Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 29 Mart 2024 Cuma
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Aves, 45 milyon euro’luk yatırımla yeni tesisini kurdu

Ham ayçiçeği yağı ve petrol ürünleri tedariki yapan Aves İç ve Dış Ticaret firması, ayçiçeği yağına yönelik yatırımı ile etkin alanını genişletiyor.


MERSİN - Ham ayçiçeği yağı ve petrol ürünleri tedariki yapan Aves İç ve Dış Ticaret firması, ayçiçeği yağına yönelik yatırımı ile etkin alanını genişletiyor. Firma 45 milyon euro’luk yatırımı ile Mersin’de sadece yağ tedariki değil, kendi üretimini de gerçekleştirecek. Sektörde 1992’den bu yana faaliyet gösterdiklerini Aves İç ve Dış Ticaret’in ise 2004’te kurulduğunu anlatan Şirket Genel Müdürü Onat Angı, gelecek yıldan itibaren holdingleşerek farklı firmalarla ticaretlerini sürdüreceklerini bildirdi. Karadeniz ve Arjantin’den ham ayçiçeği yağı ile dünyanın çeşitli ülkelerinden petrol ürünleri tedariki yaparak ham yağı rafinerilere, petrol ürünlerini ise Türkiye’deki EPDK lisanslı dağıtım ihrakiye firmalarına sattıklarını açıklayan Angı, “Bu firmalara satışımız gemi üzerinden ya da antrepoda gerçekleşiyor. İthalatı teorik olarak müşterilerimiz yapıyor biz yalnızca tedarik ayağında çalışıyoruz” dedi.

Uluslararası ticaretlerini İsviçre’deki Aves Trade (Suisse) SA isimli şirketleri üzerinden sürdürdüklerine işaret eden Onat Angı, yurtiçinde ise Aves Enerji ve Yağ isimli bir şirketleri bulunduğunu bildirdi. Bu şirketleri adına önemli bir yatırıma imza attıklarını kaydeden Angı, 45 milyon euro’luk yatırımla yağlı tohum kırma, rafine ve paketleme tesisi kurduklarını ifade etti. Tesisin 100 dönüm alan üzerine kurulu olacağını bildiren Angı, tamamlandığında 84 bin metreküp silo kapasitesine sahip olacaklarını, 28 bin metreküp ham yağ tankı ile 10-12 bin metrekare de kapalı alanları bulunacağını anlattı. Yatırımın yüzde 70’inin tamamlandığını ve gelecek yılın ilk çeyreğinde devreye alacaklarını ifade eden Onat Angı, günlük 500 ton kırma kapasitesine sahip olup 400 ton da rafine kapasitesi bulunacağını söyledi.

“Ham ayçiçeğinde Türkiye ithalatının yüzde 20’sini yapıyoruz”

Mevcut durumda grup bünyesinde toplamda 130 kişinin çalıştığını bildiren Onat Angı, “Yeni tesisimizde şu anda 46 kişi görev alıyor. Tamamlandığında bu rakam 100’ün üzerine çıkacak” diye konuştu. Şu anda, yılda 100 bin ton ham ayçiçeği yağı tedariki yaptıklarını açıklayan Angı, bunun da Türkiye ithalatının yaklaşık yüzde 20’sine denk geldiğini söyledi. Yeni yatırımlarındaki hedeflerini de anlatan Angı, “Öncelikle mevcut müşterilerimize rafine ve onların markasıyla paketlenmiş “private label” üretim yapacağız. Ardından da liman kentinde bulunmamız nedeniyle dünyanın tüm ülkeleriyle ticaret yapmak istiyoruz. Üretimimizin yüzde 80’i doğrudan veya “private label” müşterilerimiz vasıtasıyla ihracata dönük olacak” dedi.

Ayçiçeği yağında satışlarının geçen yıla göre yaklaşık yüzde 45 artış gösterdiğine dikkat çeken Onat Angı, gelecek yıl fabrikanın da devreye girmesiyle birlikte yüzde 40 daha artış beklediklerini söyledi. İsteyene bitmiş, isteyene ham ürün verebileceklerini vurgulayan Angı, yeni yatırımın esnekliklerini artıracaklarını ifade etti.

“Grup bünyesinde 10 şirketimiz oldu”

Grup bünyesinde 10 şirkete ulaştıklarını ve gelecek yıl holdingleşmeyi planladıklarını kaydeden Onat Angı, mevcut şirketlerinin bitkisel yağ, petrol, gayrimenkul ve enerji sektörlerinde faaliyet gösterdiğini açıkladı. İstanbul’da Bomonti Park AVM’nin yüzde 70 ortağı olduklarını belirten Angı, Mersin’de de bir takım gayrimenkul yatırımları bulunduğunu, bir de iş merkezi/otel yatırımı planladıklarını söyledi. Angı, aynı zamanda yerli kömüre dayalı bir de elektrik santrali projesi yürüttüklerini açıkladı. Yatırımların yoğun şekilde sürdüğünü kaydeden Angı, “Yatırım sıralamasına bakacak olursak Mersin’deki ayçiçeği tesisini bitireceğiz, ardından Mersin’deki iş merkezi/otel projemize başlayacağız ve 2014’te ise elektrik santrali projemiz başlayacak” dedi.
 
 
 
 
 
 
 
 

Ekleme Tarihi
16.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Aves, 45 milyon euro, yatırım, yeni tesis
Link: Aves, 45 milyon euro’luk yatırımla yeni tesisini kurdu




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız