Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Mart 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Antalya'daki 2B arazilerin rayiç bedeli 7 milyar lira

ANTALYA - Türkiye'nin en fazla 2B arazisine sahip illerden biri olan Antalya'da 300 milyon metrekare 2B arazisinin rayiç bedelinin yaklaşık 7 milyar lira olduğu, ancak vatandaşlara sağlanan fırsatlardan dolayı satışlardan yaklaşık 4 milyar lira gelir beklendiği açıklandı.


Antalya Defterdarı Hidayet Mat, yaptığı açıklamada, kamuoyunda vasfını yitirmiş orman arazileri olarak bilinen 2B alanlarının satışı ile ilgili yaklaşık 2 yıl önce başlatılan çalışmalar kapsamında, arazilerin kıymet değerlerinin belirlenme aşamasına gelindiğini söyledi.

Önce 2B arazilerinin satışı konusunda parseller ile kullanıcılarının belirlendiğini kaydeden Mat, ardından arazilerin kıymet değerlerinin belirlenmesine yönelik çalışma yaptıklarını anlattı.
 
Antalya'da 72 bin adet parselde 300 milyon metrekare 2B arazisi bulunduğunu bildiren Mat, bu alanlarda 82 bin 699 kullanıcı tespit edildiğini kaydetti. 2B arazilerinin satışı için mevcut 82 bin 699 kullanıcıdan yüzde 86'sının başvurduğunu, yüzde 14'lük kısmın ise henüz başvurmadığını belirten Mat, "Satışlar için başvuru süresi 28 Ocak'ta sona erecek. Vatandaşlarımızın kendilerine sağlanan imkanlardan faydalanabilmeleri için başvuru yapmaları gerekiyor. Ayrıca başvuru yapıp bedelini yatırmayanların da başvurularının geçerli sayılabilmesi için bedellerini yatırmaları gerekiyor" diye konuştu.

Kıymet değerleri 15 Ocak'ta açıklanacak

Defterdar Mat, 2B arazilerinin satış bedellerinin yaklaşık 2 yıl süren çalışmanın ardından belirlendiğini bildirdi. Arazilerin kıymet değerlerinde herhangi bir haksızlık, uyumsuzluk yaşanmaması için Maliye Bakanlığı müfettişleri ve Antalya Defterdarlığı personeli ile incelemeler yapılarak bedellerin belirlendiğini dile getiren Mat, kıymet değerlerinin 15 Ocak'ta açıklanacağını söyledi.

2B arazi satışı için müracaat yapanların bu tarihten itibaren bedelleri öğrenebileceklerini ve satışların gerçekleşeceğini anlatan Mat, kıymet bedellerinin belirlenmesi konusunda çok titiz davranıldığını ifade etti.

2B arazilerinin kıymet değerinin belirlenmesinin ardından Milli Emlak Otomasyonu Projesi kapsamında Coğrafi Bilgi Sistemi oluşturulduğunu bildiren Mat, şunları kaydetti:
 
"Bu sistem ile Türkiye genelindeki tüm 2B parselleri numaralandırıldı, haritalar üzerine işlendi. Kıymet değerleriyle ilgili raporlar da sisteme yüklendi. Buradan mahalle, köy, ilçe, il geçişlerini kontrol ediyoruz. Aynı adada, aynı özellikte bulunan taşınmazların aynı fiyatta olup olmadığını, bedellerinde tutarsızlık bulunup bulunmadığını kontrol ediyoruz. Kısacası çok sıkı bir süzgeçten geçiriyoruz."

Coğrafi Bilgi Sistemi ile çelişkili bir durum olmadan 2B parsellerinin bedellerinin öğrenilebildiğini kaydeden Hidayet Mat, bu sistemin hem vatandaşa hem de personele kolaylıklar sağladığını bildirdi.

"Son 5 yılın 60 katına tekabül eden satış gerçekleşiyor"

Defterdar Hidayet Mat, belirlenen kıymet değerlerine göre Türkiye'nin en fazla 2B arazilerine sahip illerinden biri olan Antalya'da 2B arazisi olarak 300 milyon metrekarelik alan belirlendiğini ve yüzde 86'lık başvuruya göre 2B satışlarından yaklaşık 4 milyar lira gelir beklediklerini söyledi.
 
Son 5 yılda yapılan hazine arazileri satışı ile kıyaslama yapan Mat, son 5 yılda Antalya'da bin 523 adet parselde 5 milyon 700 bin metrekare hazine arazisi satıldığını ve bu satıştan yaklaşık 200 milyon lira gelir elde edildiğini ifade etti.
 
2B arazisi satışı kapsamında ise 6 ayda 71 milyon 281 bin adet parselde 300 milyon metrekare alanın satışının yapılacağını vurgulayan Mat, şöyle dedi:
 
"60 katı büyüklüğünde bir arazinin satışı gerçekleşecek. 300 milyon metrekare 2B arazisinin rayiç bedeli yaklaşık 7 milyar lira. Ancak biz vatandaşlara rayiç bedelinin altında satış yapacağımızı ve kendilerine çeşitli kolaylıklar sağlayacağımızı belirttik. Son 5 yılda yapılan hazine arazisi satışından elde edilen gelir 200 milyon lira civarında, 2B arazisi kapsamında satacağımız alandan elde edeceğimiz bedel ise yaklaşık 4 milyar lira. Atıl vaziyetteki alanlar bu şekilde hazineye kazandırılacak."
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Antalya, 2B, arazi, rayiç bedel, 7 milyar lira
Link: Antalya'daki 2B arazilerin rayiç bedeli 7 milyar lira




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız