Çiftçi Defteri
    TÜRKİYENİN EN GÜVENİLİR
                GIDA, TARIM ve HAYVANCILIK PORTALI

E-Posta
Şifre
Beni Hatırla    
Ş. Unuttum | Üye Ol
Bugün: 28 Temmuz 2025 Pazartesi
Haberler Yazarlarımız Basından Makaleler Günlük Teknik Bilgiler Etkinlikler Foto Galeri Video Galeri
 Şuan Buradasınız: Ana Sayfa »  HABERLER » 
facebook
Twitter
 ANA SAYFA
 Gıda
 İçecek
 Tarla Bitkileri
 Sebzecilik
 Meyvecilik
 Hayvancılık
 Su Ürünleri
 Orman, Peyzaj
 Organik Tarım
 Çevre, Enerji
 Bilişim, Teknoloji
 Tarım Tedarik
 Ekonomi, Lojistik
 Tarımsal Desteklemeler
 

Güz Patatesi de Yüz Güldürmedi

Ödemiş'in en önemli gelir kaynaklarından biri olan patateste söküm devam ederken, satışında ise hareketsiz günler yaşanıyor.
 
Söküm yapan, olanağı olan kimi üreticilerin ürünü depolara kaldırdığını belirten ziraat mühendisi Özkan Akgün, yağışlı havanın ardından güz hasadının yapılmaya başlandığını belirterek, "Güz patatesi olarak adlandırılan ürün de ne yazık ki üreticinin yüzünü güldürmüyor. Alım satım yok denecek kadar az ama, şu an fiyatı 40-50 kuruş arasında değişiyor" dedi.

Fiyatın son günlerde artış göstermesine rağmen maliyetin altında olduğunu belirten Akgün, "Böyle giderse bölgedeki üretimin azalacağını düşünüyorum" şeklinde konuştu.

Geçtiğimiz sezon yaz patatesinde fiyatların 5 kuruş'a kadar indiğini ve bunun felaket olduğunu belirten Akgün, ilçe genelinde patates ekiminin azaldığı belirtti. Ödemiş ve çevresinde üretilen patatesin, İzmir genelindeki yemeklik patates ihtiyacını bile karşılamadığını belirterek, "Ürün verimi de geçtiğimiz yıllara göre oldukça azaldı. Güz patatesinde de verimsizlikle birlikte fiyatlar da düşük. Bu durum özellikle küçük üreticiyi sarsıyor. Üretici patatesten kaçarak, özellikle hayvancılıkta yem olarak kullanılan mısıra yöneliyor" dedi.

Özkan Akgün, "Zarar eden üretici, çaresizlikten yine patates ekiyordu. Fakat bölgemizdeki hayvancılık potansiyelinin yem bitkisi ihtiyacı silajlık Mısır ile karşılanıyor. Bahar aylarında yapılan patates ekiminin 35-40 bin dekar civarında kalmasını beklerken, Mısır ekiminin de 100 bin dekarın üstüne çıkmasını bekliyoruz şeklinde konuştu.

Ocaklı köyünden patates üreticisi Mehmet Ünal da tarımla ayakta kalmanın her geçen yıl zorlaştığını ifade etti. Son yıllardaki fiyatların üreticiyi memnun etmekten uzak olduğunu belirten Ünal, bu şartlarda üreticinin patatesten uzaklaşmasının da normal olduğunu söyledi.

Güz patatesinin kendilerine maliyetinin dönüm başı bin 400 lira olduğunu, yaklaşık 2 bin lira da sulama için elektriğe ödediklerini kaydeden Ünal, "Ekim düşük, verim düşük; bunlarla birlikte fiyat da istediğimiz yerde değil. Çiftçi yine patatesten zararda. Biz nasıl ayakta kalacağız bilemiyorum" dedi. - İZMİR - (İHA)

Ekleme Tarihi
17.01.2013
Ekleyen Kişi
şahin yaylacı

Etiketler: Güz Patatesi de Yüz Güldürmedi
Link: Güz Patatesi de Yüz Güldürmedi




  HABERLER
>> Arşiv İçin Tıklayınız