Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Elginsan’ın hedefi, 2015’te 100 milyon dolarlık ihracat

Elginsan Narenciye, gelecek yıl ihracat rakamını 60 milyon dolara, 2015 yılında ise 100 milyon dolara çıkarma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.
 
Narenciye başta olmak üzere meyve sebze sektöründe faaliyet gösteren Elgin Şirketler Grubu bünyesindeki Elginsan Narenciye, gelecek yıl ihracat rakamını 60 milyon dolara, 2015 yılında ise 100 milyon dolara çıkarma hedefiyle çalışmalarını sürdürüyor.

Henüz çok genç bir firma olmalarına rağmen kısa sürede önemli bir çıkış yaptıklarını ve 4 yılda ihracatlarını 35 milyon dolara çıkardıklarını belirten Elgin Şirketler Grubu Genel Müdürü Aslan Elgin, Rusya pazarında iddialı olduklarını söyledi. Çok iyi bir sezon geçirdiklerini vurgulayan Elgin, gelecek yıl ihracat rakamını 60 milyon dolara çıkarmayı, 2015’ten sonra da 100 milyon dolar bandına oturtmayı hedeflediklerini kaydetti.

“Yaptığımız yatırımların meyvelerini toplamaya başladık” diyen Elgin, geçen yılın sonunda devreye giren üçüncü fabrikaları ve Rusya’daki yapılanmalarının ihracat hacimlerinin artmasında önemli rol oynadığını söyledi. Bu yıl narenciye rekoltesinin düşük olması nedeniyle büyümelerinin yüzde 30-35’lerde kaldığını, istenilen rekoltelere ulaşılsa yüzde 100 büyüyebileceklerini söyleyen Elgin, “Narenciyede bir sezon rekolteler istenilen düzeyde gitmiyorsa diğer yıl iyi ürün çıkıyor. Buradan hareketle gelecek yıl yüzde 100 büyüyerek 60 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz” dedi.

“Sektöre yatırımımız 22 milyon doları aştı”

Faaliyete başladıkları günden bu yana kurumsallaşmaya özen gösterdiklerini ve bugün Mersin’de narenciye üzerine kombine bir hizmet sunduklarını açıklayan Aslan Elgin, “Çalışmalarımızı 3 paketleme fabrikası, bir adet plastik geri dönüşüm fabrikası ve bir adet de plastik kasa üretim fabrikası olmak üzere 5 fabrika ile sürdürüyoruz. Ayrıca, kendi ürünlerimizi taşımak adına bir lojistik şirketimiz ile kendi ürünlerimizi depolamak için bir soğuk hava depomuz da bulunmakta. Toplamda sektöre yaptığımız yatırım 22 milyon doları geçti” dedi. Elgin, iş hacimlerinin artışına paralel olarak 3 fabrikada günlük narenciye paketleme kapasitelerinin 750 tona ulaştığını açıkladı. Türkiye’nin yanı sıra Rusya’da yapılanmaları bulunduğunu da anlatan Elgin, burada da 3 şehirde kendilerine ait 6 adet depoları, ofisleri ve personelleriyle hizmet verdiklerini söyledi.

Markalarının artık Rusya’nın tamamında tanınır hale geldiğini vurgulayan Elgin, “Öncelikli amacımız, sektörün en büyük pazarı olan Rusya’da söz sahibi olmaktı. Bunu da kısa sürede başardık. Rusya’nın bir ucundan diğer ucuna pazarlar ve marketlerde bizim ürünlerimizi bulmak mümkün” ifadelerini kullandı.

“Meyve sebzede de büyüyerek çalışmaları 12 aya yaydık”

Bu yıl narenciyenin yanı sıra meyve sebze alanındaki çalışmalarını da artırarak faaliyetlerini 12 aya yaydıklarını kaydeden Aslan Elgin, önceki yıl 5 bin ton olan meyve sebze ihracatlarını bu yıl 15 bin tonun üzerine taşıdıklarını bildirdi. Gelecek yıl bu rakamı daha da artırmak istediklerine değinen Elgin, bu çalışmalarla Mersin’de vergi sıralamasında 36. sıradan ilk 10 içine girmeyi beklediklerini belirtti.

Sektöre ilişkin değerlendirmeler de yapan Aslan Elgin, devlet teşviklerine değinerek, ton başına geçen yıl 125 dolar olan teşviklerin 200 TL’ye çekildiğini kaydetti. Elgin, şunları söyledi: “Bu teşvikler, narenciye ihracatçısının büyüyebilmesi, daha fazla ihracat yapabilmesi, Fas, Mısır, İspanya, Arjantin, Güney Afrika gibi güçlü pazarlarla rekabet edebilmesi için hayati önem taşıyor. Teşviklerin azaltıldığı ya da bittiği gün hem çiftçi hem de ihracatçı ciddi anlamda sıkıntı çekecektir.”

Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşabilmesi adına Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın vereceği desteklerin büyük önem taşıdığını vurgulayan Elgin, “İhracatçıya 200 TL desteği de Sayın Bakanımız verdi. Mersin Milletvekilimiz de olan Sayın Bakanımızın bölgeye verdiği desteklerin devamını bekliyoruz” diye konuştu.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
30.12.2012
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Elginsan, hedefi, 2015, 100 milyon dolarlık ihracat
Link: Elginsan'ın 2015 Hedefi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız