Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Konya Şeker 

Konya Şeker'in seraları Hollanda'ya örnek oldu
 
 
Konya Şeker, üretiminde ortaya çıkan 55 santigratlık "kondanse suyu" seraların ısıtılmasında kullanılıyor. Hollanda'daki Suiker Unie şeker fabrikası da Konya Şeker'in sıfır maliyetle ısınan seralarını örnek aldı.

Pankobirlik'in şeker fabrikası Konya Şeker'in seraları, Hollanda'nın şeker fabrikası Suiker Unie'ye örnek oldu. Konya Şeker'in sıfır maliyetle ısınan seralarını örnek alan Suiker Unie, kurduğu serada patlıcan ve domates yetiştirmeye başladı. Konya Şeker, Çumra Şeker Entegre Tesisleri'nde kurduğu 6 hektar sera ile fabrikanın enerjisini sebze ve meyve üretiminde kullanıyor.

Şeker pancarından şeker üretiminde ortaya çıkan 55 santigrat sıcaklığa sahip "kondanse suyu", üretim sürecinde tekrar kullanılmak üzere seralarda soğutuluyor.

Sera için gerekli ısıyı sağlarken soğuyan kondanse suyu, Çumra Şeker'e tekrar geri dönüyor. Böylece, hem suyun seralarda soğutulmasıyla enerjide tasarruf sağlanıyor hem de seralardaki üretimin maliyetinde büyük yer tutan ısıtma sıfır maliyetle sağlanıyor. Seralarda domates, biber ve muz üretiliyor.

"DOĞRU BİR YÖNETİM SİSTEMİ"

Hollanda Şeker Pancarı Üreticileri Kooperatifi Royal Cosun'un şeker fabrikası Suiker Unie'nin CEO'su Albert Markusse, 2 kez Türkiye'ye geldiğini ve bu ziyaretleri sırasında Pankobirlik'e ait şeker fabrikalarını görme fırsatı yakaladığını söyledi.

Konya Şeker'in fabrikasının çok modern olduğuna işaret eden Markusse, Konya Şeker'in Avrupa'daki birçok fabrikadan daha iyi olduğunu belirtti. Konya Şeker'in şeker pancarından şeker üretiminin yanı sıra kurduğu seralarda sebze ve meyve de üretmesinden etkilendiklerini iifade eden Markusse, şöyle konuştu:

"Konya Şeker'in sera modeli, çok doğru bir yönetim sistemi. O modeli, buraya kopya ediyoruz. Kurduğumuz serada patlıcan ve domates yetiştiriyoruz. 300 hektarlık bir alanda sera faaliyetleri lisanslandı. Bunun yaklaşık 220 hektarı net sera alanı olarak belirlendi. Şu anda serada patlıcan ve domates yetiştiriyoruz. Çok yakın gelecekte serada salatalık, sebze ve çiçek de yetiştirmeye başlayacağız."









http://www.memleket.com.tr/

Ekleme Tarihi
02.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Konya Şeker seraları Hollanda'ya örnek oldu
Link: Konya Şeker'in seraları Hollanda'ya örnek oldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız