Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 04 Mayıs 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Lapseki şeftalisi markalaşma yolunda -Yaklaşık 2 bin üreticiye şeftali yetiştiriciliği ve markalaşma bilinci konusunda eğitim verilecek 

ÇANAKKALE (A.A) - Lapseki şeftalisinin markalaşması için hazırlanan proje kapsamında, 2 bin üreticiye şeftali yetiştiriciliği ve markalaşma bilinci konusunda eğitim verilecek.

     Lapseki Kaymakamı İsmail Ayhan Tavlı, kaymakamlıkta düzenlenen toplantıda, Güney Marmara Kalkınma Ajansı'nın (GMKA) şeftalinin markalaşması için hazırlanan projeyi kabul etiğini belirterek, ilçenin en önemli olan ürünü olan şeftalinin markalaşması yolunda önemli bir adım attıklarını söyledi.

     Lapseki şeftalisinin, kalitesi ve aromasıyla kendisini ispatladığını ancak yeterince tanıtılmayan bir ürün olduğunu ifade eden Tavlı, şu an 25 bin dekar alanda şeftali üretiminin yapıldığını kaydetti.
     ''Yakın zamanda bu miktar belki 40 bin, 50 bin dekar kadar olacak. Dolayısıyla hem Lapseki'de hem de Çanakkale'de şeftali üretimi yıllar geçtikçe artacak'' diyen Tavlı, ''Üretimin artması tek başına yeterli olan bir şey değil. Elde edilen ürünün kaliteli olması lazım. Bu kaliteli ürünün de markalaşma yoluyla rekabet edecek durumda olması lazım. Bildiğim kadarıyla meyve aroması açısından bizim ürünümüz tercih edilen bir ürün. Bu meyveyi biz dünya pazarına sunabilirsek, hem Lapseki ekonomisine hem de Çanakkale ekonomisine çok büyük bir katkı sağlayacağız'' ifadelerini kullandı.
     Çanakkale Ziraat Odası Başkanı ilhan Ulus da GMKA'dan aldıkları projeyle Lapseki şeftalisini marklaştırmak için yola çıktıklarını söyledi.
     İlk aşamada bunun için eğitimlerin verileceğini daha sonra da patent konusunda başvuru yaparak, coğrafi tescilinin gerçekleşeceğini kaydeden Ulus, ''Şeftalinin markalaşması için çalışmalara başladık'' diye konuştu.
     İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Mustafa Akkuş ise Çanakkale'nin başlı başına bir değer olduğunu, özellikle şehitler noktasında tüm Türkiye'nin gönlünü kazanmış bir il olduğuna işaret etti.
     Herkesin Çanakkale'de bir anısının bulunduğunu dile getiren Akkuş, ''Çanakkale'ye, tarımsal özellik açısından da güzellik açısından da gelmek, gezmek lazım. Buraya gelmeden önce şehitler diyarı olarak biliyorduk. Fakat buraya geldiğimizde bir başka gerçeği daha öğrendik. Tarımsal alanda Çanakkale çok başarılı. Yaklaşık 186 çeşit ürünümüz, 79 tane de organik alanda ürünümüz var. Türkiye'nin çok büyük tarımsal potansiyeli Çanakkale'de yapılıyor'' şeklinde konuştu.
     Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) öğretim üyesi Prof. Dr. Kemal Kaynaş da projenin heyecan verici olduğunu belirterek, ''Şu ana kadar çiftçimizin, tarım sektöründe çalışanların kazandırdığı bir şöhreti, belgelemeye çalışacağız. Bunu da inşallah başaracağız. Uzun bir yol, marka tescilini almak kolay bir şey değil. Ayrıca Avrupa da tanınabilirliğini de alacağız'' şeklinde konuştu.
     Lapseki Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Hatice Ceren, proje için çalışmalara yaklaşık 8 ay önce başlandıklarını söyledi.
     Amaçlarının Lapseki'de yetişen şeftalinin iç ve dış piyasada tanınması, tutulması, üreticinin gelir düzeyinin artmasını sağlamak olduğunu belirten Ceren, proje kapsamında 30 köy ve 2 beldede, yaklaşık 2 bin üreticiye bir ay boyunca şeftali yetiştiriciliği ve markalaşma bilinci konusunda eğitim verileceğini bildirdi.
    
   

Ekleme Tarihi
28.12.2012
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Lapseki şeftalisi
Link: Lapseki şeftalisi markalaşma yolunda




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız