın kapatılacağını söylemesinin ardından yazılı bir basın açıklaması yaparak,
bakanlık bünyesinde bir müdürlük kurulması taleplerini dile getirmişti. Dernek şu açıklamalarda bulunmuştu: "Türkiye, dünyada Oriental Tütün olarak adlandırılan ve ülkemizde şark tipi tütün olarak bilinen, özellikle Ege, Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz ile Hatay ilimizde yetiştirilen tütünler bakımından dünyanın en büyük üreticisi ve ihracatçı ülkesi konumunda. Ülkemizde halen 70 bin üretici ailesi tütün tarımı ile geçimini sağlıyor ve yılda ortalama 60 milyon kilogram tütün üretiliyor.
Yüzde 85'i ihraç ediliyor. Tütün ihracatı kaynaklı gelirimiz yıl bazında ortalama
400 milyon doları buluyor. Türkiye yaprak tütün ve tütün mamulleri piyasasının ortalama büyüklüğü 19 milyar dolar civarında. Tütün Eksperleri Derneği'nin ve sektörün hükümetimizden beklentisi Yaprak Tütün, Tütün Mamulleri ve Alkol Piyasası'nın bakanlık bünyesine ayrı bir genel müdürlük teşkilatı ile bağlanması."
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
25.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tütün, üretici, tarım
Link: Tütün üreticisi sektöre özel 'müdürlük' istiyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız