Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Pascal ile karpuza yeni tat

Gento Tohumculuk, tadı ve aroması kaybolmaya yüz tutmuş ‘siyah karpuz’un üretimine başladı.

ANTALYA - Antalya'nın Serik ilçesinde faaliyet gösteren Gento Tohumculuk, uzun yıllar süren Ar-Ge çalışmaları sonucunda, tadı ve araması kaybolmaya yüz tutmuş siyah karpuzun üretimine başladı. Alacalı karpuzun lezzet ve aroması nedeniyle pek tercih edilmemesi üzerine kabuğunun çok koyu renkte olmasından esinlenilerek siyah karpuz olarak adlandırılan çeşidi üretmeye karar veren Gento, bunu başardı. Erken dönemde bile yüksek lezzet ve aromaya sahip bu karpuz çeşidinin tohumuna 'Paskal F1' adı verildi. Bunun nedeni ise ürünün geliştirilme çalışması yapıldığı dönemde futbolcu Paksal Nouma'ya duyulan hayranlık ve bu karpuz türünün de siyahi olması idi.

Gento Tohumculuk'un domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak türlerinde bitki ıslahına odaklandığını ve hibrid tohum geliştirdiğini aktaran Gento Tohumculuk ortağı ve Ar-Ge Müdürü Ahmet Seçim, "Antalya'da iki adet araştırma ve geliştirme istasyonuna sahip olan kuruluşumuz, 45 bin metrekare örtü altı ve 90 bin metrekare açık tarla, bir laboratuar ile tohum işleme, paketleme ve depolama üniteleriyle tarım sektörüne hizmet veriyor. Şirketimizde 6 ziraat mühendisi, 14 daimi personel ve üretim sezonuna bağlı olarak mevsimlik işçi desteği ile çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sadece sebze tohumları üzerine çalışmalar yapıyoruz ve genel itibari ile domates, biber, patlıcan, hıyar, kavun, karpuz ve kabak türlerinde ağırlıklı olarak hibrid çeşitler yani hastalık mukavemeti yüksek, kaliteli meyveye sahip, raf ömrü uzun ve yüksek verimli çeşitler geliştiriyoruz. Bu çeşitlerin tohumlarını üretip, satışını yapıyoruz.

Türkiye'deki kavun pazarına hakimiz; yılda 25 bin paket kavun tohumu üretiyoruz" dedi. Seçim, firmalarının Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 'Özel Sektör Tohum Islahçı Kuruluş' olarak tescillenmiş ve tamamen yerli sermaye ile kurulmuş bir Türk tohum firması olduğunu söyledi.

Erken dönemde bile yüksek lezzete sahip

'Siyah karpuz'u nasıl üretmeye karar verdiklerini anlatan Ahmet Seçim, "Tüketiciler artık gösterişten çok lezzet ve aroma arıyorlar. Özellikle Crimson tipi olarak adlandırdığımız, halk dilinde alacalı yada pijamalı karpuz olarak bilinen tipten bir uzaklaşma sezmeye başlamıştık. Ürünün iyi fiyat yakaladığı dönemlerde erken yani tam olgunlaşmadan yapılan yanlış hasatlar, aşırı sulama ve gübrelemelerden dolayı karpuzun gerçek olgunluğunu alamaması, çok iri olması ve bu şekilde halka arzı insanları karpuz tüketmekten soğutmaya başlamıştı. Burada problem Crimson yani alacalı karpuzun kötü olması değil, özellikle üreticiden kaynaklanan problemlerdir. Biz Paskal F1 siyah karpuzu geliştirirken ana hedefimiz, erken dönemde bile yüksek lezzet ve aromaya sahip karpuz çeşit elde etmekti. Bu karpuz çeşidine Paskal F1 ismini vermemizin nedeni, o dönemde futbolcu Faksal Nouma'ya bir hayranlık vardı. Bu karpuz türünün de siyahi olması bu ismi koymamıza neden oldu" açıklamasında bulundu.

Paskal F1 siyah karpuzu, tüketiciyi, üreticiyi ve aracı firmaları düşünerek ürettiklerini bildiren Seçim, şöyle devam etti: "Çeşidi geliştirirken üç yönlü düşündük. Tüketiciye olan faydaları; öncelikle yüksek lezzet ve aroma ile insanlara aradıkları nostaljik tadı sunduk. Ayrıca günümüzde biliyorsunuz ki artık aileler çekirdek aile, kalabalık değiller; büyük bir karpuz alıp bir bölümünü tüketip diğer bölümünü dolaba koymak zorundalar ancak dolap alırsa tabi... Bu yüzden meyveyi biraz daha ufaltıp 7-8 kg. civarına düşürdük. Hem tüketimi kolay hem saklaması kolay ayrıca çok lezzetli bir çeşit geliştirmiş olduk. Üreticilere olan faydaları; 'Paskal F1' oldukça erkenci bir çeşit ve yüksek verimli. Meyvelerde albeni çok yüksek, doğal olarak erken dönemde yani fiyatların yüksek olduğu dönemde ürünü pazara arz edebilecekler ayrıca erken dönemde lezzetinin iyi olmasından dolayı tüketiciden de bir talep var. Doğal olarak satışı kolay ve para kazandıran bir çeşit. Aracı firmalar yani komisyoncular ve ihracatçılara olan faydaları; 'Paskal F1' in tüketiciye ve üreticiye olan faydalarından dolayı aracı firmaların da ürünü pazarlaması daha kolay. Nakliyeye oldukça dayanıklı bir çeşit ve raf ömrü uzun. Ürünün bu yıl ilk defa Rusya'ya ihracatı yapıldı ve oldukça başarılı bulundu. Rusya'dan tekrardan Paskal F1 talebi başladı."

Avrupa ve Ortadoğu'da belirlediği uygun çeşitleri satacak

Firma olarak 2012 yılında oldukça başarılı bir ivme yakaladıklarını bildiren Ahmet Seçim, "Özellikle ortaya koyduğumuz ürünlerle araştırma ve geliştirme faaliyetlerimizin kalitesini ve başarısını gösterdik. Bu durum satışlarımıza olumlu yansıdı. Bu yıl, geliştirdiğimiz yeni çeşitlerimizin tanıtımlarını yapacağınız, yeni çeşitlerimizin gerek tüketicilerimiz gerekse üreticilerimiz tarafından oldukça beğenileceğini düşünüyoruz" dedi.
İhracat çalışmalarına başladıklarını fakat tohum ihracatının hemen olabilecek bir iş olmadığını ifade eden Seçim, "İki yıldır gerek Avrupa gerekse Ortadoğu ülkelerinde birçok çeşit denemesi yaparak o bölgelere uygun çeşitlerimizi tespit ettik. 2013 yılının ilk yarısında Avrupa'da ve Ortadoğu'da beğenilen 3 çeşit, ilgili ülkelerin tarım bakanlıkları tarafından tescil edilip satışına izin verilecek ve o ülkelerdeki distribütörlerimiz tarafından satışa sunulacak" bilgisini verdi.
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
07.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: pascal Nouma, karpuz
Link: Pascal Nouma ile karpuza yeni tat




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız