Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 26 Nisan 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakan Mehdi EKER: Türkiye İsrail'e geçen sene 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç etti
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker : -''Türkiye İsrail'e geçen sene 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç etti'' -''Türkiye, güvenilir gıda konusunda hem mevzuat hem de denetim konusunda önemli gelişme kaydetti. Bugüne kadar ürünlerinde yazılı standartlara aykırı olarak taklit veya tağşiş yapan 50 firmayı, ceza mekanizmalarını hayata geçirmek dışında kamuoyuna duyurduk'' -''81 bin fırında denetim yaptık. 7 bin civarındakine ceza uyguladık. Niye yapıyoruz bunu- Obezite ile mücadele ve halk sağlığı için''

ANKARA (A.A) - Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'nin İsrail'e geçen sene 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini kaydetti.

Bakan Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldiği toplantıda, bu yıl çiftçilere 7 milyar 431 milyon lira nakit karşılıksız destek yaptıklarını belirtti.

Bir gazetecinin, bu desteklerin Güneydoğu Anadolu Bölgesinde paravan bir şirket üzerinden terör örgütüne aktarıldığı yönündeki iddiaları sorması üzerine de Eker, desteklerin belirli kurallar ve prosedür çerçevesinde yapıldığını, bunların çok sıkı şekilde kontrol edildiğini bildirdi. Herhangi bir sahtekarlık durumunda destekleri geri aldıklarını ve 5 yıl devlet desteği verilmediğini belirten Eker, ayrıca savcılığa suç duyurusunda bulunduklarını da anlattı. Eker, ''Bunlar çoğunluk değil. Tek tük içinde yolsuzluk yapan, çeteleşen var. Zaten tek kişinin tek başına yapacağı iş değil'' dedi.

Desteklemelerin gelecek yıl 9 milyar liraya çıkarılacağını bildiren Eker, öte yandan küçükbaş hayvan sayısının Cumhuriyet tarihinde ilk defa artışa geçtiğini ve 32,3 milyon olduğunu kaydetti. Bakanlığın sadece 25 milyon anaç koyun kaydettiğini, bunun da en az 35 milyon koyun anlamını taşıdığını dile getiren Eker, bu rakamın 10 sene önce 29 milyon olduğunu vurguladı.

Büyükbaş hayvan varlığında yüzde 25 artış görüldüğüne de işaret eden Eker, bunun da 9,8 milyondan 12,4 milyona yükseldiğini söyledi.

Türkiye'de ilk hayvan sayımının 1984'te yapıldığını, kendisinin de o tarihte Bakanlıkta çalıştığını anlatan Eker, ''Ondan öncekiler tamamen tahmin. Böyle bir kayıt yok. Türkiye'nin sığır varlığı 12 milyon 400 bin, 1984'te. Bugün Türkiye yine aynı sığır varlığına sahip. Ama 1984'te kültür ırkı oranı yüzde 1,5. Hepsi kara sığır. Bugün bu rakamın yarısı saf kültür ırkı. Hayvanın ırkı geliştikçe süt ve et miktarı artıyor. Türkiye'nin bütün sathında 50'den çok büyükbaş hayvan bulunan işletme sayısı 4 bin 300'den 27 bin 860'a yükseldi'' diye konuştu.

Bakan Eker, bir basın mensubunun sorusu üzerine, Türkiye'nin İsrail'e geçen sene 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç ettiğini bildirdi.

-''Yeni etiket uygulaması''-

Bakan Eker, bu yıl gerçekleştirdikleri diğer çalışmalar hakkında da bilgi verdi.
Özellikle güvenilir gıda konusunda Türkiye'nin hem mevzuat hem de denetim konusunda önemli gelişme kaydettiğini ifade eden Eker, bugüne kadar ürünlerinde yazılı standartlara aykırı olarak taklit veya tağşiş yapan 50 firmayı, ceza mekanizmalarını hayata geçirmek dışında kamuoyuna duyurduklarını bildirdi.

Et ürünlerinde kırmızı ve beyaz et karışımlarına yasak getirdiklerini anımsatan Eker, mekanik olarak ayrılmış eti yasakladıklarını, ayrıca ekmekte kepek oranını artırıp, tuz oranını azalttıklarını söyledi. Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

''81 bin fırında denetim yaptık. 7 bin civarındakine ceza uyguladık. Niye yapıyoruz bunu- Obezite ile mücadele ve halk sağlığı için. Ekmek satış noktalarında tam buğday ekmeğinin de satışını zorunlu hale getirdik. Ürünlerin etiket puntolarını da düzenledik. Gıda maddeleri üzerindeki etiketler okunmuyordu, denetime giden elemanlar bile büyüteçle bakıyordu. Yeni izin alan bütün ürünlerde uygulanıyor, diğerleri de geçiş süreci sonrasında yeni etiket uygulamasına geçecek.''

-''Sahtekar aslında ilaç satıyor''-

Bakan Eker, Bakanlığın gıda takviyeleri konusunda da önemli denetimler gerçekleştirdiğini ve düzenlemeye gittiğini hatırlatarak, ''Viagra'nın hammaddesini almış, ürüne yerleştirmiş. Bu ilaç. Sahtekar. Bunları teşhir ettik. Bu sahtekar aslında ilaç satıyor. Bunlara dönük çok ciddi düzenlemeler var'' dedi.

Okul kantinleriyle ilgili çok ciddi düzenlemeler getireceklerine dikkati çeken Eker, güvenilir gıda açısından Türkiye'nin kat ettiği mesafenin çok önemli olduğunu vurguladı.

-''Ürünün paketine kaydı sağlanacak''-

Bakan Eker, Türkiye'deki 22 milyon tarım parselinin her birini dijital ortama aktardıklarını ve Türkiye'nin herhangi bir bölgesindeki bir parselde ne kadar ve hangi tür ilaç ve gübre kullanılacağını belirlediklerini anlattı. Bu sistem sayesinde ithal edilen veya üretilen ilaçların etken maddelerine göre çiftçiye tavsiyede bulunacaklarına işaret eden Eker, ''İlaç ve gübre kontrol altında olacak. Orada ürettiği ürünün paketine kaydı sağlanacak. Hangi ürünün hangi tarlada yetiştirildiğini, o tarlada ne kadar ilaç, gübre kullanıldığını da bileceğiz. Çiftçi bize gelmese bile göreceğiz'' diye konuştu.

Bakanlığın çiftçilere danışmanlık yapması için 2013 Ocak'ta 2 bin 500 personel daha istihdam edeceğini bildiren Eker, bu personelin hizmet içi eğitimin ardından köylerde görev yapacağını söyledi.

Mera Kanunu'nda yapılacak değişiklikle mera ıslahı şartıyla atıl meraların yem bitkisi üretiminde kullanılacağını anlatan Eker, jeotermal enerji kaynaklarının yüksek olduğu 11 ilde de örtü altı üretimde termal suyu kullanılacağını, bu sayede 2013-2015 arasında 50 bin dekarlık sera alanda jeotermal su kullanımı hedeflediklerini kaydetti.
Yeni Ar-Ge merkezleri kurduklarını belirten Eker, bu kapsamda Tohum Gen Bankası, Kuraklık Test Merkezi, Tıbbi Aromatik Bitkiler Laboratuvarı kurulduğunu ifade etti.

-''Abi trafikte muhteşemsin''-

Bakan Eker, AOÇ arazilerindeki ağaçlandırma çalışmaları konusunda da bilgi verdi.
AOÇ'de yol kavşak düzenlemesi yapıldığını anımsatan Eker, ''Ona (talan etti) deniliyor. Kavşak yapılmadan olur mu-'' ifadesini kullandı.

AOÇ'nin cumhuriyet tarihinde ilk kez sanayi için yoğurt mayası ürettiğini vurgulayan Eker, öte yandan Kuruluş'un 5 litre sütü maya ile birlikte satışa sunduğunu, bu sayede vatandaşların evlerinde sağlıklı sütten yoğurt mayalayabildiklerini dile getirdi.
AOÇ arazilerinin hiçbirinde ticari amaçlı tesis yapmadıklarının da altını çizen Eker, Atatürk Evi'ne giriş paralıyken bunu ücretsiz hale getirdiklerini kaydetti.

Eker, AOÇ'nin ürün gamını 119'dan 160'a çıkardığını, diyabetik dondurma ürettiğini belirterek, Botanik bahçesinin de 2014'te tamamlanacağını söyledi.

Sürücülüğü konusundaki bir anekdotu gazetecilerle paylaşan Eker, ''Melekeleri korumak için zaman zaman araba kullanıyorum. Geçen gün araba kullanırken telefon çaldı, açtım. Bir tanıdık: ''Ağabey trafikte muhteşemsin'' dedi.'' 

Ekleme Tarihi
29.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakan Mehdi EKER, Türkiye, İsrail, 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç etti
Link: Türkiye İsrail'e geçen sene 138 milyon dolarlık tarım ürünü ihraç etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız