Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Meyve Suyu Sektöründe Ham Madde Sıkıntısı

Dimes Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Rıza Diren, meyve suyu sektöründe ham madde darboğazı başladığını belirterek, "Tüketim artıyor. Yeni fidan dikimi olmadığı için üretim yetmiyor" dedi.


Diren, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de meyve suyu tüketimin arttığını ifade ederek, "1990'lı yıllarda Türkiye'de yılda kişi başına meyve suyu tüketimi 2 litre civarındaydı. 2012 yılında ise 14 litreye yükseldi" diye konuştu.

Sektörün ham madde sıkıntısına değinen Diren, "Sektörde ham madde darboğazı başladı. Tüketim artıyor. Yeni bir fidan dikimi olmadığı için üretim yetmiyor. Meyve tarımını geliştirmek için fidan üretimine başladık" ifadelerini kullandı.

Diren, şunları kaydetti:

"Türkiye'de üretilen vişne, sektörün ihtiyacını karşılamıyor. Vişne üretimini artırmak için çalışmalar devam ediyor. Türkiye'de meyve suyu sektörü için sanayi tipi meyve üretimi gelişmedi. Bütün Avrupa'da ve Amerika'da bu sektör için sanayi tipi dediğimiz özel çeşitler geliştirilmiş. Bunlar meyve suyuna elverişli. Kokusu, lezzeti ve rengiyle uygun çeşitler. Türkiye'de durum o noktaya gelmedi. O yönde çalışmalar var. Sektörün ihtiyacı olan sanayi tipi meyvelerin üretiminde de başarılı olunacağına inanıyorum. Bu çalışmaları sektörde olan birisi olarak destekliyoruz. Meyve suyu sektöründe ham madde sıkıntısını aşmak için mutlaka sanayi tipi meyve üretiminin artması gerekiyor."

-Dimes'ten Aydın'a yeni fabrika-

Aydın'ın Sultanhisar ilçesinde yeni bir fabrika açacaklarını bildiren Diren,

"4 bin 500 metrekare alanda her türlü meyvenin işleneceği bir fabrikayı yakında açacağız. Yeni açacağımız fabrikada ilk etapta 70-80 işçi çalıştıracağız. Burada 60-70 bin ton meyveyi işleyeceğiz. Türkiye'nin en modern meyve suyu fabrikalarından birisi olacak" ifadelerini kullandı.

-Malezya ve Gabon'dan yatırım talebi-

Dimes olarak 1980'li yılların sonunda iki ülkeye ihracat yaptıklarını anımsatan Diren, "2012 yılında 93 ülkeye meyve suyu ihraç ediyoruz. Amerika'dan Çin'e, Japonya'ya, tüm Avrupa, Afrika ülkelerine ve Türk Cumhuriyetlerine ihraç ediyoruz. 2007 yılında Azerbaycan'da bir fabrika kurduk" dedi.

Malezya ve Gabon'da meyve suyu fabrikası kurmaları yönünde talepler olduğunu aktaran Ali Rıza Diren, bu talepleri önümüzdeki süreçte değerlendireceklerini sözlerine ekledi. 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
29.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: meyve suyu, ham madde, sıkıntı
Link: Meyve Suyu Sektöründe Ham Madde Sıkıntısı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız