Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete 

Çikolata ve şekerleme ihracatı 2,5 milyar doları buldu
 
 
İSTANBUL - Çikolata, şekerleme ve şekerli mamuller ihracatı, 2012 sonunda 2,5 milyar dolara dayandı. Bu rakam Ar-Ge ve tanıtım faaliyetlerine odaklanılan 2011’de 2 milyar dolardı.

İhracatta elde edilen başarıdan duyduğu memnuniyeti dile getiren Şekerleme ve Şekerli Mamuller Tanıtım Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Zekeriya Mete, sektörün Ar-Ge yatırımları ile diğer sektörlerden açık ara önde olduğunu ve üretimde pek çok ülkeyi geride bıraktığını ifade etti.

Zekeriya Mete, ABD ve Avrupa ekonomilerinde dolanan kara bulutlara rağmen Türkiye’nin çikolata ve şekerleme ihracatını artırdığını vurguladı. Sektör olarak ihraç ürünlerinin tanıtımına büyük önem verdiklerini de aktaran Mete, şunları kaydetti.

“Yoğun faaliyetlerimizin ardından geçen sene 2 milyar dolar olan şekerleme, çikolata ve şekerli mamuller ihracatı 2012 sonunda 2,5 milyar dolar seviyelerine geldi. Sektör, şu an 200 ülkeye ürün satıyor. Başlıca ihracat bölgelerimiz, Avrupa Birliği, Kuzey Afrika Rusya, ABD, Orta Asya, Ortadoğu ve Uzak Doğu. Sektör olarak şekerli ve kakaolu mamuller, pastacılık ürünleri, değirmencilik ürünleri, bakliyat, hububat, bitkisel yağlar gibi türlü alt sektörlerde etkiniz. Sektörün en büyük fuarlarına katılmaya adayız. Dünyanın her bölgesinde sektörümüzü temsil edecek etkinliklerde bulunarak, bu kapsamda ürünlerimizi ön plana çıkartıp tanınırlığımızı artırıyoruz. Bunun yanında gıda fuarları ile aynı zamanda alım heyetleri organize ederek firmalarımızla ilgili ülke ithalatçılarını buluşturuyoruz, ikili görüşmeler yapıp ticari bağları artırıyoruz.”


2013 BÜYÜME HEDEFİ YÜZDE 4

Dünyada güvenilir ve makul yatırım bölgelerinin daraldığı son senelerde Türkiye’nin kredi notunun artmasının uluslararası şirketleri çekmesinin doğal bir durum olduğunu belirten Mete, şöyle devam etti:

“Makro ekonomik olarak Türkiye ekonomisini değerlendirdiğimizde bizim için risk olabilecek konu kısa vadeli sermaye girişlerinde artışın görülmesi. Bunun yanında kısa vadeli giriş-çıkışlardan oluşacak tahribatı önlemek için Merkez Bankası önlemlerini alıyor. Dünyada güvenilir liman sayısı minimuma inirken diğer taraftan global anlamda Türkiye’nin kredi notu yatırım yapılabilir ülke seviyesine geldi. Fakat yatırım notunun yabancı yatırımcı için daha da çekici hale gelebilmek için kredi notunda artışa ihtiyacımız var. Finans sektörümüz tüm dünyada parmakla gösterilen bir sektör haline geldiğini ifade etmeliyiz. Türkiye’nin 2013 büyüme hedefi yüzde 4, bu açıdan bakıldığında; finans sisteminin güçlü zeminde durması, temelini oluşturan üretimin arttırılması için gerekli olan yatırımları yapacak ihracatçımız açısından çok önemli.” (CİHAN)

Ekleme Tarihi
09.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Çikolata ve şekerleme ihracatı
Link: Çikolata ve şekerleme ihracatı 2,5 milyar doları buldu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız