Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Kaliteli bal üretiminde parazit kovucu petek -ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baytekin, radyo dalgaları yayan ve ''arı biti kovucusu'' olarak adlandırılan cihazın fonksiyonelliğinin tespit edilmesi halinde üreticilere tavsiye edeceklerini bildirdi 

ÇANAKKALE (A.A) - Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Baytekin, radyo dalgaları yayan ve arı biti kovucusu olarak adlandırılan cihazın fonksiyonelliğinin tespit edilmesi halinde üreticilere tavsiye edeceklerini bildirdi.

     Prof. Dr. Baytekin, konferansa katılmak için geldiği Biga ilçesinde, AA muhabirine yaptığı açıklamada, varroa (arı biti) ile mücadelede denemeye alınan elektronik cihazın radyo dalgaları yaymak suretiyle etkili olduğunu söyledi.

     Bir firma aracılığıyla ABD'den getirdikleri cihazın, ABD ve Kanada'da arı üreticileri tarafından yaygın olarak kullanıldığı, Türkiye'de ise henüz kullanımı olmadığını dile getiren Baytekin, ''Varroa mücadelesinde kalıntısı fazla olan ilaç kullanımı oldukça yaygın. Bal, çevresinden en fazla etken madde çekebilen bir gıda maddesi. Bu nedenle kalıntısız, temiz ve kaliteli bal üretiminde bu cihaz etkili olacak gibi görünüyor'' dedi.
     Baytekin, cihaz hakkında şu bilgileri verdi: ''Petek şeklindeki cihazı kovanın içine yerleştiriyoruz. Yerleştirme işleminde ana arının kuluçkalık olarak kullandığı peteklere yaklaştırmamaya özen göstermek gerekiyor. Eğer kovan tek katlı ise bu elektronik petek, son petek olarak kovanın içine yerleştirilmeli. Eğer iki katlı ise üst kata konmalı. Arının gelişimine bağlı olarak sürekli son petek olmalı. Arı normal peteklerde olduğu gibi bunun üzerini de balla dolduruyor. Normal sağım dönemlerinde bu petek de sağılarak tekrar kovan içerisine, ana arının bölgesine uzak olacak şekilde yerleştiriliyor. 23-25 günde bir 45 amperlik otomobil aküsüne 8 dakika bağlamak suretiyle 3-4 ayda kovanlarda 'varroa'yı tamamen temizlemek mümkün. Bu cihaz normal petekler gibi yıllarca kovan içinde bırakılabilir, normal petek gibi kullanılabilir. Temiz tutmak suretiyle bir kaç kovan için tek bir peteği kullanmak mümkün.''
     Bu yıl cihazı denemeye alacaklarını anlatan Baytekin, fonksiyonel bulmaları durumunda arıcılara tavsiye edeceklerini kaydetti.
    
 
alt
alt

Ekleme Tarihi
08.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Kaliteli bal üretiminde parazit kovucu petek
Link: Kaliteli bal üretiminde parazit kovucu petek




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız