Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 27 Nisan 2024 Cumartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Yumurtacılar sancılı 2012'yi %23 ihracat artışıyla kapattı

2011'de 285 milyon dolar ihracat yapan yumurtacılık sektörü, ihracatını 2012'de % 22.91 artırarak 350 milyon 995 bin dolara yükseltti. İhracatta ilk sırayı önceki yıl olduğu gibi yine Irak aldı.


ANKARA - 2011 yılında 285 milyon 556 bin dolar ihracat yapan Türk yumurtacılık sektörü, ihracatını 2012'de yüzde 22.91 arttırarak 350 milyon 995 bin dolara yükseltti. İhracatta ilk sırayı önceki yıl olduğu gibi yine Irak aldı. Geçen yıl Irak'a 318 milyon 812 bin dolarlık yumurta ihracatı yapıldı. Yumurta Üreticileri Merkez Birliği Genel Sekreteri
Hüseyin Sungur, artan yem maliyetlerine karşılık fiyatların aynı oranda artmamasının yumurta üreticisini ayakta kalmakta zorladığını belirtirken, aracılar yüzünden yumurtanın tüketiciye pahalı ulaştığını söyledi. 2012 yılında özellikle artan yem maliyetlerini karşılamakta ve bunu satış fiyatına yansıtmakta zorlanan yumurta üreticileri, olumsuzluklara rağmen 2012 yılını ihracatta başarılı bir performans gösterdi. 2011 yılında 288 milyon 556 bin dolar olan yumurta ihracatı, 2012'de yüzde 22.91 oranında artarak 350 milyon 995 bin dolara yükseldi. Beyaz ette olduğu gibi yumurta ihracatının da büyük kısmı Irak'a gerçekleştirildi. Geçen yıl damızlık, damızlık olmayan ve sofralık olmak üzere üç başlık altında Irak'a toplam 322 milyon 573 bin dolarlık yumurta ihracatı yapıldı. Bu da 350.9 milyon dolarlık ihracatın yüzde 91.90'ına karşılık geliyor.

Geçen yıl 4 milyar yumurta ihraç edildi


Sektördeki gelişmeleri DÜNYA'ya değerlendiren YUMBİR Genel Sekreteri Hüseyin Sungur, artan maliyetlere ve zorlaşan rekabet şartlarına rağmen yumurta üreticisinin ihracatta yeni bir başarıya imza attığını söyledi. Geçen yıl üretimin yüzde 27'sine karşılık gelen 4 milyar adet yumurta ihracatı yapıldığının altını çizen Sungur, sektörde bin 100 ticari işletmenin 3 bin kümeste üretim yaptığını bildirdi. Yaklaşık 3 milyar liralık cirosuyla 100 bin kişiye doğrudan ve dolaylı istihdam sağlayan yumurta sektörünün arz talep dengesini oluşturmakta zorlandığını ifade eden Hüseyin Sungur, stoklama imkanı olmayan ürünün 21 günlük pazarda kalma zorunluluğunun olumsuzluk yarattığını kaydetti. İç tüketim ve ihracata bağlı olarak yumurta üretiminin her yıl arttığını söyleyen Hüseyin Sungur, yem fiyatlarına bağlı olarak maliyetin de yükseldiğini vurguladı. Yılbaşında tonu 780 lira olan yemin bugün 880 liraya yükseldiği bilgisini veren Sungur, maliyeti 17 kuruş olmasına rağmen, en büyük boy yumurtanın satış fiyatının ortalama 18.4 kuruşta kaldığını söyledi. Sungur, 2007-2012 yıllar arasında yem fiyatları yüzde 77 artarken, ürün fiyatlarının ancak yüzde 41 arttığını belirtti.

Üreticilerin yumurtayı ucuza satarken, aracıların ilave kazançlarını tüketicilerin ödemek zorunda kaldığını bildiren Sungur, yem ve aracılık çelişkilerinin giderilmesinin önemine işaret etti. 2013'te küçük üretici sıkıntı yaşayabilir Yumurta sektörünün gündemini 2013 yılında da hayvan sağlığı, yeni gıda güvenliği yaklaşımları, yem ve yumurta fiyatlarının oluşturacağı bilgisini veren Hüseyin Sungur, özellikle küçük üreticilerin pazarlama konusunda sıkıntı yaşayabileceğini bildirdi. Yumurta üreticisin; maliyet, mevzuat uyumu, pazarlama gibi devasa sorunları tek başına çözmesinin mümkün olmadığını ifade eden Hüseyin Sungur, şunları söyledi: "Üreticiler birlikteliklerini ticari
oluşumlarla da güçlendirmek zorundadır. Ancak böylelikle, girdilerini daha ucuza temin edebilir, ürününü hak ettiği fiyata satabilir ve üretimini sürdürebilir."
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: yumurta, yumurtacılık, ihracat
Link: Yumurtacılar sancılı 2012'yi %23 ihracat artışıyla kapattı




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız