Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 18 Nisan 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Iğdır'dan 16 bin ton kayısı ihraç edildi -Iğdır TSO Yönetim Kurulu Başkanı Arslan: ''2012 yılında kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya'ya da kayısı ihraç ettik. Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu'' -''Iğdır ihracatta Doğu'nun bel kemiği konumunda'' 

IĞDIR (A.A) - Iğdır Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Arslan, bu yıl kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya'ya da ihracat yaptıklarını belirterek, ''Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu'' dedi.

     Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son teşvik paketinden faydalanarak yatırımcı aldıklarını, yatırımların kente önemli katkılar sağladığını dile getirerek, bir yatırımcının önemli dünya ülkelerine tekstil ihracatı yaptığını söyledi.

     Yatırımcıların ekonominin büyümesine katkı sağladığını vurgulayan Arslan, ''Bu yatırımcımız Avrupa'nın 10 ülkesine ihracat yapan ve yurt dışında 5 ülkede üretim yapan bir firmadır. Şu anda 130 işçi çalıştırıyor, nisan ayında çalıştırılacak işçi sayısı 400 olacak. Teşvik yasası bu açıdan çok önemli'' dedi.
     Sınır ticareti ve dış ticaretin de önemli olduğunun altını çizen Arslan, ''Ulaştırma sektöründe de önemli kazanımlar sağlanıyor. Çünkü en büyük tır filosu bizde ve aktif olarak büyüyor. Bunu tetikleyen unsurlar vardır. Bu unsurlar İran'ın bize yakın olması ve Dilucu Sınır Kapısı'nın olmasıdır'' diye konuştu.
    
     -''Kentte meyvecilik ön plana çıktı''-
    
     Kentte son yıllarda meyveciliğin ön plana çıktığını bildiren Arslan, şunları kaydetti:
     ''Iğdır'da kiraz, vişne, şeftali, erik, elma ve kayısı gibi meyvelerin daha fazla yetiştirileceğini düşünüyorum. Kayısı bizim olmazsa olmazımızdır. 2012 yılında kayısı verimi yüksek olduğu için çevre illerin yanı sıra Rusya'ya da kayısı ihraç ettik. Toplam 16 bin ton kayısı ihracatımız oldu. Bu yıl ilk kez Rusya'ya ihraç ettik. Biz de Malatya gibi sanayi kayısısı yetiştirmek istiyoruz. Bununla ilgili üzerimize düşeni yapıp fidan dağıtımını yaparak, Iğdır'ın ileriki yıllarda sanayi ve kurutma kayısısı yaparak ön plana çıkmasını istiyoruz.''
     Kuru kayısının daha pahalı olduğuna dikkati çeken Arslan, ''Normal kayısının kilosu 1 liraya satılırken kuru kayısının kilosu 12 liraya kadar satılabiliyor. Bunun için Iğdır'ın arazi yapısını değerlendirip verim elde etmek istiyoruz'' dedi.
     Kayısıyı kurutup işleyerek Avrupa'ya da ihraç edebileceklerini anlatan Arslan, şöyle devam etti:
     ''Oda olarak her gelen yatırımcıyı sahiplenip destek olacağız. Yatırımcılarımıza yer tahsisi bedelsizdir. Sürekli yanında durup işini kurana kadar da destek oluyoruz. 2008 yılında Iğdırlı iş adamlarımızın toplam ihracat tutarları 136 milyon dolardı. Son 4 yılda ihracatta düşüş yaşanıyor. Bu sorunlar olsa bile Iğdır ihracatta Doğu'nun bel kemiği konumunda yer alıyor. Şu anda bile 100 milyon dolara yakın bir ihracatımız var, amacımız bunu daha yükseğe çıkarmak.''
    
    

Ekleme Tarihi
12.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: kayısı
Link: Iğdır'dan 16 bin ton kayısı ihraç edildi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız