Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Temmuz 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Tarım sektörü, son 14 çeyrekte kesintisiz büyüdü

ANKARA - (DÜNYA)- Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de tarım sektörünün, son 14 çeyrekte kesintisiz büyüdüğünü, 2003'ten bu yana, şiddetli kuraklık yaşanan 2007 yılı hariç pozitif büyüme yaşandığını belirterek, Türkiye'nin tarım ürünleri dış ticaret fazlasının net 3,5 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Eker, basın yayın kuruluşlarının Ankara temsilcileriyle bir araya geldi. Bakanlığının 2012 yılı faaliyetlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Eker, dünya ve Türkiye'de sektöre yönelik öngörüleri aktardı.

BM Gıda ve Tarım Teşkilatı (FAO) verilerine göre, bir önceki yılın Kasım ayına göre et ve süt fiyatlarında 6 puanlık azalma, tahıl fiyatlarında 27 puanlık bir artış görüldüğünü bildiren Eker, pirinç, buğday gibi ürünlerin fiyatlarındaki artışların biyoyakıt kullanımından kaynaklandığını vurguladı.

Gelişmekte olan ekonomilerde pirinç yerine buğday tüketme eğiliminin arttığını ifade eden Eker, bunun gıda politikalarının belirlenmesinde önemli rol oynadığını söyledi.
 
Dünya et üretiminin tüketimi karşılama oranının yüzde 103, süt tüketiminin yüzde 100, hububat üretiminin yüzde 98 olduğunu belirten Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:
 
"Aslında bunlar varken neden dünyada 1 milyar aç insan var? Sorun burada ticaret politikaları, adalet, merhamet ve sevgi noksanlığı. Benim gözümde birinci sırada merhamet ve sevgi noksanlığı var. Bunlara çare bulunması lazım. Aslında sadece öyle olması gerektiğinden dolayı değil, güvenlik nedeniyle de olması lazım. Eğer 7 milyar insanın 1 milyarı açsa o dünya 6 milyar insan için güvenilir bir yer olmaz. Ülkeler bazen yüksek teşvik veya vergilerle pozisyonlarını kendi çıkarları doğrultusunda şekillendiriyorlar. Herkes kendi pozisyonunu müdafaa etmeye çalışıyor. Ülkeler stok yapıyor, satması gereken yere satmıyor."

Türkiye'de sektöre yönelik gelişmeleri de anlatan Eker, bu yıl aralık ayında sebze fiyatlarında yüzde 40, limon hariç meyve fiyatlarında ortalama yüzde 35 düşüş yaşandığını, sütte yüzde 12,5, hububatta yüzde 7,9 artış olduğunu, toptan dana etinde ise yüzde 5,4 düşüş yaşandığını kaydetti.

Türkiye'de tarımın bu yılın 9 ayında yüzde 3,3 büyüyerek, genel ekonomik büyümenin önüne geçtiğini ifade eden Eker, şöyle devam etti:
"Türkiye'de tarım sektörü, son 14 çeyrekte kesintisiz büyüdü. 2003'ten bu yana, 2007 yılı hariç, şiddetli kuraklık olmuştu, pozitif büyüme var. Türkiye, şu anda 24 milyon hektar tarım arazisine sahip, 6 milyon 200 bin kişi sektörde çalışıyor. 4 kişiden biri tarımda çalışıyor. Geçen sene 62 milyar dolar hasıla elde etti. Türkiye'nin milli geliri 774 milyar dolar, tarımsal hasıla 62 milyar dolar. Artış verimlilikten kaynaklandı, çalışan sayısı da azaldı."
 
Türkiye'de nüfusun yüzde 25'inin tarım sektöründe çalışırken, Avrupa'da bu oranın yüzde 4 olduğuna dikkati çeken Eker, tarımsal istihdamın giderek azalmasının gayet doğal olduğunu söyledi.

"Kendi kendimizi besliyoruz, sorun yok"

Bakan Eker, bir gazetecinin "(Süleyman) Demirel derdi ya (Biz kendi kendini besleyen 7 ülkeden biriyiz' diye. Biz şu anda kendi kendimizi besliyor muyuz?" şeklindeki sorusu üzerine, tüketim alışkanlıklarının 50 yıl öncesinden farklı olduğunu ve döneme göre şekillendiğini ifade etti.
 
Eker, "Kendi kendimizi besliyoruz, hiçbir sorun yok. 30 milyon turist de besliyoruz. Üstüne bir de ihracat yapıyoruz. Kendi kendine yeterlilik diye bir şey yok. O sanal bir kavram. Bunu 6 sene önce bir toplantıda Sayın Demirel'in bulunduğu yerde yüzüne de söyledim. O 7 ülkeden biri Türkiye, başım üstüne. Bana öteki 6 ülkeyi göstersin. Sayamazlar ki öyle bir ülke yok. Bunu polemik için söylemiyorum. Dünyada öyle bir tasnif yok."

Et fiyatları düştü
 
Bakan Eker, toptan et fiyatlarını 26 Nisan 2010 tarihinden beri cep telefonuna gelen SMS'lerden takip ettiğini bildirdi. Bugünkü dana karkas fiyatlarını toptan ve perakende olarak basın mensuplarına gösteren Eker, 16 ilden alınan fiyatlara göre, geçen 32 ayda et fiyatlarının düştüğünü kaydetti.
 
Sistem sayesinde 13 marketteki et fiyatlarını da görebildiğini anlatan Eker, bugünkü kıyma, kuşbaşı, biftek ve bonfile fiyatlarını basın mensuplarına aktardı.
 
Bugünkü en pahalı ve ucuz kıyma ve kuşbaşı fiyatlarını bildiren Eker, "Serbest piyasa. Bakanlık etlerin sağlıklı olup olmadığını denetliyor, fiyatlarını değil. EBK fiyatları daha düşük" dedi.
 
EBK kıyma fiyatının bir marketten yüksek çıkması üzerine, bir gazetecinin "EBK, marketten daha pahalı satıyor" sözleri üzerine Eker, "Bugünlük öyle olmuş" dedi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Tarım sektörü, son 14 çeyrekte kesintisiz büyüdü
Link: Tarım sektörü, son 14 çeyrekte kesintisiz büyüdü




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız