Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 02 Mayıs 2024 Perşembe
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
Plastik sanayicileri federasyonu 

Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası&Domates Püresi Tebliği Taslağı’na ilk tepki PLASFED’den!

“Gıda ambalajında doğru karar, plastiğin yasaklanması değil, yenilikçi ürünlerin geliştirilmesinin desteklenmesidir!”

PLASFED, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliği Taslağı”nda plastik ambalaj yasağı getirilmesi yerine, yenilikçi ambalaj uygulamalarının göz ardı edilmemesini; tanımlanmış standartlarla yeni ürün kullanımının ve ürün geliştirmenin özendirilerek destek verilmesini istedi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliğ Taslağı”nda, domates salçası ve domates püresinin sadece cam ve metal ambalajlarda sunulmasının zorunlu tutulması yoluyla plastik ambalajların yasaklanmasını sağlayan tebliğe ilk tepki PLASFED’den (Plastik Sanayicileri Federasyonu) geldi.
 
PLASFED Başkanı Selçuk Aksoy, gıda ambalajlarında plastik kullanımının yaygınlaştığını; yeni geliştirilen plastik ambalaj ürünlerinin muadillerine göre çok daha düşük karbon ayak izine sahip ve çevreci ürünler olduğunu dile getirerek, düşük maliyet ve uygun lojistik avantajları sunan plastiklerin günümüzün vazgeçilmez malzemesi olduğunu da ifade etti.
 
PLASFED’in organizasyonuyla, plastik ambalaj sektörünün önde gelen üreticileri ve sivil toplum örgütlerinin katılımıyla “Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası ve Domates Püresi Tebliği Taslağı” ile ilgili ortak görüşlerini içeren bir yazıyı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğünün bilgisine ilettiklerini aktaran Selçuk Aksoy, alternatif olarak önerilen cam ambalajların Avrupa Birliği’nde yasaklanmasının gündemde olduğuna dikkat çekti.

Yenilikçi ambalaj uygulamalarının göz ardı edilmemesi gerektiğini ve yasaklamak yerine tanımlanmış standartlarla yeni ürünlerin kullanımı ve geliştirilmesinin özendirilmesinin, desteklenmesinin önemini vurgulayan Selçuk Aksoy, “Türkiye plastik sektöründe 1000’e yakın sektör mensubunun temsilcisi olarak Tebliğ Taslağına ilişkin ortak görüşümüzü Bakanlığa gönderdik. Yazımızda, plastik ambalajların gerek sağlık ve çevreye uygunluk, gerekse maliyet açısından muadillerine göre daha fazla avantaj sunduğuna dikkatlerini çektik.” dedi. Aksoy, konuyu ilgili platformlara taşıyarak tartışmaya açacaklarını söyledi.

“Domates salçası ve püresi ambalajında, plastik ambalaj camdan daha üstündür”
 
PLASFED’in Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na sunduğu yazısında, günümüzde üstün teknoloji kullanılarak sağlığa uygun plastik ambalajların geliştirildiği, plastik ürünlerin çok uzun yıllardır kullanımda olduğu halde sağlığa zararlı olduğu iddialarının bilimsel olarak hiçbir zaman kanıtlanmadığı, cam kavanozların kapaklarında da sıklıkla plastik kullanıldığı ifade edildi.
 
Plastik ambalajın şu yararlarına, avantajlarına dikkat çekildi:
 
• Plastik kaplar, cam ambalajdan çok üstün (çok düşük karbon ayak izi) özelliklere sahiptir ve dünyada cam ambalajın yerini büyük bir hızla plastik ambalaj almaktadır. Cam ambalajlar, can güvenliği açısından AB'de inceleme altında olup yasaklanması düşünülmektedir.
• Plastik, kendi başına inovasyonlarla diğer alternatif malzemeleri raf ömrü, hijyen, karbon ayak izi konularında üstün özellikleri ile geride bırakmaktadır. Dolayısıyla tebliğ ile plastik ambalajın yasaklanmasından çok, ulaşılmak istenen hedef neyse (raf ömrü, gıda koruyucular vb. ) buna odaklanılmalı ve ambalaj üreticilerinin buna uygun ürünleri piyasaya sürmeleri hedeflenmelidir.
• Plastik kapların diğer malzemelere göre üstün özellikleri ve plastikteki yenilikler araştırılmadan, domates salçası ve püresinin ambalajında tüm plastik kapların yasaklanma eğilimi haksız rekabet yaratmaktadır. Bu durum, Avrupa liginde 3. büyük proses kapasitesine sahip olan, yılda 30 milyar dolara yakın üretim değeri yaratan, dolaylı ve dolaysız 11 milyar dolar ihracat dövizi kazandıran, 250 bin kişiye istihdam sağlayan sektörümüze zarar verecektir.
• Pastörize işleme uygun 850C’ye dayanan PET kaplar, “Oksijen Bağlayıcı Katkılar” sayesinde, ambalaj içindeki oksijenin emilmesini sağlayarak ürünün raf ömrünü uzatan yeni malzemelere, yeni teknolojilere örnek gösterilmektedir.
• PET şişelerin, 10 yıldır silikon oksit ile iç yüzeylerinin plazma kaplama yöntemiyle kaplanarak oksijen geçirgenliğinin engellenmesi ve uzun yıllardır ketçap ambalajında kullanılan sandviç sistem yöntemiyle katmanlı olarak plastik ambalajın oksijen geçişinin engellenmesi kullanılan teknolojilerdendir.

Ekleme Tarihi
14.01.2013
Ekleyen Kişi
gidatarim2

Etiketler: PLASFED,ambalaj
Link: Türk Gıda Kodeksi Domates Salçası&Domates Püresi Tebliği




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız