Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 19 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Besicilerin kış çilesi

Yazın biçtikleri otu, dağ yamaçlarına yığarak hayvanlarının kışlık yemi için hazırlık yapan köylüler kışın yem sıkıntısı yaşandığında bu otları ahırlara taşımak için zorlu bir uğraş veriyor.


VAN - Van'da, yazın topladıkları otları dağların yüksek kesimlerine istifleyen köylüler, kışın bu otları ahırda besledikleri hayvanlara taşımak için zorlu bir uğraş veriyor.
 
Erciş ilçesine 40 kilometre uzaklıktaki Taşkapı köylüleri, yazın biçtikleri otu, dağ yamaçlarına yığarak hayvanlarının kışlık yemi için hazırlık yapıyor. Kışın yem sıkıntısı yaşandığında ise köyün gençleri, kar üstünde kaydırarak getirdikleri otları ahırlara taşıyıp hayvanları besliyor.

Köylülerden Serkan Kaya, yazın yüksek kesimlerde biçilen otların, kışın kar üzerinde kaydırarak taşımak daha kolay olduğundan otların biçildiği yerde istiflendiğini belirtti. Kışın yamaçlardan aşağı kayarak otları taşıdıklarını anlatan Kaya, dağa tırmanmanın zor olduğunu, hayvanların aç kalmaması için fırtınalı havalarda bile mecburen bu yamaçlara çıktıklarını söyledi.

Kardeşi Özcan Sönmez ile dağa tırmanan Feremez Sönmez ise, kardeşiyle hayvanların bakımını üstlendiğini belirtti. Sönmez, "Köyümüzde kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu oluyor. Bazen kara batıyoruz ve çıkmak çok zor oluyor. Yazın sırtımızda taşıdığımız otu, kışın da böyle indiriyoruz" dedi.

Köylerinin dağlık olması nedeniyle tarımla uğraşamadıklarını belirten Sönmez, tek geçim kaynaklarının hayvancılık olduğunu ve bu nedenle de zorluklara rağmen hayvancılık yaptıklarını sözlerine ekledi.
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
08.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Besicilerin kış çilesi
Link: Besicilerin kış çilesi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız