Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 07 Mayıs 2024 Salı
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Dursunlar, sektöre destek bekliyor, ÇEKİRDEK, KABAK ÇEKİRDEĞİ, ÇEREZ, 

Dursunlar, sektöre destek bekliyor

Kabak çekirdeğini ithal edeceğini açıklayan firma yönetimi, sıkıntıların çözümü için sektöre devlet desteği verilmesi önerisinde bulunuyor.
 
KAYSERİ - Kuruyemiş sektörüne yönelik kabak çekirdeğini Nevşehir, Ürgüp ve Kayseri’den temin eden Dursunlar Tarım, bu yıl içinde yaşanan rekolte düşüklüğünden dolayı 2013 yılının ilk çeyreğinin sıkıntılı geçmesini bekliyor. Bu yüzden kabak çekirdeğini ithal edeceğini açıklayan firma yönetimi, sıkıntıların çözümü için sektöre devlet desteği verilmesi önerisinde bulunuyor. Tarım sektöründe rekoltedeki dalgalanmalardan dolayı dönem dönem sıkıntı yaşadıklarını ve 2012’nin ikinci yarısındaki rekolte düşüklüğünün 2013 yılına olumsuz yansımalar olacağını söyleyen Dursunlar Tarım Ürünleri ortaklarından Faruk Dursun, “Başta firmalar olarak öncelikle bizlerin çiftçiye tohum konusunda yardımcı olmamız gerekiyor.

Kuruyemiş sektöründeki büyük firmaların çiftçiyle sözleşmeli ekim yapılması bir çözüm yolu olabilir. Bu durum çiftçiyi bir nebzede olsa rahatlatır. Verilen desteklerden bazıları bölgesel olarak yapılıyor. Örneğin kuruyemişte yer alan fındığa destek var. Ama diğer kuruyemiş ürünlerine destek yok. Bu şekilde olması diğer ürünlerin yetişmesini zorlaştırmakla birlikte çiftçiyi de zor durumda bırakıyor” dedi.

Bir aile şirketi olarak faaliyetlerinin sürdüğünü anlatan Dursun, “İlk olarak Hububatçılar Sitesi'nde 150 metrekarelik alanda, al-sat yapıyorduk. 2003 yılında Kayseri Organize Sanayi Bölgesi'ne taşındık. Nevşehir, Ürgüp ve Kayseri'den kabak çekirdeği alıyoruz. Şu anda 2 bin 500 metrekare alanda, 12 kişiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" diye konuştu. Ürgüp’ün sivri kabak çekirdeğinin meşhur olması nedeniyle burada alım ve eleme tesisi kurduklarını da anlatan Dursun, “Toplamda 3 tesisimiz bulunuyor. Bazı çiftçilerimizle anlaşmalı ekim yapıyoruz. Tohumunu biz veriyoruz, ekimini onlar yapıyor. Yıllık 3 bin ton kabak çekirdeği işleme kapasitemiz var" şeklinde konuştu. Kabak çekirdeğine uygulanan işlemleri tamamen modern makinelerden geçirerek yaptıklarını vurgulayan Dursun, "Diğer hububatlarda kullanılan renk ayırma makinesini ilk olarak kabak çekirdeğinde kullanmaya başladık. Bu makineler eleme, boylama, taş ayırma ve en önemlisi renk ayırma işlemi yapıyor. Sistemin satışlara olumlu yansıdığını görüyoruz.

Renk ayırma makinesini üç yıldır kullanıyoruz. Saatte 5 ton işleme kapasitesine sahip modern makinelerimizden üç adet bulunuyor” şeklinde bilgi verdi. Firmanın ileriye yönelik hedeflerini de anlatan Dursun, "2013 yılı için bin metrekare daha eleme tesisi yatırımı yapacağız. Bu yatırımın tutarı 800 bin ile bir milyon TL arasında olacak. Yıllık kabak çekirdeği işleme kapasitemizi de 5 bin tona çıkarmak istiyoruz. Yaşanan rekolte düşüklüğünden dolayı Ukrayna’dan ithal kabak çekirdeği almayı planlıyoruz” şeklinde konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
26.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Dursunlar, sektöre destek bekliyor
Link: Dursunlar, sektöre destek bekliyor




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız