Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 05 Mayıs 2024 Pazar
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler

'Fen edebiyat'tan 'pastacılığa' yelken açanlar!

Bakan Nihat Ergün'ün açıklamaları ile gündeme gelen 'aşçılık eğitimi'ni alanlar nerelerde çalışıyor, nasıl kazanıyor? Anlatılan 'yemek yaparak 6 bin dolar kazanananlar'ın hikayesidir!
 
 
 
 

Son bir kaç günün en çok tartışılan açıklamalarından biri Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün'e aitti. Kısaca, "Fen edebiyat fakültelerini kapatıp pastacı yetiştirelim" şeklinde basına yansıyan açıklamayı sonradan, "Yanlış aksettirildi" diyerek reddetse de Bakan Ergün'ün sözleri aşçılık eğitimini de gündeme getirdi. Bakan Ergün aslında mesleki eğitimin önemine ve yeme-içme sektöründeki ehliyetli eleman açığına dikkat çekmek istediğini söylüyordu. Peki kimler nasıl alıyordu o ehliyeti 'yemek okulu'nda? Ve daha önemlisi durumları nasıldı?
 
Kimi gazeteci, kimi bankacı, kimi mühendis, kimi öğrenci... 'Fen edebiyat' okuyanlar da bolca var yani aralarında! Meslek edinmek için yola çıkan da var, çıkmaza giren kariyerini değiştirmek isteyen de... Bazıları ise sadece hobi olarak başlamış. İşte farklı gerekçelerle yola çıkan aşçı adayları sekiz aylık eğitimlerini tamamladılar ve artık zincir restoran ve otellerin mutfaklarında kariyerlerine devam ediyorlar. Sadece İstanbul ’da 20’den fazla akademi/enstitü üniversite düzeyinde eğitim veriyor. Uluslararası geçerliliğe sahip sertifikalarla mezun olanlar yurtdışına gidip eğitimlerine devam edebiliyor veya anlaşmalı otel ve restoranlarda staj yapıp çalışmaya başlıyor. Mesleğe yeni başlayanlar 1500-1700 TL arasında kazanç sağlarken, kariyerine yurtdışında devam etmek isteyenler New York, Londra, Paris, Milano, Dubai’de 5-6 bin dolara kadar varan maaşlarla iş bulabiliyor. Kişisel merak ve yatkınlık, dil bilmek, dünya mutfaklarını takip etmek ücreti çok etkiliyor. Taze aşçılar, meslekteki nitelikli eleman açığı nedeniyle kısa sürede yükselebiliyor ve bir kaç sene içinde kazançlarını katlayabiliyorlar.

4 YILDA 40 OTEL AÇILACAK

Son dönem yayınlanan yarışma programlarının da katkısıyla aşçılık okullarının ve mesleğinin popülerliği artıyor. Bunun yanısıra 3-4 yıl içinde sadece İstanbul’da 40’tan fazla 5 yıldızlı otel projesi bulunuyor. Tek başına bunun bile sayısız istihdam olanağı sağlaması bekleniyor.

AŞÇILIK OKULLARINDAN BAZILARI

Henüz yemek ve yarışma programları bu kadar popüler değilken, 2004’te meslekteki nitelikli eleman eksiğini gören Mehmet Aksel Mutfak Sanatları Akademisi (MSA)’ni kuruyor. MSA, 8 yılın sonunda 3 binden fazla mezun verdi ve her yıl sektöre yüzlerce kişi kazandırıyor. Bu dönem 800 öğrencisi var. Maslak’ta 2 bin 200 metrekare alana kurulan okulun müze ve çok kapsamlı bir de kütüphanesi var. Akademide, profesyonel aşçılık, pastacılık, barmenlik, yeme içme işletmeciliği gibi eğitimleri bulunuyor. Geçen ay sağladıkları bir anlaşma sonrasında, MSA’da eğitimini tamamlayan öğrenciler, Johns and Wales Üniversitesi’nde eğitimlerine devam ederek üniversite diploması alabilecek. Sekiz aylık profesyonel aşçılık programını tamamlayanlar uluslararası geçerlilikteki City & Guilds diploması alıyor. Aynı zamanda Europass sistemine de dahil olan bu diploma, yurt dışında çalışma ve oturma izni almak için önemli kolaylıklar sağlıyor. Eğitimlerin içeriğine, niteliğine ve süresine göre fiyatları değişiyor. MSA’da 14 Ocakta yeni dönem başlıyor ve her dönem burs imkanı var.
Aşçılık ve işletmecilik eğitimi 17.200 TL Profesyonel Aşçılık 14.500 TL Profesyonel Pasta-Ekmekçilik 12.200 TL Profesyonel Yiyecek-İçecek İşletmeciliği 4.700 TL
Profesyonel Barmenlik ve Miksoloji 3.000 TL
ProChef 6.400 TL

ULUSLARARASI YEME İÇME AKADEMİSİ (USLA)

American Hospitality Academy’nin İstanbul’daki ayağı USLA, 1986 yılında Amerika’da kurulmuş ağırlama sektörüne özel kapsamlı programları ile eğitim sunan bir akademi. Amerika dışında Çin, Nepal, Filipinler ve Güney Afrika’da kampüsleri bulunuyor. Profesyonel programlar sonucunda Milli Eğitim Bakanlığı onaylı, uluslararası geçerliliği olan American Hospitality Academy sertifikası veriliyor. İstanbul’da da Ocak 2012’den beri eğitim hayatına başlayan USLA, Türkiye dışında Amerika başta olmak öğrencilerini birçok farklı ülkeye gönderiyor. 8 aylık Eğitim programları tüm orijinal kitapları, beşli bıçak seti, üniforma seti dahil. Yapılan mülakatlar sonrasında uygun görülen öğrencilere burs imkanı sağlanıyor. 21 Ocak 2013’ten itibaren yeni eğitim programları başlıyor.

Profesyonel aşçılık eğitimleri 10.000TL ile 14.250 TL arasında değişiyor.
İki yıllık eğitim programlarının dönemi 6.300TL ve 5 dönemden oluşuyor.
Günlük atölye fiyatları eğitim içeriğini göre değişiyor.

İSTANBUL CULİNARY INSTİTUTE

Kadir Has Üniversitesi’yle ortaklaşa çalışan Culinary Institute 2008 yılından beri faaliyette. Profesyonel aşçılık eğitimi New York Institute of Culinary Education ile paralel yürütülüyor ve onların müfredatı sunuluyor. Mezunlardan Londra, Hollanda, Almanya ve Avustralya’da çalışmaya başlayanların yanısıra Türkiye’de kalıp kendi restoranlarını açanlar bulunuyor. Türk ve Akdeniz mutfağı ağırlıklı eğitim programı sunulduğu için yabancı öğrenciler de rağbet gösteriyor.Uygulamalı Profesyonel Ascilik Sertifika Programi 14500 TL ve bu ücrete kıyafetler, bıçak seti ve tüm materyaller dahil.

Bu yıl için Kadir Has Üniversitesi bütün öğrencilere yüzde 20 burs olanağı sunuyor. Fiyat 11 500 TL

Restoran İşletmeciliği Programı 3500 TL Kısa dönemli programlar olarak 2 aylik akşam programı 2600 TL Bir aylık yoğun İtalyan mutfağı programı 1500 TL Dünya mutfaklarından uygulamaların yapıldığı günlük atölyeler ise 120 ile 150 TL arasında degişiyor ve her iki ayda bir yeni program başlıyor ve dersler 14 kişilik sınıflarda yürütülüyor.

MSA MEZUNLARI

Beste Önkol - Eski gazeteci, şimdi Ritz’de mutfakta çalışıyor.

Burcu Eralp - Üniversitede Endüstri Mühendisliği bölümünde okumuş, şu anda yeni açılacak bir restoranda şef.
Cenk Gülleroğlu - Mühendis, 5 yıl bu alanda calışmış sonra aşçı olmuş, halen Balıkesir’de bir restoranda Executive Chef.
Tolgahan Kamiloğlu - Eski gazeteci, MSA’dan sonra İtalya’da eğitim aldı ve Türkiye’ye yeni döndü.
Zeynep Tunç - Daha önce Turkcell ve Cırağan’da çalıştı, müşteri İlişkileri tecrübesi var, sonradan MSA’da eğitim aldı ve aşçı oldu.
Rüya Hoşcan - Eski bankacı, sonra MSA’da aşçılık eğitim aldı, şu anda Amsterdam’da Michelin yıldızlı bir şefin restoranında çalışıyor.
Zeliha Kaya - Eski bankacı, yeni aşçı.








http://www.radikal.com.tr/

Ekleme Tarihi
13.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: pastacı
Link: 'Fen edebiyat'tan 'pastacılığa' yelken açanlar!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız