Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 25 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Bakan Eker, Türkiye Tohumcular Birliği Yöneticilerini Kabul Etti

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, tohumculuk alanında kamuoyunda oluşan yanlış algıların ve şehir efsanelerinin mutlaka yıkılması gerektiğini, bu yanlışların yerini doğru bilginin almasının şart olduğunu belirterek, Tohumcular Birliği'nin faaliyetlerine büyük önem verdiklerini söyledi.


Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker, makamında Türkiye Tohumcular Birliği'nin (TÜRKTOB) Yıldıray Gençer başkanlığındaki yeni yönetimini kabul etti. Yeni yönetim hakkında bilgi veren TÜRKTOB heyeti, Bakan Eker'i 11-13 Ocak 2012 tarihleri arasında İstanbul'da gerçekleştirilecek olan Türkiye Tohum Teknolojileri, Tohumculuk, Fidancılık ve Süs Bitkileri Fuarı'na davet etti. Gençer, ziyarette birlik çalışmaları hakkında da kısa bir bilgi verdi.

TÜRKTOB heyetinin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getiren Bakan Eker, programının uygun olması durumunda fuara mutlaka katılacağını ve bu anlamda Tohumcular Birliği'nin başarılarına çok büyük önem verdiklerini söyledi. Tohumculuğun hayati bir öneme sahip olduğunun altını çizen Bakan Eker, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buna iki temel pencereden bakmamız gerekiyor. Birincisi iktisadi manadaki bakıştır. Türkiye bu anlamda geride kalmış ve zaman kaybına uğramıştır. Ancak bu geçen zamanda dünya yerinde durmamış, ürettikleri ürünler bizim pazarımıza da girmiş. Üreticinin bunu kullanması gerekiyor elbette. Dışarıda geliştirilen çeşitler pazara bu şekilde girmiş. Türkiye özellikle hibrit sebze tohumculuğunda geri kalmış. Bunun yanında toplumda ciddi yanlış algılar oluşmuş ve büyük çabalar rağmen bu algılar hala silinmiş değil. Yanlış enformasyonun izleri hala düzeltilmiş değil. TÜRKTOB'un önceki yönetimi bu konuda çok çaba sarfetti. Özellikle Sayın Hakkı Şafak Ses, bu konuda önemli çalışmalar yaptı. Kendisine teşekkür ediyorum. Ama hala toplum nezdinde efsaneler var ve bu efsaneler hakikatle bir türlü yer değiştirmiyor. Türkiye topraklarına ekilen tohumlarla bağlantılı herkesin bu konuya hassasiyetle enerji harcaması gerekiyor. Bu sadece bir kişinin ya da bir kurumun sorunu değil. Bu alanda zaman kaybının telafi edilmesi ve doğru algının ileriye götürülmesi gerekiyor. Efsaneler yıkılıp yerine ahlaklının konulması lazım."

Toplumda oluşan 'İsrail tohumu' vurgusu gibi önemli yanlış algılar olduğunu belirten Bakan Eker, konunun çok ciddi bir alan olduğunu belirterek, "Kurumunuzla birlikte sektör paydaşlarının tümünün en çok üzerinde durması gereken konu bu. Üzerinde durulması gereken ikinci bir husus da tohumculuk ile ilgili yanlış algılar ve bilgilerdir. İnsanlar neredeyse tohumculara 'Bizi zehirliyorsunuz, tohumumuzun geni ile oynuyorsunuz' gözüyle bakıyor. Öyle profesör unvanı olan isimler var çıkıp konuşuyor ama cahil, hayret edersiniz. Profesör ama cahil. Toplumun bu alanda da doğru bilgilendirilmesi lazım. Bu yanlış algı değişmezse sizin yaptıklarınızın kabul görmesi mümkün değil. Toplumda 'kısır tohum' ve 'GDO'lu tohum' gibi efsaneler çok dolaşıyor. ve tohumla uğraşanlar menfaat uğruna tabiata zarar veren birileri gibi algılanıyor. Üzerinde önemle durulması gereken ikinci konu da budur. Bu sadece bir kişinin ya da bir firmanın değil, sektördeki herkesin sorunu. Bu yanlış kanaat halihazırda sektörün tüm paydaşlarına zarar verir. Ne yapıp edip bu yanlış algının doğrusu ile değiştirilmesi lazım. Bu konuda medyaya çok büyük ağırlık verilmeli. Bu alanda o kadar çok yalan yanlış bilgi dolaşıyor ki, buna izin vermeyeceksiniz, bunun için yüksek yoğunlukla mesai sarf edeceksiniz. Asla boş bırakmayacaksınız. Bu yanlış algıyı ortadan kaldırırsanız kabullenmeniz daha kolay olur. Türkiye'nin zaman kaybını telafi edeceksiniz ve aradaki boşluğu kapatacaksınız. Sektörü bugün sattığından çok daha fazlasını satabilir bir yapıya kavuşturacaksınız. Sizinle ilgili olumsuz imajı tersine çevirecek ataklar yapmanız lazım. Biraz daha kurumsal çalışmalar yapmanız lazım. Ben bu işe önem veriyorum. Tohumcular Birliği, zincirimizin çok önemli halkası. Bu halka ne kadar sağlam olursa diğer halkalar da o kadar güçlü olur" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından ziyaretin anısına hatıra fotoğrafı çekilen heyet, Bakan Eker'e hediye takdim etti. - Ankara - (İHA)

Ekleme Tarihi
30.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Bakan Eker, Türkiye Tohumcular Birliği Yöneticilerini Kabul Etti
Link: Bakan Eker, Türkiye Tohumcular Birliği Yöneticilerini Kabul Etti




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız