Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 30 Temmuz 2025 Çarşamba
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Rusya'ya Meyve İhracatı Manisa'dan

Türkiye'nin bu yılın ilk 10 ayında Rusya'ya yaptığı taze meyve ve sebze ihracatının yüzde 19'u Manisa'dan oldu. 1 Ocak-31 Ekim 2012 arasında Rusya'ya 817 bin ton taze meyve ve sebze ihraç edildi.
 
Bunun 150 bin tonu, verimli toprakları ve ikliminin elverişliliği sebebiyle zengin ürün çeşitliliğine sahip Manisa'dan yapıldı. Bu dönemde Manisa'dan toplam 314 bin ton meyve ve sebze ihracat edilirken yüzde 63 ile en çok ihracat yapılan ülke Rusya oldu. Onu sırasıyla Almanya, Ukrayna ve Bulgaristan takip etti. Rusya'ya en çok gönderilen ürün ise üzüm oldu. İlin Rusya'ya ihracatı, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 17 arttı. Manisa, Rusya ve Avrupa ülkelerine taze meyve ve sebze ihracatı ile ülke ekonomisine yaklaşık 1 milyar dolarlık döviz girdisi sağladı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hasan Çebi, Manisa'nın Rusya'ya 124 bin 502 ton ile en çok üzüm ihraç eden il olduğunu, ihraç edilen diğer ürünlerin sırasıyla kiraz, nar, şeftali, kayısı, domates, mandalina, armut, erik, incir, ayva, salatalık, çilek, limon, nektarin ve portakal olduğunu ifade etti. Çebi, Rusya'ya ihraç edilen her ürünün geçen yılın aynı dönemine göre arttığını belirtti. Bu ihracatla Manisa'nın ülke ekonomisine büyük katkı sağladığını belirten Çebi, "Manisa, en çok ihracat yapan iller arasında zaten yedinci sırada yer alıyor. İlimizin taze meyve ve sebze ihracatı, başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine her geçen yıl artıyor. Bu senenin ilk 10 aylık döneminde yüzde 17'lik artış oldu. Üreticimizin bilinçlenmesi ve kaliteli ürün üretmesinde bu artışın çok büyük katkısı bulunuyor. İnşallah önümüzdeki yıllarda ihracatın daha da artarak devam edeceğine inanıyoruz." dedi.

Türkiye'nin taze meyve sebze ihracatının beşte birinin Manisa'dan yapıldığını aktaran Müdür Hasan Çebi, "Manisa, Türkiye'nin önemli tarım şehirlerinden birisi arasında yer alıyor. Meyve ve sebzede en büyük pazarlarımızın başında Rusya geliyor. Onların istekleri doğrultusunda meyve ve sebzemizi gerekli hassasiyetle yetiştirerek Rusya ve Avrupa ülkelerine satıyoruz. Bu ihracat, Manisa ve ülkemize azımsanmayacak bir katkı sağlamaktadır. Üreticilerimiz, kaliteli ve çevreye dost ürünler yetiştiriyor. Ürünlerin sürdürülebilir olması da çok önemli. Biz de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü olarak üreticiye her türlü desteği veriyor, her türlü konuda bilgilendiriyoruz. Bilinçli üretici her zaman kaliteli ürün üretince ihracatımıza olumlu yansıyor." diye konuştu.(CİHAN)

Ekleme Tarihi
01.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Rusya, Meyve İhracatı, Manisa,
Link: Rusya'ya Meyve İhracatı Manisa'dan




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız