Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 06 Mayıs 2024 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Hayvan yetiştiricilerine yem uyarısı! 
 
Ucuz yem felaket getirebilir!



Saman fiyatlarındaki artış nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin yöneldiği alternatif ucuz yem arayışlarının, dikkat edilmezse hayvanların sağlığına zarar verebileceği ve verim kaybına yol açabileceği uyarısında bulunuldu.

Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Veteriner Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Recai Tunca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, saman sıkıntısı nedeniyle depolarda stoklanmış ve daha önceki yıllarda değeri olmayan samanların piyasaya sürüldüğünü belirtti.

Daha ucuza satılması nedeniyle hayvan yetiştiricilerinin tercih ettiği, bu yıllanmış samanların hayvanlara yedirilmesinin son derece sakıncalı olduğu uyarısında bulunan Tunca, şunları söyledi: ''Depolarda yıllardır bekletilen nemlenmiş ve küflenmiş samanlar samanlar piyasaya daha ucuza sürülüp müşteri buluyor. Yemde küf söz konusu olunca hayvanlarda kronik rahatsızlıklar görülecektir. Çok miktarda olursa zaten hayvanları öldürür, ama az miktarda olursa süt ve et veriminde azalma meydana gelir, hayvanlarda karaciğer yetmezliğine bağlı, sarılık dahi görülebilir.
İlerleyen dönemde hayvanlarda tümörlere de sebep olabilir. Bunun için hayvan üreticilerinin yemlerin küflenmemiş olmasına çok dikkat etmesi gerekiyor.''

''Mısır sapı süt verimini azaltıyor''

Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu da saman fiyatlarının yükselmesi nedeniyle yetiştiricilerin, hayvanlarına mısır saplarını küçük parçalara bölerek yedirmeye başladığını, ancak mısır sapının, küçük parçalara bölünmüş olsa bile sindiriminin güç olduğunu belirtti.

Mısır sapını sindirmekte güçlük çeken hayvanlarda rahatsızlıklar görüldüğünü ifade eden Uçmaklıoğlu, ''Samandaki sıkıntı nedeniyle hayvanlara yedirilen mısır sapı, verim kaybına neden oluyor'' dedi.

''Sapla samanı karıştırmaya başladık''

Öte yandan, saman fiyatlarındaki artış nedeniyle büyük güçlük yaşadıklarını ifade eden yetiştiriciler, çaresizliklerini dile getirdi. Aydın merkeze bağlı Şahnalı köyünde hayvancılıkla geçimini sağlayan Metin Solak, bu yıl saman sıkıntısı nedeniyle köylerindeki hayvancılardan çoğunun, arazilerdeki mısır saplarını hayvanlarına yedirmek zorunda kaldığını belirtti.

Bunun hayvanlarına zarar verdiğini gördüklerini, ama çaresiz olduklarını ifade eden Solak, ''Mısır sapı hayvanlarımıza zarar verdi, zayıflattı. Süt verimini düşürdü. 20-22 kilo bir balya saman 22 liraya satılıyor. Mecbur kaldık hayvanlara mısır sapı yediriyoruz'' dedi.

Samana alternatif olarak hayvanlarına mısır sapı yedirdiğini dile getiren Ahmet Coşkun da şunları söyledi: ''Geçen sene samanın balyasını 4-5 liraya alırken, bu yıl 22 liradan alabiliyoruz. Bu nedenle mısır sapına yöneldik. Tabiri caiz ise bu sene sapla samanı karıştırmaya başladık. Bunun neticesinde hayvanlarda zayıflama, sindirim bozukluğu, iştahsızlık problemi oldu.''





Kaynak:

http://www.konyaninnabzi.com/77127-hayvan-yetistiricilerine-yem-uyarisi.html

Ekleme Tarihi
13.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: Hayvan yetiştiricilerine yem uyarısı,Ucuz yem
Link: Hayvan yetiştiricilerine yem uyarısı!




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız